Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 lessen uit The Shack: hoe is het om een weekend met God op te trekken?

Een film met een boodschap

Nadat zijn dochtertje vermoord wordt in een berghut, krijgt Mack een uitnodiging om naar die hut te komen. De brief is ondertekend met ‘Papa’. In de hut ontmoet hij Papa (God), Sarayu (de Heilige Geest) en Jezus. Wat kunnen wij – samen met Mack – leren van het avontuur in de film The Shack?

Deel:

Let op: spoilers! We raden aan om, als je dat nog niet gedaan hebt, eerst het boek te lezen en/of de film te kijken. Een aanrader!

Les 1: God is een gentleman

“We understand. It's confusing. We will do this on your terms and time.” – Papa

De deur van de hut staat open. Voorzichtig duwt Mack ‘m verder open en stapt binnen. Daar wordt hij warm verwelkomd door Papa (God), Sarayu (de Heilige Geest) en Jezus. Ze zijn enorm blij Mack te zien. Als Mack verward reageert, hebben ze daar alle begrip voor. “We doen dit op jouw voorwaarden en in jouw tempo,” zegt Papa.

De drie wachten – door de hele film heen – op Mack. Ze staan voor hem klaar, maar leggen hem niets op. Ze bieden Mack alle ruimte om zijn hart te kunnen openen voor hen. Alles wat Papa, Sarayu en Jezus doen, doen ze om ervoor te zorgen dat Mack zich veilig, geliefd en gezien voelt. God is een gentleman. Hij wacht op jou. Zijn deur staat open. Loop je naar binnen, dan staat Hij klaar om je te omhelzen.

Les 2: Je bent gemaakt om geliefd te zijn

“You were created to be loved. Living unloved is like... clipping a bird's wings.” – Papa

Waarom ben je geschapen? Om anderen lief te hebben, voor mensen te zorgen, te werken of God te dienen? In The Shack wordt een ander antwoord gegeven. Je bent geschapen, simpelweg, om geliefd te zijn en samen met God op te trekken.

Eén van de eerste dingen die Papa, God, tegen Mack zegt is: “Je hebt geen idee hoeveel ik van je houd.” En die liefde is zó voelbaar. In hun blikken. In hun handelen. En in hun woorden. Wanneer Mack ’s avonds met Jezus aan de oever van het meer staat, wijst Jezus naar de sterrenhemel. “Zo mooi als dit alles is… het is niets in vergelijk met hoe we jou zien.”

Les 3: Jezus is mens, net als wij

“I know this is overwhelming, but...you're gonna be all right, Mack.” – Jezus

Mack is overweldigd door zijn ontmoeting met God, Jezus en de Heilige Geest. Als hij zich terugtrekt, komt Jezus naast hem zitten. Mack biecht op dat hij zich veel meer op zijn gemak voelt bij Jezus dan bij de anderen. “Dat is omdat ik ook mens ben,” glimlacht Jezus.

Mack en Jezus trekken elke dag samen op. Ze lachen en genieten. Jezus bemoedigt hem, maar vermaant hem ook liefdevol. Af en toe geeft Jezus hem een klap op zijn rug of een kneepje in zijn schouder. Ze zijn vrienden en begrijpen elkaar. Jezus weet en snapt waar we doorheen gaan. Hij huilt en lacht met ons en loopt altijd met ons mee – of het nu over het water of door de modder is.

Les 4: God is goed

“You're trying to make sense of your world based on a very incomplete picture. If you knew me and how much I love you, then even when you don't understand, you could know that I am at work in your life for good.” – Papa

Mack vraagt God wat iedereen zich weleens afvraagt. Waarom grijpt God niet (altijd) in als er iets verschrikkelijks gebeurt? Papa legt uit dat ze aan het werk is in de chaos van ieders leven, om er iets goeds uit voort te laten komen. “Ik kan ongelooflijk goede dingen laten voortkomen uit afschuwelijke tragedies. Maar dat betekent niet dat ik de tragedies veroorzaak.”

God vertelt Mack dat zijn gebrek is dat hij in zijn hart niet gelooft dat God goed is. Hoe zit dat bij jou: geloof jij écht dat God goed is? Mack ziet Hem als veroordelend, straffend en gemeen. Als hij later kennismaakt met Wijsheid, toont zij hem de waarheid. Ze vraagt hem één van zijn kinderen naar de hemel te sturen, en één naar de hel. “Want,” zo zegt ze, “dat is wat jij denkt dat God doet.” Hij kan het niet en vertelt haar dat hij de plaats van zijn kind in wil nemen. Ze glimlacht. “Nu ken je Papa’s hart.”

Les 5: Richt je aandacht niet op je pijn, maar op Jezus

“When all you see is your pain, you lose sight of Me.” – Papa

Mack dobbert rond in de roeiboot als iets tegen de onderkant van de boot aanstoot. Ineens wordt het water om het kleine bootje heen zwart. Het hout onder zijn voeten begint de splijten en hij begint te zinken. Zijn gedachten worden geteisterd door beelden van Missy, zijn overleden dochtertje. Mack begint te hyperventileren en raakt in paniek. Maar dan komt Jezus. “Denk niet aan de pijn, denk niet aan het verleden. Kijk naar mij. Ogen op mij. Vertrouw me, niets hiervan kan je pijn doen. Alles komt goed.” Jezus vraagt hem herhaaldelijk niet te kijken naar de boot en het water, maar naar Hem. Zodra Mack dat doet, is de boot weer heel en het water rustig. Jezus staat op het water naast hem.

