Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Kruispunt' over babbeltrucs: 'Maak senioren weerbaar'

'Deur potdicht houden is geen oplossing'; maandag, 22.50 uur, NPO 2

Deel:

Veel senioren krijgen te maken met babbeltrucs. De gevolgen voor de slachtoffers zijn vaak ernstig. “De daders zijn in hun privéruimte geweest, de plek waar ze dachten veilig te zijn,” zegt politie-expert Sybren van der Velden in Kruispunt (KRO-NCRV). "Net als bij inbraak is de psychologische impact heel groot." Kun je nu de deur voor niemand meer opendoen?

Babbeltrucs gebeuren niet altijd aan de voordeur. Jan (81) werd opgelicht via WhatsApp. Hij dacht dat hij 2500 euro overmaakte aan zijn zoon, maar uiteindelijk bleek dat iemand hem had opgelicht. An Pieterse (77) werd het slachtoffer van een echtpaar met een zielig verhaal. "Het ging zo geraffineerd, de tranen liepen over zijn wangen.” Ze is voorzichtig geworden en vertrouwt mensen niet zo makkelijk meer.

'Psychologie babbelaar doorzien'

Ouderenbonden en veiligheidstrainers proberen ouderen weerbaar en alert te maken. Ouderenpsycholoog en trainer André van Lijenhorst (71) reageert in Kruispunt kritisch op de gebruikelijke tips: “Niemand binnenlaten en altijd de kierstandhouder gebruiken, is niet de essentie van weerbaarheid,” vindt hij. “Het gaat erom dat je de psychologie van de babbelaar doorziet.”

Door een training kunnen ouderen leren om zekerheid en zelfvertrouwen uit te stralen

“Maar ouderen zijn behulpzaam opgevoed,” vervolgt Van Leijenhorst. Door een training kunnen ouderen kracht krijgen, waardoor ze zekerheid en zelfvertrouwen uitstralen. "De deur potdicht houden vergroot alleen maar de eenzaamheid, het wantrouwen en het isolement." Zelf doet hij aan kickboksen om fysiek en mentaal weerbaar te blijven. “Ouderen moeten af van het label ‘kwetsbaar’. Vul de deuropening, houd je rug recht en dien een babbelaar van repliek.”

Kruispunt – Opgelicht door babbelaars

Maandag 17 februari, 22.50 uur, NPO 2

Beeld: KRO-NCRV 

--:--