Ga naar submenu Ga naar zoekveld

3 redenen voor christenen om ook aan de ramadan te doen

Deel:

Vasten; in onze christelijke traditie is het steeds meer op de achtergrond geraakt. Niet helemaal terecht, want vasten was in de Bijbelse tijd een serieus onderdeel van de geloofsbeleving. Leeg worden om te kunnen ontvangen, boete doen, tot inkeer komen en vragen om vergeving, weten dat je sterfelijk bent: vasten is een prachtig symbool. Het past alleen niet meer zo bij onze manier van leven en geloof beleven.

Echt afzien
Dat doen moslims dan toch een stuk beter. Vasten is een van de vijf religieuze verplichtingen, naast bidden, naar Mekka gaan, de geloofsbelijdenis uitspreken en het geven van giften aan armen. Hun vastenmaand, de ramadan is weer begonnen. Dat betekent 30 dagen echt afzien. Overdag niet eten, drinken, roken en seksen. Pas na zonsondergang mag de iftar-maaltijd worden genuttigd. In deze zomermaanden betekent dat honger en dorst tot ongeveer 22.00 uur ’s avonds. Daarna eet je wat en ga je slapen om vervolgens weer rond 03.00 uur eruit te gaan om een vroeg ontbijt te nuttigen. Vanaf de dageraad moet er namelijk weer worden gevast. O ja, en het is ook de bedoeling dat je tijdens de vastenmaand de Koran doorleest: dat betekent zo’n 40 bladzijden lezen per dag.

Redenen om ook te vasten
De meeste moslims vasten met enorme overgave. Meedoen is een vanzelfsprekendheid. Misschien zou het voor ons christenen ook eens goed zijn om ook een maand mee te doen. Om te ervaren wat het je oplevert als je jezelf echt iets ontzegt. Dit zijn 3 redenen om het te doen:

  1.  Je onderstreept je solidariteit. Vasten heeft een element van solidariteit. Het zorgt voor bewustwording van je luxe leventje. Het hongergevoel dat je hebt, herinnert je aan degenen op deze aarde die dagelijks honger moeten lijden. Als christen meedoen met de ramadan voegt daar nog een extra element aan toe: je bent solidair met moslimvrienden en moslims in je omgeving.
  2. Je benadrukt je afhankelijkheid van God. Het vasten tijdens de ramadan opent de deur naar verbinding met Allah. De mens die vast, is zwak en behoeftig en onderstreept daarmee zijn afhankelijkheid. Er ligt ook veel nadruk op het gebed. Zonder al te veel afleiding van wereldse geneugten het hogere zoeken, is iets waar ook veel christenen naar streven. Dus waarom dat dan niet doen tijdens de ramadan?
  3. Je reinigt je geest door zelfdiscipline. Meer nog dan de 40-dagentijd is de ramadan een oefening in zelfdiscipline, omdat het lichamelijk zwaarder is. Iets weerstaan waar je veel zin in hebt, geeft je een goed gevoel. Je wordt er geestelijk sterker door. Door nee te zeggen, komt er ruimte voor andere dingen. Voor gebed, maar ook voor familie, voor samenzijn met andere gelovigen.

Beeld: ANP (2014) – Roos Koole

--:--