Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zorg goed voor jezelf: plan ‘me-time’!

Tips voor tijd voor jezelf

'Hoe is het met je?’ ‘Druk.’ Wanneer hoor je dat niet? Iedereen is tegenwoordig maar druk: het gevoel dat je nergens tijd voor hebt, dat je het allemaal niet meer kunt bijbenen en dat je altijd maar ‘moet'. “‘Tijd voor jezelf’ is blijkbaar niet zo vanzelfsprekend meer,” schrijft organizer Ruchama van Elsäcker. “En daarom gebruiken we er inmiddels zelfs een speciale term voor: me-time.”

Deel:

Ik herken het en kom het tegen in de praktijk: je staat ’s ochtends al om 6.00 uur naast je bed. Plassen, wassen en make-up. Snel door naar de keuken voor je ontbijtje-to-go. Je bent om 8.00 uur op je werk en trekt net na vijven de deur weer achter je dicht. Eenmaal thuis: een laatste boodschap doen bij de supermarkt, koken, eten, even vertellen over je dag en dan weer door. Want een uurtje sporten staat nog op het programma. Je bent weer thuis om 21.00 uur en moet dan nog douchen. En oh ja, nog snel de was ophangen en het aanrecht opruimen. Om 22.00 uur zit je eindelijk lekker op de bank. Nog even wat vriendinnen terug appen en dan is het alweer tijd voor bed. Want morgen is het weer vroeg dag. Echt tijd voor jezelf, bestaat dat nog? 

Hoe zorg je dat je tijd voor jezelf vindt?

Dit voorbeeld is één van de vele mogelijke scenario’s achter het antwoord op de vraag: 'hoe is het met je?’. Misschien heb je ook nog een gezin met alle bijbehorende activiteiten en verantwoordelijkheden. Of ben je mantelzorger voor je moeder, wat veel tijd in beslag neemt. Tijd en aandacht voor jezelf is belangrijk. Als je niet goed op jezelf let, kun je mogelijk ook niet meer zo goed functioneren op je werk, in je gezin en tussen je familie en vrienden. Maar hoe zorg je er nu voor dat je tijd voor jezelf vindt?

Dat moet je organiseren! Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar ‘me-time’ moet je plannen. Een eerste stap hierin is inventariseren waar jij je tijd aan besteedt. Als je voor jezelf in kaart brengt waar jouw tijd naar toe gaat, dan kun je op basis daarvan kijken of er nog ruimte is voor ‘me-time’. En als die ruimte er niet is, dan is het belangrijk om keuzes te maken.

Dat inventariseren kun je op verschillende manieren doen. Een hele effectieve manier is het bijhouden van een logboek. Dat doe je in drie eenvoudige stappen:

1. Houd een week lang bij waar jij je tijd aan besteedt.

Doe dit ongeveer per half uur, dan blijft het overzichtelijk. Begin ermee zodra je opstaat en eindig wanneer je naar bed gaat. Dit geeft inzicht, maar kan ook confronterend zijn. Want wanneer je Netflix kijkt, tikken de minuten gewoon door…

2. Geef kleurtjes aan de verschillende soorten activiteiten. 

Zodra je een week lang je ‘logboek’ hebt bijgehouden, kijk je terug. Het werkt goed om met kleurtjes te analyseren waar jij je tijd aan besteedt. Gebruik bijvoorbeeld groen voor je huishoudelijke taken, blauw voor je werk en rood voor alle activiteiten rondom je kinderen. Je ziet dan in één oogopslag aan welke activiteiten je veel tijd besteedt en waaraan minder.

3. Ga keuzes maken! 

Nu je inzichtelijk hebt gemaakt waar jij je tijd aan besteedt, ga je jezelf vragen stellen. Wil ik hier zoveel tijd aan besteden? Of moet ik misschien bepaalde dingen minderen om uiteindelijk meer tijd voor mijzelf over te houden? Besluit vervolgens van welke activiteit(en) je afscheid gaat nemen of welke je gaat minderen. Bedenk tenslotte waar je de tijd die je daarmee wint aan gaat besteden.

Op mijn website vind je een gratis download van een weekplanner. Deze weekplanner kun je gebruiken voor deze opdracht. Je hebt dan een handig hulpmiddel om per (half) uur in te vullen waar jij je tijd aan besteedt. Download hem hier.
Je kunt hem ook inzetten als planner, dus als uitbreiding van je agenda.  

Veel succes!

Ruchama van Elsäcker is organizer. Haar passie voor structuur en effectiviteit deelt ze graag met andere mensen via haar bureau Structief. Bekijk hier haar website.

--:--