Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aangrijpend: Fawziya werd als slavin verkocht en misbruikt

Jurjen ten Brinke ontmoet Jezidi's in Irak

De jezidische Fawziya (16) woont in een vluchtelingenkamp in Noord-Irak. In 2014 werd ze als 9-jarig meisje gescheiden van haar ouders en als slavin ontvoerd en misbruikt door extremisten van Islamitische Staat (IS). Haar ouders heeft ze nooit meer gezien.

Deel:

Voor het tv-programma Vervolgd brengt EO-presentator Jurjen ten Brinke een bezoek aan Fawziya. "Mijn hele gezin is in 2014 gevangen genomen door IS", vertelt ze. "Ik ben zeven keer door hen verkocht. We werden constant geslagen en ze verplichtten ons om ons te bekeren tot de islam. Vaak kregen wij een wapen tegen ons hoofd gedrukt. Ook zeiden ze dat we een bomgordel moesten dragen en onszelf moesten opblazen."

Voor 1 dag onder IS-slavernij heb ik een jaar nodig om alle gruwelijke dingen te vertellen

Mensenhandel

Binnen een periode van een paar maanden werd Fawziya verkocht. "Iedere IS'er die mij niet meer wilde, verkocht me weer door aan een ander. Soms was ik een weekje bij iemand en dan weer een paar dagen bij een ander. Het was gewoon handel; mensenhandel. Ze hadden een heel netwerk voor het verhandelen van jezidische slaven. Vaak ging het via hun netwerk of online via telefoon en apps. Voor één dag onder IS-slavernij heb ik een jaar nodig om alle gruwelijke dingen die mij zijn aangedaan te vertellen."

Trauma's en dromen

Fawziya werd in april 2015 gered en woont nu in een vluchtelingenkamp. Daar draagt ze de zorg voor haar twee broertjes. Ze helpt met huiswerk maken, kookt voor hen en probeert om te gaan met haar traumatische verleden. Om wat geld te verdienen, werkt ze in de keuken van de plaatselijke school. "Mijn ene broertje is ziek en de jongste gaat naar school. Ik moet werken om de medicijnen en school te betalen." Ze wil niets liever dan weg; weg van al haar trauma's. Ze droomt van het terugzien van haar ouders, studeren en een baan als advocaat. "Ik wil er alles aan doen dat mijn volk niets meer wordt aangedaan."

Vervolgd (EO) - Aflevering 2 - Alyas
Alyas verloor 14 familieleden door het geweld van IS.

Alyas verloor 14 familieleden

Hoewel Fawziya de meest gruwelijke dingen meemaakte, liet ze haar geloof niet los. Dat geldt ook voor Alyas, wiens leven - net als dat van Fawziya - is getekend door het geweld van IS. Maar liefst veertien familieleden van Alyas zijn vermoord of vermist: zijn vrouw Saho, drie kinderen, zijn moeder, vijf broers, een zus en drie neefjes. Ondanks het geweld is hij vastberaden: "Als we moslims worden, kunnen we zonder problemen binnen de grenzen van de islamitische staat wonen. Maar we hebben dat geweigerd. God heeft ons als jezidi gecreëerd en we blijven jezidi tot het einde van ons leven."

Wat geloven Jezidi's?

Het Jezidi geloof ontstond zo'n tweeduizend jaar voor het christendom. Door de jaren heen namen ze aspecten over van het christendom, jodendom en de islam. Naast God aanbidden ze de pauw-engel en ze geloven in reïncarnatie. De Jezidi's zijn bij veel mensen bekend geworden tijdens de oorlog van IS in Irak. Door de geschiedenis heen heeft het volk vervolging op vervolging meegemaakt. Duizenden mannen zijn vermoord; vrouwen en kinderen zijn ontvoerd en doorverkocht. Na tientallen genocides is het aantal Jezidi's sterk afgenomen.

Een verloren toekomst

Veruit de meeste Jezidi's wonen in vluchtelingenkampen. Hun dorpen zijn verwoest en de werkloosheid is zeer hoog. Amal (Alyas' schoondochter) vertelt: "We zitten al meer dan acht jaar in deze tenten en kunnen niet terug naar onze dorpen. Een verloren toekomst voor jezidi's. Het is gruwelijk. Na 74 genocides hebben we nog steeds geen rust. De situatie wordt steeds erbarmelijker."

Het tv-programma 'Vervolgd' wordt gemaakt in samenwerking met Open Doors.

Wil je meer weten van Fawziya, Alyas en andere vervolgde Jezidi's? Kijk aflevering 2 van 'Vervolgd' nu op NPO Start.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--