Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Advies aan kerken: maak geen gebruik meer van uitzonderingspositie

Dringend advies van maximaal 30 personen

De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) geeft het dringende advies aan haar gemeenten om een maximum van dertig bezoekers per dienst aan te houden. Dat maakte een woordvoerder van de HHK vrijdagochtend bekend.

Deel:

Daarmee geeft HHK gehoor aan de oproep van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zich te houden aan de landelijk geldende groepsgrootte in een ruimte. Afgelopen weken ontstond commotie toen verschillende kerken, waaronder de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst, veel meer dan dertig mensen toelieten bij een kerkdienst.

'Met pijn in ons hart'

Het dringende advies dat nu wordt gegeven, volgt na een overleg van de landelijke koepel naar aanleiding van de persconferentie van premier Rutte dinsdag. De koepel zegt het advies "met veel pijn in ons hart" te geven. Naast het maximumaantal adviseert de HHK het dragen van mondkapjes bij het in- en uitgaan van de kerk en "een indringende bezinning op de wijze en frequentie van de samenzang". Alle kerkelijke activiteiten buiten de zondagsdienst dienen voor de rest van oktober stilgelegd te worden. Bezoeken aan ouderen, eenzamen en zieken dienen tot een minimum te worden beperkt.

Uitzonderingspositie

Bij kerkdiensten mogen meer mensen toegelaten worden, maar van die uitzonderingspositie wil de HHK nu geen gebruik meer maken. De koepel geeft het dringende advies aan haar 118 gemeenten niet meer dan dertig bezoekers boven de achttien jaar bij een dienst toe te laten. Kinderen onder de twaalf jaar en de betrokkenen bij de dienst tellen daarbij niet mee. De gemeenten kunnen zelf invulling geven aan het advies, maar de koepel "wil kerkenraden wel wijzen op hun verantwoordelijkheid" naar 'de Koning van de kerk' en naar de samenleving.

Licht verspreiden

"De les die ik vanmorgen kreeg waren twee simpele dingen: God is licht, Gods kinderen geven licht, schrijft ds. Arie van der Veer op Facebook. "Je kunt het vergelijken met de zon en de maan. Zonder de zon hadden we geen verlichte maan. Onze tijd biedt alle kansen om licht te verspreiden. Het is wachten op het openbaar worden van de kinderen Gods. Dat begint nu al. In dit leven. Juist nu kan je als kerken het voorbeeld geven. Mijns inziens niet zozeer door te staan op je rechten, maar je af te vragen wat de Here nu van ons vraagt.
Ik schreef al eerder: dat is meer dan het gewone doen. Als een theater maar 30 mensen ontvangt, zijn wij solidair met hen. Als mondkapjes gewenst zijn, onttrekken wij ons daar niet aan. Gezinnen die het moeilijk hebben worden geholpen. Ouderen worden geholpen bij het afstemmen op de online diensten, en nog veel meer."

Barneveld en Staphorst

De Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum hield zondag drie diensten, waar per keer 400 tot 450 mensen aanwezig waren. Deze gemeente heeft nog geen nieuw beleid gemaakt naar aanleiding van de persconferentie. Dat wordt zaterdag verwacht, aldus een woordvoerder. De Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst was niet bereikbaar voor commentaar. Onbekend is of en in welke mate zij zich aan het advies van de landelijke koepel gaat houden.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--