Aangrijpend: Fawziya werd als slavin verkocht en misbruikt
30 januari 2023 · 10:55
Update: 23 juni 2023 · 11:08
De jezidische Fawziya (16) woont in een vluchtelingenkamp in Noord-Irak. In 2014 werd ze als 9-jarig meisje gescheiden van haar ouders en als slavin ontvoerd en misbruikt door extremisten van Islamitische Staat (IS). Haar ouders heeft ze nooit meer gezien.
Voor het tv-programma Vervolgd brengt EO-presentator Jurjen ten Brinke een bezoek aan Fawziya. "Mijn hele gezin is in 2014 gevangen genomen door IS", vertelt ze. "Ik ben zeven keer door hen verkocht. We werden constant geslagen en ze verplichtten ons om ons te bekeren tot de islam. Vaak kregen wij een wapen tegen ons hoofd gedrukt. Ook zeiden ze dat we een bomgordel moesten dragen en onszelf moesten opblazen."
Voor 1 dag onder IS-slavernij heb ik een jaar nodig om alle gruwelijke dingen te vertellen
Mensenhandel
Binnen een periode van een paar maanden werd Fawziya verkocht. "Iedere IS'er die mij niet meer wilde, verkocht me weer door aan een ander. Soms was ik een weekje bij iemand en dan weer een paar dagen bij een ander. Het was gewoon handel; mensenhandel. Ze hadden een heel netwerk voor het verhandelen van jezidische slaven. Vaak ging het via hun netwerk of online via telefoon en apps. Voor één dag onder IS-slavernij heb ik een jaar nodig om alle gruwelijke dingen die mij zijn aangedaan te vertellen."
Trauma's en dromen
Fawziya werd in april 2015 gered en woont nu in een vluchtelingenkamp. Daar draagt ze de zorg voor haar twee broertjes. Ze helpt met huiswerk maken, kookt voor hen en probeert om te gaan met haar traumatische verleden. Om wat geld te verdienen, werkt ze in de keuken van de plaatselijke school. "Mijn ene broertje is ziek en de jongste gaat naar school. Ik moet werken om de medicijnen en school te betalen." Ze wil niets liever dan weg; weg van al haar trauma's. Ze droomt van het terugzien van haar ouders, studeren en een baan als advocaat. "Ik wil er alles aan doen dat mijn volk niets meer wordt aangedaan."
Alyas verloor 14 familieleden
Hoewel Fawziya de meest gruwelijke dingen meemaakte, liet ze haar geloof niet los. Dat geldt ook voor Alyas, wiens leven - net als dat van Fawziya - is getekend door het geweld van IS. Maar liefst veertien familieleden van Alyas zijn vermoord of vermist: zijn vrouw Saho, drie kinderen, zijn moeder, vijf broers, een zus en drie neefjes. Ondanks het geweld is hij vastberaden: "Als we moslims worden, kunnen we zonder problemen binnen de grenzen van de islamitische staat wonen. Maar we hebben dat geweigerd. God heeft ons als jezidi gecreëerd en we blijven jezidi tot het einde van ons leven."
Wat geloven Jezidi's?
Het Jezidi geloof ontstond zo'n tweeduizend jaar voor het christendom. Door de jaren heen namen ze aspecten over van het christendom, jodendom en de islam. Naast God aanbidden ze de pauw-engel en ze geloven in reïncarnatie. De Jezidi's zijn bij veel mensen bekend geworden tijdens de oorlog van IS in Irak. Door de geschiedenis heen heeft het volk vervolging op vervolging meegemaakt. Duizenden mannen zijn vermoord; vrouwen en kinderen zijn ontvoerd en doorverkocht. Na tientallen genocides is het aantal Jezidi's sterk afgenomen.
Een verloren toekomst
Veruit de meeste Jezidi's wonen in vluchtelingenkampen. Hun dorpen zijn verwoest en de werkloosheid is zeer hoog. Amal (Alyas' schoondochter) vertelt: "We zitten al meer dan acht jaar in deze tenten en kunnen niet terug naar onze dorpen. Een verloren toekomst voor jezidi's. Het is gruwelijk. Na 74 genocides hebben we nog steeds geen rust. De situatie wordt steeds erbarmelijker."
Wil je meer weten van Fawziya, Alyas en andere vervolgde Jezidi's? Kijk aflevering 2 van 'Vervolgd' nu op NPO Start.
Meest gelezen
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
- Nieuw gezin in tweede seizoen van 'Meer dan Verwacht'
Vanaf 9 juni dagelijks bij de EO op NPO 1
Nieuw gezin in tweede seizoen van 'Meer dan Verwacht'
Lees ook
- Een kwarteeuw na de vuurwerkramp Enschede: wie was er schuldig?
Hoe kun je verder zonder een helder verhaal?
Een kwarteeuw na de vuurwerkramp Enschede: wie was er schuldig?
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'