Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'NieuwLicht' over digibeten: kunnen ze nog wel meekomen?

'Nederlandse overheid bezorgd'; dinsdag, 22.40 uur, NPO 2

Deel:

Bijna 800.000 Nederlanders zijn nog nooit op internet geweest. Toch maken zij deel uit van een samenleving die steeds digitaler wordt. In NieuwLicht (EO) onderzoekt Margje Fikse of zij nog wel mee kunnen komen. Margje ontmoet Hans Wiegel, de bekendste digibeet van Nederland. Hij probeert de digitalisering nog steeds te negeren: "Ik heb er gewoon geen zin in." 

‘Het is gewoon niks voor mij. Ik hou niet van computers," zegt biologisch boer Gerrit in NieuwLicht. "Ik wil buiten bezig zijn op het land, niet binnen zitten achter zo’n computer." Gerrit is dan ook wars van alles wat riekt naar digitaal. Het past niet bij hem, maar hij ziet het zichzelf ook niet doen. "Mijn handen zijn ook te groot."

'Servicedesk alleen nog online'

Gerrit is niet de enige met een afkeer van de digitale wereld. Maar veel organisaties en bedrijven hebben alleen een online servicedesk. Telefoonnummers verdwijnen steeds vaker van websites. Kun je nog wel zelfstandig leven als je niet kunt of wilt meedoen aan de gedigitaliseerde samenleving? 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

NieuwLicht digibeten
Credits: EO en Shutterstock .

De Nederlandse overheid wil ook graag dat mensen meegaan in de digitalisering, zegt minister Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken in NieuwLicht. Om mensen tegemoet te komen, worden er steeds meer servicepunten ingericht in bibliotheken, waar je met al je vragen naar toe kunt.

Hans Wiegel: 'Geen zin in digitalisering'

Margje Fikse ontmoet voormalig VVD-politicus Hans Wiegel, Nederlands bekendste digibeet. Hij vindt het allemaal niet zo erg dat hij niet meegaat in de digitale veranderingen. "Ik heb er gewoon geen zin in." In het gesprek met Margje in NieuwLicht blijkt wel dat Wiegel uiteindelijk niet zonder de hulp van anderen kan: de belastingman en zijn secretaresse zijn onmisbaar. 

Kaartjes bestellen voor een toneelstuk is voor digibeten al snel ingewikkeld

Margje ontdekt dat veel mensen die niet in de positie zijn om een secretaresse te betalen, tegen nogal wat problemen aanlopen. Iets simpels als kaartjes bestellen voor een toneelstuk kan ingewikkeld worden. Maar ook belangrijke zaken als zorgtoeslag aanvragen gaan moeilijk zonder digitale vaardigheden.

Stichting Digisteun

In Goes spreekt Margje met Jacqueline van Stichting Digisteun. Een organisatie die maatwerk wil leveren. Mevrouw ter Laat is een van de cliënten van Jacqueline. Aan de keukentafel zegt ze tegen Margje: "Ik word soms zo boos op mezelf, ik wil er gewoon bij horen." 

'NieuwLicht' over digibeten

Kunnen digibeten nog wel zelfstandig functioneren in deze maatschappij. Presentator Margje Fikse onderzoekt het in NieuwLicht. Lees ook het Dossier Digibeten op de site van het programma.

Dinsdag 25 februari, 22.40 uur, NPO 2

Beeld: EO en Shutterstock 

--:--