'Al is Tijs nog zo snel, omikron achterhaalt hem wel'
20 januari 2022 · 14:27
Update: 15 november 2024 · 10:18
En toen zat ik ineens toch nog thuis. Ik had goede hoop dat ik de coronadans zou ontspringen, maar kort voor het vermoedelijke einde van de pandemie werd ons gezin toch nog getroffen.
Op een grijze woensdagmorgen kleurden er ineens niet één maar twee streepjes rood op een van de vele door ons gebruikte corona-testkits. Een positieve test bij één van de kinderen, die overigens nog niet tot ziekteverschijnselen heeft geleid.
Maar dat betekent wel isolatie voor haar: geen fysiek contact met andere gezinsleden, dus op haar kamer – en quarantaine voor ons in de rest van het huis. Toch vreemd en ongemakkelijk. Het werk gaat grotendeels door (in no-time werd er een radiostudiootje gebouwd op de studeerkamer), maar dochterlief zit ineens met een zee van tijd die ze in haar eentje moet doden.
En dat allemaal voor een variant van het virus, de omikronvariant, die echt een stuk minder heftig is dan voorgaande varianten. Zeker, je kunt er nog steeds (heel) ziek van worden, maar tot ziekenhuis-, laat staan ic-opnames, leidt het vooralsnog nauwelijks.
Juist omdat die omikronvariant minder ziekmakend is, had ik net besloten dat ik geen booster zou nemen. De booster beschermt wel een tijdje beter tegen corona, maar eerlijk gezegd schat ik in dat mijn lichaam dat ook zonder booster zou redden. Ik ben tweemaal gevaccineerd immers en heb voor zover bekend geen onderliggend lijden. En ik ben nog piepjong, zoals u weet.
Ik zag een soort wapenwedloop voor me: bij iedere nieuwe variant doen we weer een booster, die dan niet precies is gemaakt voor die variant. Want de varianten verspreiden zich sneller dan de vaccinmakers een nieuw vaccin kunnen maken – en vooral dan ze kunnen uitrollen. Lijkt me geen heilzame weg. Er blijkt zoiets te bestaan als vaccinimmuniteit, dat je T-cellen – een soort geheugencellen die in actie komen als het virus je lijf binnendringt – lui worden als je te vaak vaccineert. Wat ‘te vaak’ is, is overigens niet bekend.
Dus ik dacht dapper weerstand te bieden aan de boosterdrang van kabinet en OMT. Totdat de nieuwe minister op zijn eerste persconferentie vertelde: “Als je geboosterd bent, hoef je niet in quarantaine bij een positieve test van een gezinslid.”
Oeps, dacht ik toen. Als ik blijf weigeren te boosteren en één van de kids test positief, benadeel ik de EO. Dus: ik als een haas naar het prikcentrum, dat begrijpt u.
Maar helaas. Al is Tijs nog zo snel (nou ja…), omikron achterhaalt hem wel. Want de booster telt pas als hij een week in je lijf zit.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- 'Verheerlijking van het moederschap (in het kader van moederdag) is zooooo stom!'
‘Ons leven samen is leuk’
'Verheerlijking van het moederschap (in het kader van moederdag) is zooooo stom!'
- Heb ik het genormaliseerd? Ik hoop toch van harte van niet
Column van Tijs van den Brink
Heb ik het genormaliseerd? Ik hoop toch van harte van niet
- Van podcast tot tv-programma: EO-podcast 'De Ongelooflijke' maakt tv-debuut
Vanaf 12 mei op NPO 2
Van podcast tot tv-programma: EO-podcast 'De Ongelooflijke' maakt tv-debuut