Maak advent met je kinderen eenvoudig specialer: tips van Hanna Holwerda
26 november 2024 · 14:57
Update: 28 november 2024 · 21:07
Hoe kun je de symboliek achter advent aan je kind meegeven als hij vijf minuten stilzitten al lastig vindt? En hoe betrek je je tieners bij het samenzijn met het gezin? Kinderboekenschrijver Hanna Holwerda deelt praktische tips en inspirerende ideeën hoe je advent met je gezin viert. En dat kan echt al heel simpel.
Wat betekent advent voor jou?
“Ik hou van de adventsperiode en de symboliek die ermee verbonden is: leven van het donker naar het licht. De dagen worden korter, maar tegelijk zie je steeds meer lichtjes buiten verschijnen. Als ik van mijn werk naar huis fiets, valt het me op hoe elke week meer tuinen verlicht zijn. Die symboliek is zelfs in het dagelijks leven om ons heen zichtbaar.”
Hanna Holwerda
Hebben jullie als gezin een eigen kersttraditie?
“Onze kerstraditie is aan het veranderen omdat mijn twee dochters inmiddels tieners zijn. Hun interesses zijn veranderd. Maar we staan er nog steeds bij stil met adventskaarsen, kerstdecoratie in huis en een adventskalender met laatjes.Toen ze jonger waren, vulde ik de kalender met opdrachten en proefjes om samen te doen. Nu zoek ik naar ideeën die beter bij hun leeftijd passen. De invulling verandert, maar de traditie blijft.”
Spectaculair proefje om samen met je kind te doen: licht ontdekken
Wat heb je nodig?
· Een telefoon, tablet of laptop met een wit scherm of achtergrond.
· Een druppel water (of natte vinger).
· Optioneel: een 3D-bril (bijvoorbeeld die je ook gebruikt in de bioscoop).
· Optioneel: doorzichtig plastic (zoals een lineaal of een insteekhoesje) en doorzichtig plakband.
Stap 1: Het eenvoudige experiment
1. Zet de achtergrond van je telefoon, tablet of laptop volledig wit. Dit kan bijvoorbeeld door een lege notitie te openen of een wit scherm te zoeken via internet.
2. Doe een klein druppeltje water op het scherm (Geen water in de buurt? Maak je vinger dan gewoon even nat.)
3. Kijk door het waterdruppeltje naar het witte scherm.
o Wat gebeurt er? Je ziet allerlei kleuren! Dit komt doordat wit licht eigenlijk uit alle kleuren van de regenboog bestaat. De druppel werkt als een soort vergrootglas. Hierdoor zie je de gekleurde lichtpuntjes, die samen wit licht vormen.
Stap 2: Maak het spectaculairder met een 3D-bril
1. Zet een 3D-bril op (die je bijvoorbeeld in de bioscoop gebruikt).
2. Houd een doorzichtig plastic voorwerp, zoals een lineaal of insteekhoesje, voor je scherm.
3. Kijk met de 3D-bril door het plastic naar het witte scherm.
o Wat zie je? Het licht verandert in allerlei schitterende kleuren en patronen.
Stap 3: Creatief met plakband
1. Neem een doorzichtig plastic voorwerp, zoals een insteekhoesje.
2. Plak laagjes doorzichtig plakband kriskras over elkaar op het plastic. Je kunt een soort kunstwerkje maken met verschillende overlappende stukjes plakband.
3. Kijk met de 3D-bril door dit geplakte "kunstwerk" naar het witte scherm.
o Wat gebeurt er? Ik zal het niet verklappen maar het licht wordt nog spectaculairder.
Je kunt het proefje stap voor stap uitvoeren, afhankelijk van de leeftijd en het interessegebied van de kinderen.
Wat zijn jouw tips aan ouders die advent willen vieren met hun kinderen?
“Houd het simpel. Het idee van elke avond in de adventstijd een knus moment aan tafel klinkt gezellig, maar de praktijk kan soms anders uitpakken. Kind één is hongerig, kind twee is moe, en je hebt zelf een zware dag gehad. Op zulke dagen kun je het klein houden. Of kies bijvoorbeeld één moment waarbij je uitgebreider stilstaat bij advent. Een voorbeeld: plan de avond voor kerst een moment om samen kerstliederen te zingen. Of gebruik de eerste adventszondag om het huis te versieren. Zelf versieren wij op de zaterdag voor de eerste advent de kerstboom. Dan drinken we chocolademelk en zetten we foute kerstmuziek op. Dat is misschien niet heel inhoudelijk, maar die inhoud kun je ook op andere momenten delen, bijvoorbeeld tijdens de bijbellezing aan tafel in de adventsperiode. Het gaat ook om dat ene gezellige ‘zo-doen-wij-dat-altijd-samen-momentje.’
