Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zou jij een naaktfoto van jezelf maken?

Advies van Arjet Borger, auteur van diverse boeken over seksualiteit

Mijn zoon gaat naar de middelbare school. Af en toe lees ik nieuwsberichten over sexting (het maken van naaktfoto’s). Dan zeggen ze dat het er tegenwoordig gewoon bij hoort. Maar is dat ook zo?

Deel:

Facebook, Instagram, WhatsApp, Snap-chat: het is voor jongeren een normale manier van communiceren geworden.
 En iedereen heeft tegenwoordig wel een telefoon met camera. Als je dan verliefd bent of indruk wilt maken, kan het gebeuren dat een meisje een foto van bijvoorbeeld haar borsten maakt en die doorstuurt naar iemand die ze leuk vindt. Hij is onder de indruk en deelt het met zijn vrienden. Zo wordt een persoonlijke foto in korte tijd verspreid. En de hele wereld kijkt mee... 

Er zijn professionals die zeggen dat het maken van een naaktfoto hoort bij de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Maar hoe vaker we met z’n allen zeggen dat het normaal is, hoe normaler het wordt. Toch gebeurt het niet heel veel. Er zijn nog heel veel jongeren voor wie het heel duidelijk is dat het beter is om géén naaktfoto’s te maken en/of door te sturen. Gelukkig maar. 

Normaal? 
Want dat iets soms gebeurt, betekent niet dat het normaal is. En zo zou ik erover met je kinderen in gesprek gaan.
 Wat vind je er zelf van? Wat vind je ervan als iemand een naaktfoto maakt en naar zijn of haar vriend(in) stuurt? Zou jij een naaktfoto van jezelf maken? Waarom wel? Waarom niet? Vaak speelt het een grote 
rol dat je leuk gevonden wilt worden of dat je hoopt dat de ander, aan wie je de foto stuurt, je dan opeens (wel) ziet staan. Maar moet dat door je borsten te laten zien? Of door met het sturen van foto’s de spanning op te bouwen? 

Doorsturen 
Een foto is zo gemaakt. Kwestie van één seconde. Een foto is ook zo doorgestuurd. Ook een kwestie van één seconde. Juist tieners kunnen risico’s niet inschatten en zijn zich (nog) niet bewust van mogelijke gevolgen op de lange termijn. Je kunt dus nog zo veel praten over waarom je wel of niet iets zou doorsturen, het is van te veel omstandigheden en factoren afhankelijk of iemand wel of niet op ‘share’, ‘repost’ of ‘send’ klikt. Doorsturen is dus zo gebeurd. 

Doe niets online wat je ook niet in het echt zou doen

Wat doe je? 
De wereld lijkt misschien groot. De digitale wereld is heel, heel klein. Wat is het belangrijkste wat je kunt meegeven over het maken van naaktfoto’s en waar je dochter of zoon zich bewust van moet worden?
Doe het niet. De risico’s zijn te groot. Praat daarover. 
Krijgt je zoon of dochter een foto doorgestuurd? Ook dat is een realiteit. Wat doe je dan? De belangrijkste les is: niet doorsturen en meteen verwijderen (wist je dat het doorsturen van een naaktfoto formeel gezien ook strafbaar is?). 

Wil iemand echt graag foto’s maken of delen? Je zoon of dochter moet weten dat als je een foto maakt, die altijd en overal gedeeld kan worden. Zorg dus dat je geen persoonlijke beelden deelt of dat je er niet herkenbaar op staat. 

Neem de tijd om de website Helpwanted.nl goed te lezen. Je vindt daar filmpjes, tips en adviezen over hoe je om moet gaan met de risico’s van het internet en wat je kunt doen als er bijvoorbeeld wel een naaktfoto is gemaakt of doorgestuurd. 

Bron: EO Visie

--:--