Jezus leert ons hier een belangrijke les: richt je blik niet op je omstandigheden, maar op Hem. Wanneer je je angstig of gefrustreerd voelt, is het makkelijk om te denken dat je wat ‘moet’ met dat gevoel. Je aandacht blijft erop gevestigd en langzaam wordt het groter en groter. Jezus zegt: trek je blik daarvan los en focus je op Mij. Door naar Jezus te kijken, wordt al het andere kleiner. En als je naar Hem kijkt, zie je dat Hij er al die tijd al was.

Les 6: God ziet de schoonheid te midden van de chaos

“It’s wild, wonderful, and perfectly in process. This mess is you.” – Sarayu (Heilige Geest)

Wat kan het lastig zijn om jezelf onvoorwaardelijk lief te hebben. ‘Als ik maar eenmaal die laatste vijf kilo kwijt ben, of die slechte gewoonte heb afgeleerd, of zo goed bezig ben als die en die… dan…’

Maar God houdt van je zoals je gisteren was, vandaag bent en morgen zult zijn. Hij houdt van je, middenin je groeiproces, gewoon zoals je bent. Met al je goede en slechte kanten. Je hoeft niet eerst liefdevoller, mooier of beter te worden om Gods liefde te ‘verdienen’. Zijn liefde voor jou is onvoorwaardelijk.

Les 7: God wil een relatie met ons

“I don't want slaves. I want friends, family to share life with. I just wanna see people changed by knowing Papa. To feel what it's like to be truly loved.” - Jezus

God wil geen slaven, maar vrienden en familie om van te houden en het leven mee te delen. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je niet zoveel doet als een ander. Want niet wat we doen is van belang, maar wie we zijn – in relatie met Hem. God wil dat we geliefde kinderen van Hem zijn. Het belangrijkste is niet wat of hoeveel we voor God doen, maar hoeveel ruimte we Hem geven om ons lief te hebben.

Les 8: God is altijd bij je en Hij wil met je optrekken

“It always works better when we do it together, don't you think?” - Jezus

Les 8 is tweedelig. Het eerste deel is een belofte: God is altijd bij ons. Toen Mack als kind van huis wegliep nadat zijn vader hem geslagen had, vroeg zijn buurvrouw hem binnen. Ze gaf hem wat te eten en een moment van rust. Wanhopig vroeg Mack haar wat hij moest doen. “Praat met God,” zei ze. “Hij luistert altijd.” Pas later wordt duidelijk dat dat God zelf was. Hij ís er altijd. Maar er ontstaat pas een relatie als wij Hem ook zien.

Het tweede deel is een wens: Jezus wil meer voor ons zijn dan het bovenste puntje op onze to-do lijst. Hoe vaak houden we stille tijd, maar vergeten we God de rest van de dag? Hij wil in alles in ons leven betrokken worden. Hij wil dat we alles samen met Hem doen. Als Mack in zijn enthousiasme zelfstandig over het water wil lopen en Jezus vergeet, zinkt hij meteen. Jezus glimlacht naar hem en stelt voor dat ze het samen doen. “Het werkt altijd beter als we het samen doen.” Lachend sprinten ze samen over het meer.

Les 9: Oordeel niet

“You spent your whole life judging nearly everyone and everything, their actions and motivations. As if you could even know them.” - Wisdom

Ook les 9 bestaat uit twee delen. In de film wordt Mack naar een grot geleid, waar hij een gesprek heeft met Wijsheid. Zij vertelt hem hoe veroordelend hij zich heeft gedragen. Ze legt uit dat niemand rechtvaardig kan oordelen over anderen, omdat we als mensen maar een heel beperkt plaatje hebben. We kunnen nooit weten waarom iemand doet zoals ‘ie doet. Ze laat Mack zijn vader zien en hoe híj als kind door zíjn vader mishandeld is. “Pijn,” zo legt ze uit, “wordt van generatie op generatie doorgegeven. Dus als je eenmaal begint met beschuldigen… waar stop je dan?”

God is geen straffende of oordelende God, zegt ze tegen Mack. God wil niet dat ook maar één van Zijn kinderen verloren gaat. Maar Hij heeft ons een vrije keuze gegeven. Zolang er een andere weg is dan God volgen, heeft het kwaad een kans. God heeft de weg naar Hem en naar de hemel voor iedereen vrijgemaakt, maar het is aan jou om voor Hem te kiezen. En dat is wat God meer dan alles wil. Hij wil je thuishalen, niet veroordelen.

Les 10: Vergeef duizend keer

“I'm not asking you to excuse what he did. I'm asking you to trust me to do what's right and to know what's best.” – God

Langzaamaan weten God, Jezus en de Heilige Geest het hart van Mack te helen. Hij is veranderd. Maar als God hem het onmogelijke vraagt – om de moordenaar van zijn dochter te vergeven – worstelt hij tussen wat God van hem vraagt en wat zijn gevoelens hem zeggen. Hij is nog steeds woedend. Hoe kan hij die man vergeven?

God kijkt Mack in de ogen en vertelt hem wat vergeven is, maar vooral wat vergeven níet is. Door te vergeven praat je niet goed wat iemand heeft gedaan, maar maak je de keuze om aan God over te laten om te besluiten wat juist is. Vergeven betekent niet dat je een relatie aangaat met de persoon die je vergeeft. Sterker nog: het betekent dat je diegene juist loslaat, zodat jij verder kunt leven, genieten en liefhebben. En als je klaar bent om diegene te vergeven, verwacht dan niet dat je boosheid als sneeuw voor de zon verdwijnt. Je moet er misschien nog wel duizend keer voor kiezen om diegene te vergeven, voordat het makkelijker wordt. Maar dat zal het worden. Daar zorgt God voor.

Lees ook: Frida vond God weer terug dankzij een knuffel

Geschreven door

Wendy Verra

--:--