- De oorsprong en betekenis van advent
De oorsprong en betekenis van advent
Op sociale media zie je fantastische plaatjes en posts met grootse plannen voor de adventsperiode, maar kijk vooral wat bij jullie past als gezin. Hoe groot wil je de tradities rondom advent maken? Wat is haalbaar voor en passend bij jullie? Kijk of je het kan integreren in rituelen die je zelf al hebt. Denk bijvoorbeeld aan kleine aanpassingen tijdens het naar-bed-gaan-ritueel of het avondeten. Zo zou je op de kinderkamer een lichtjesslinger kunnen ophangen en die samen aandoen voor het slapengaan. Of lees in deze periode (bijbel)verhalen die aansluiten bij advent en kerst.”
Stel: je hebt jonge kinderen met een korte spanningsboog. Hoe kun je hen toch betrekken bij advent?
“Daarvoor heb ik twee praktische tips:
1. Haal vier adventskaarsen in huis en steek elke adventszondag een kaars aan. Kaarsen zijn magisch voor kinderen. Naast de brandende kaars, staan de andere ongebrande kaarsen. Vraag: hoeveel kaarsen moeten we nog? Dan leg je in twee zinnen uit dat je nog moet wachten totdat het Kerstmis wordt. Net als dat we wachten tot Jezus komt. Zo geef je op een heel laagdrempelige manier de symboliek achter advent mee.
2. Koop een lege adventskalender die je zelf vult. Het leuke aan zo’n kalender is dat je toeleeft naar kerst. Het openen van de kalender heeft natuurlijk dat verrassingselement dat kinderen heel leuk vinden. Ze moeten een vakje openen en nemen een actieve houding aan. In mijn boek Sunday Funday zitten kaartjes die je kunt uitprinten en in zo'n adventskalender kan stoppen. Hierop staan korte Bijbelversen met een kleine opdracht die daarbij aansluit.”
Advent vieren met tieners
“Met tieners kan het heel leuk zijn om samen een kerstplaylist te maken op Spotify met liedjes die zij mooi vinden. Mijn tienermeiden genieten van gezelligheid en sfeer. Combineer gezelligheid met symboliek door na het avondeten een adventsbijbeltekst te lezen. Zorg voor een sfeervolle setting die aansluit bij het thema. Als het bijvoorbeeld gaat over licht in het donker, kun je lichtjes aansteken of laat alle lampen uit en eet bij kaarslicht.
En het allerbelangrijkste: overleg met je tieners wat zij leuk vinden om te doen. Tieners hebben overal een idee over, dus je kunt goed met ze brainstormen. Ook als hun ideeën niet jouw eerste keuze zijn. Je betrekt ze bij advent, ze denken erover na. Dat is al winst.”
Advent activiteiten met kinderen buiten
“Het is vroeg donker, daardoor kun je ook met jonge kinderen in het donker naar buiten. Kijk samen naar de sterren: net zoals de wijzen de ster volgden. Lees het kerstverhaal een keertje niet aan tafel, maar ga naar buiten. Neem dekentjes mee. Dat geeft het verhaal zo'n andere dimensie. De herders die ‘s nachts buiten waren en de engelen die omgeven werden door licht kun je je veel beter inbeelden als je zelf buiten in het donker bent. Dat kan gewoon in je eigen tuin of op je balkon.
Met oudere kinderen die al wat meer weten over de seizoenen kun je daarover verder praten. We gaan de winter in. Je ziet dat de natuur verstilt. In een ruststand verkeert. Gedeeltelijk afsterft, zoals de blaadjes van de bomen. De natuur wacht als het ware ook tot het lichter wordt. Wachtend op de lente wanneer de dagen weer langer worden. Er is dan meer zonlicht en de natuur komt weer tot leven. Maak een wandeling met je kind door de natuur. Kijk samen. Kun je zien dat de lente er aankomt? Zelfs nu al kun je dat zien. Veel bomen die nu hun blaadjes verliezen hebben namelijk ook beginnende knoppen.”
Voor meer tips kun je Hanna Holwerda volgen via: https://www.instagram.com/hannaholwerda