Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Er ligt een sfeer van schaamte om seksuele opvoeding'

Elza biedt platform aan ouders om seksuele opvoeding bespreekbaar te maken

In haar zoektocht naar informatie en advies over seksuele opvoeding, kwam Elza Hogendoorn erachter dat er nauwelijks sites voor en door ouders zijn. Middenin de coronatijd besloot ze haar baan op te zeggen en zelf zo’n blog te beginnen; platformseskueleopvoeding.nl. Haar platform begint steeds meer vorm te krijgen, mensen weten het platform te vinden.

Deel:

Elza heeft een achtergrond als professional in de jeugd- en gezinshulpverlening. Voor inspiratie voor artikelen op haar blog platformseksueleopvoeding.nl put ze uit tien jaar werkervaring en de vraagstukken die ze tegenkomt tijdens de opvoeding van haar twee dochters van vijf en vier jaar oud. Ook leest en recenseert Elza informatieve boeken en geeft online cursussen aan mensen uit de gemeente, vriendenkringen of oudergroepen. Zoals de cursus ‘seksuele opvoeding, de basis’, waarin het hoe, wie, wat, waar en waarom van seksuele opvoeding wordt besproken. Natuurlijk ook inclusief tips over 'wanneer vertel je wat'?

Haar blog richt zich met name op het ondersteunen van ouders. “Seksuele ontwikkeling is een heel breed thema en gaat ook over het vormen van identiteit. Ik schrijf niet heel concreet over situaties waar ouders tegenaan lopen, want concrete situaties vragen om concrete antwoorden. Bij de opvoeding spelen er heel veel andere factoren een rol, zoals normen en waarden en het karakter van het kind”, zegt Elza. In haar blogs probeert ze het christelijke element zo subtiel mogelijk te verwerken, zodat het ook interessant is voor niet-christelijke ouders. 

Er ligt een sfeer van schaamte om seksuele opvoeding

Seksuele opvoeding ligt gevoelig

Ze merkt dat het onderwerp seksuele opvoeding niet iets is wat je op schoolpleinen bespreekt. “Het ligt wel gevoelig, omdat het sterk raakt aan de privacy van je kind. Daarnaast ligt er toch nog een sfeer van schaamte omheen. Het is een heel normaal onderwerp, maar als je het niet zelf hebt meegekregen, is het lastig om er gewoon over te praten.”

Dat het een onderwerp is dat je niet gemakkelijk deelt, merkt ze ook doordat de artikelen die ze via sociale media deelt, niet veel worden geliket. "Ik zie echter wel dat de posts gelezen worden en dat er doorgeklikt wordt naar artikelen. De behoefte is er dus wel. Ik hoop van harte dat mensen onderling, in kleine kring, hierover in gesprek gaan, maar daar heb ik uiteraard geen zicht op."

Veilige plek om over seksuele ontwikkeling te praten

“Het eerste doel van de blog is dat er steeds meer gesprek ontstaat. Uiteindelijk is het mijn verlangen dat gezinnen veilige plekken zijn voor de seksuele ontwikkeling van kinderen”, vertelt Elza. Ze wordt regelmatig aangesproken door ouders uit de omgeving die iets uit een blog herkennen of daar vragen over hebben. Voor sommige blogs interviewt ze zelf ook andere ouders. Onlangs schreef ze een blog naar aanleiding van de actualiteit bij The Voice, over wie er verantwoordelijk is in situaties waar seksualiteit een rol speelt: hij of zij? 

Je hoeft niet alles in één keer te vertellen

Naast het schrijven van blogs, wil Elza zich met haar werk ook meer gaan toeleggen op het ontwikkelen en geven van on- en offline cursussen. “Het zou mooi zijn als ouders de seksuele opvoeding door het hele leven van hun kind heen weven. Je hoeft niet alles in één keer te vertellen, maar mag brokjes laten vallen. Dat is een eyeopener voor sommige ouders.”

Op dit moment biedt Elza twee workshops aan via haar platform. Beiden zijn (ook) online te volgen: De basis van seksuele opvoeding en Thuis in je cyclus. Elza: "De workshop over de menstruele cyclus is een prachtige cursus, die je helpt inzicht te krijgen in de cyclus. Heel geschikt voor een moeder-dochter moment, bijvoorbeeld om te vieren dat ze 'groot' wordt!" Daarnaast staan zijn er plannen voor het lanceren van een box met daarin gespreksmateriaal voor 'geschikte momenten' rondom seksuele voorlichting aan jonge kinderen. 

Tips voor seksuele opvoeding

1.    Tot een bepaalde leeftijd (6-8 jaar) kennen en voelen kinderen nog weinig schaamte. Dat maakt dat seksuele onderwerpen voor hen totaal niet gênant zijn. Na die leeftijd gaan ze grinniken of willen ze er steeds minder met je over praten. Hoe jonger je begint, hoe beter dus.
2.    Lees (prenten)boeken voor kinderen waarin seksuele voorlichting wordt gegeven om zo te ontdekken welke woorden je kunt gebruiken, welke onderwerpen de revue passeren en op welk niveau je kunt vertellen. 
3.    Grijp elke gelegenheid aan om desnoods in één zin een stukje voorlichting te geven: een Bijbelverhaal, parende duiven in de dakgoot, een zwangerschap, situaties in bad.

Bekijk ook: Instagram van platformseksuelevorming.nl
Lees ook: Praten over seks: hoe doe je dat?

Geschreven door

Hendriëlle de Groot

--:--