Ga naar submenu Ga naar zoekveld

6 onweerstaanbare tips voor Bijbellezers

Reinier Sonneveld: de beste tips om Bijbellezen leuker te maken

Deze week bereikte de Bijbel-app YouVersion de 100 miljoen downloads op mobiel of tablet. Dat laat opnieuw zien hoeveel invloed de Bijbel heeft. Toch is Bijbellezen niet altijd even makkelijk. Hier de beste tips om het wat leuker te maken.

Deel:

1. Een vast tijdstip. Om een nieuwe gewoonte aan te leren (bijvoorbeeld de Bijbel gaan lezen) werkt een ritme meestal het beste. Dan ben je namelijk het minst overgeleverd aan of je toevallig zin hebt of niet. Omdat een nieuw ritme in je leven introduceren vrij lastig is, is het meestal raadzaam deze te koppelen aan een bestaand ritme. Veel mensen lezen daarom bijvoorbeeld in de Bijbel na het opstaan, na het avondeten of voor het slapen gaan.

2. Schrijf afleidende gedachtes kort op. Als je de Bijbel wilt lezen, kom je meestal uit de hectiek van de dag en zit je hoofd vol met indrukken, plannen en overwegingen. Om die ‘kwijt’ te zijn, werkt het meestal goed een schriftje te hebben waar je deze gedachtes meteen noteert. Op de andere kant van de bladzijde kun je dan vervolgens noteren wat je in de Bijbel hebt ontdekt.

3. Een potlood of pen. Accentueer wat je boeiend of vreemd vindt. Zoek daar later informatie over op. Misschien moet je even slikken om in een Bijbel te schrijven, maar het levert veel op. Als je er later doorheen bladert, leest het bovendien als een soort dagboek: je ontdekt ook over hoe je zelf vroeger dacht.

4. Een maatje of een groep. Als je in je eentje de Bijbel leest, moet je steeds jezelf overtuigen om ermee door te gaan. Het voordeel van anderen is dat er altijd wel iemand is die anderen enthousiasmeert. Bovendien kun je zo elkaars inzichten delen en van elkaar leren. Het is ook gewoon gezellig en er kunnen mooie vriendschappen ontstaan.

5. Gebruik verklarende teksten. Op internet is veel informatie beschikbaar die vreemde termen en gebruiken uitleggen. Ook zijn er veel boeken die de Bijbel toegankelijk maken. Deze worden soms ‘commentaar’ genoemd of ‘bijbelstudie(boek)’. Deze teksten zijn eigenlijk extra groepsleden of maatjes: je ‘vliegt’ extra kennis en ervaring ‘in’.

6. Een doel. Stel jezelf van tevoren een doel. Wat wil je ontdekken door de Bijbel te lezen? Wil je meer over mensen en culturen leren? Wil je het Jodendom of het christendom bestuderen? Wil je God leren kennen?

Auteur: Reinier Sonneveld

--:--