Abdelkader Benali in Op1: 'Klop op de deur van de mensen van wie je houdt'
9 november 2022 · 10:55
Update: 11 november 2022 · 11:51
Toen schrijver Abdelkader Benali Rembrandts schilderij 'Terugkeer van de verloren zoon' zag, dacht hij meteen aan de relatie met zijn eigen ouders. In Op1 vertelt hij over de impact van het schilderij, zijn fascinatie voor Henri Nouwen en zijn theatervoorstelling 'Moeder en zoon'. Ook roept hij op: 'Klop op de deur van de mensen van wie je houdt. Alleen dan kunnen mensen je weer ontvangen.'
Het schilderij 'Terugkeer van de verloren zoon' gaat over het Bijbelverhaal uit het Bijbelboek Lucas. Het verhaal wordt verteld door Jezus en gaat over een jongste zoon die een deel van zijn erfenis opvraagt en weggaat bij zijn vader. Al het geld verbrast hij. Dan komt er een moment waarop hij niets meer heeft. Smekend komt hij terug bij zijn vader. Deze gebeurtenis beeldt Rembrandt uit in zijn schilderij.
De verloren zoon
Abdelkader herkent zich in het verhaal van de verloren zoon. "Dit schilderij raakt mij; het is eigenlijk mijn familie-opstelling. Ik bén de oudste zoon, maar ik voel mij de jongste zoon." Benali ging er veel op uit en liet niet veel van zich horen. Tegelijkertijd voelt hij zich ook als de oudste zoon, die op zoek is naar de liefde van zijn ouders.
'Eindelijk ben je gered'
De situatie veranderde toen Abdelkader zelf vader werd. Toen hij met zijn eerste kind thuiskwam, voelde hij een enorme ontvangst. Alsof zijn ouders zeiden: “Eindelijk ben je gered! Nu je een kind hebt, heb je eindelijk verantwoordelijkheid voor dat kind en weet jij wie wij zijn.” Hoewel dit niet werd uitgesproken, zei de blik van zijn ouders genoeg.
Moeder en zoon
Het schilderij werd de inspiratie voor Benali's nieuwe theatershow: 'Moeder en zoon'. In deze voorstelling praat hij - terwijl hij kookt - met het publiek over de relatie met hun ouders. Ook het boek 'Eindelijk thuis' van Henri Nouwen speelde een grote rol bij de totstandkoming van Benali's theatervoorstelling. In dit boek stelt Nouwen zich kwetsbaar op. Benali: "Hij zegt eigenlijk: 'Ik ben een gebroken mens met angst, eenzaamheid en depressie. (...) Ik ben nog altijd op zoek naar: 'Wie ontvangt mij?'."
Aankloppen bij God
Na het lezen van het boek ging Benali bij zichzelf na hoe híj met deze dingen omging. Het leidde tot een voorstelling in de geest van Henri Nouwen. "De God van Nouwen is een God die zegt: 'Kom je nog eens bij Mij? Kom je nog eens langs om het brood te delen?' Dat is een godsbeeld dat heel goed past bij het beeld dat ik heb als vader van twee kinderen."
- Nicolaas Veul brak met zijn vader: ‘Ik moest mijn eigen pad vinden’
Nicolaas Veul brak met zijn vader: ‘Ik moest mijn eigen pad vinden’
- Scheppingsdrift duikt in het verhaal van De Verloren Zoon
Scheppingsdrift duikt in het verhaal van De Verloren Zoon
Meest gelezen
- Oma Mia en kleindochter Bibi gaan viraal met oer-Hollandse recepten
‘Ik dacht dat TikTok iets met kippen was’
Oma Mia en kleindochter Bibi gaan viraal met oer-Hollandse recepten
- Marinthe was zwanger van een drieling, totdat één kindje overleed in haar buik
Persoonlijk verhaal
Marinthe was zwanger van een drieling, totdat één kindje overleed in haar buik
- 70+ en influencer: ‘Toen mijn kat overleed, kreeg ik honderden lieve reacties’
Het social media-account van Jan van den Bosch groeit met de dag
70+ en influencer: ‘Toen mijn kat overleed, kreeg ik honderden lieve reacties’
Lees ook
- Deze vijf boeken wil je lezen - Visie geeft tips
Zomer, zon en een goed boek
Deze vijf boeken wil je lezen - Visie geeft tips
- Effie (36) over Keti Koti en het slavernijverleden: 'Er is nog veel onwetendheid'
Effie (36) over Keti Koti en het slavernijverleden: 'Er is nog veel onwetendheid'
- 7 'koele' Bijbelteksten om te overdenken in de schaduw
Laat je verkwikken
7 'koele' Bijbelteksten om te overdenken in de schaduw
Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.
Lees onze privacyverklaring.