Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Allemaal op huwelijkscursus'

Uit het dagboek van een echtpaar:

De Marriage Course van Alpha is bekend, geliefd en gevreesd. Bekend omdat hij gegeven wordt op talloze plekken in Nederland. Geliefd omdat echtparen die de cursus volgden, lovend zijn over wat ze hebben geleerd. Maar onder sommige mannen ook gevreesd: “Schat, waarom praten over onze relatie? We hebben toch al een goed huwelijk?”

Deel:

Deze laatste opmerking – “We hebben toch al een goed huwelijk?” – tekende ik op uit de mond van mijn eega, toen ik hem voorstelde de Marriage Course te volgen. Hij wist toen nog niet dat daar ook een artikel voor Visie aan vastzat. Alles op zijn tijd.

Uiteindelijk stemde Alex in. Acht avonden lekker uiteten klonk best aanlokkelijk, en inderdaad hadden we wel erg weinig tijd voor elkaar na de geboorte van onze dochter. De vraag of onze ervaringen op schrift gesteld mochten worden, ontlokte opnieuw gebrom. Maar na een aantal cursusavonden veranderde zijn sceptische houding.

Avond 1: Introductie

De introductieavond begint stressvol. Onze dochter ligt met keelontsteking op bed en de oppas komt te laat. Rennen en vliegen; dat typeert ons huwelijk wel een beetje. Om de romantiek erin te brengen, zoekt Alex in de auto uitgebreid naar een romantische cd. “Rijd eens wat harder,” is mijn commentaar. “Het eten staat te verpieteren.”

De cursus wordt gegeven in een sfeervol restaurant, waar we elke avond eerst met elkaar aan een tafeltje eten en daarna in een andere zaal doorpraten over het thema van de avond. Je huwelijk is privé, dus doe je alles met z’n tweeën. Na deze eerste avond heeft Alex er opeens zin in. Of zou dat komen door de heerlijk malse biefstuk die we voorgeschoteld krijgen?

Avond 2: Sterke fundamenten leggen

Ons huwelijk lijkt al beter voordat de eerste officiële gesprekken begonnen zijn. We eten gestoofde vis, er staan kaarsen op tafel en we bestellen een wijntje. Het ontbreken van kinderen doet wonderen voor de romantische sfeer. Aan alles is gedacht; bloemen op tafel en na het eten heel veel lekkere chocolaatjes. We maken kennis met Nicky en Sila Lee. Dit Engelse echtpaar neemt via een dvd op humoristische en aansprekende manier de stof door. Hun inbreng wordt afgewisseld met live verhalen van het echtpaar dat onze cursus leidt. De begrippen toewijding, tijd, begrip en goede gewoontes staan vanavond centraal. Het lijkt allemaal gesneden koek, totdat we via een test uit zestien liefdestalen die van onze partner mogen destilleren. Kent Alex mijn liefdestalen en ken ik de zijne? Het resultaat valt ons tegen en we praten er thuis tot diep in de nacht over na. Conclusie: ik ga Alex meer bemoedigen en hij neemt vaker een cadeautje voor me mee. Dat belooft veel goeds!

Avond 3: Communicatie

Bij communicatie denken wij vaak aan praten, maar deze avond gaat het vooral over luisteren. Hm, laat dat nu net niet mijn sterkste punt zijn. Gelukkig wordt ons vanavond de ‘servetjesmethode’ uit de doeken gedaan. Degene die een servet in de hand heeft, is aan het woord. De ander mag niet inbreken totdat hij het servetje overgedragen krijgt. Een beetje kinderachtig misschien, maar wel effectief. Om met de woorden van leiderschapsgoeroe Covey te spreken: “Probeer eerst te begrijpen en daarna begrepen te worden.” Door de servetjesmethode ontdekken we beiden dat we ons vaak bij de eerste de beste opmerking van de ander proberen te verdedigen, in plaats van de ander te begrijpen. Flink oefenen dus thuis!

Avond 4: Conflicten

Nooit geweten, maar ik ben getrouwd met een egel die plotseling een neushoorn kan worden. Aangezien ikzelf duidelijk een neushoorn ben, wordt hier in huis dus soms flink wat afgebriest en gesnoven ten tijde van een conflict. Voor de goede orde: egels trekken zich terug tijdens een conflict; ze worden een stekelig balletje waarmee niet te communiceren valt. Neushoorns vallen direct aan. Een conflict tussen een neushoorn en een egel is niet altijd fijn, maar ook tussen twee dieren van dezelfde soort, komt het niet altijd tot een oplossing. De vergelijking leidt tot veel hilariteit in de groep. Nicky en Sila Lee benadrukken: “We denken vaak dat er maar één winnaar of verliezer kan zijn, maar dat klopt niet. Je verliest beiden. Besef dat je in een huwelijk niet tegenover elkaar staat, als in de loopgraven tijdens een oorlog, maar aan dezelfde kant.” We krijgen zes tips voor stappen naar vrede, en het belang van met elkaar bidden wordt onderstreept. Mocht daar nu net de klad ingekomen zijn sinds de geboorte van onze dochter. We vertrekken opnieuw met goede voornemens.

Avond 5: De kracht van vergeving

Alex is helemaal om. Hij heeft net een belangrijke netwerkbijeenkomst onderbroken om op tijd bij de Marriage Course te zijn. Toen hij een aantal raadsleden toevertrouwde waar hij heenging, werd hij hartelijk uitgelachen. Als echte bekeerling doet dat hoongelach hem niet veel. Sterker nog; hij promoot de cursus nu zelfs onder zijn eigen werknemers: “Allemaal op huwelijkscursus! De principes uit de cursus kun je ook in je werk gebruiken.” Het draait dus niet alleen om het eten, dat opnieuw tongstrelend lekker is.

Na de conflicten van de vorige avond gaat het nu over de kracht van vergeving. Ook de Bijbel gaat open. Net als vorige keer geeft een stel dat de cursus al gevolgd heeft, een inspirerend getuigenis.

Avond 6: Ouders en schoonouders

Wat is een avond over familie zonder een grap over de schoonmoeder? Die is er nu dus ook, en daarna gaan we de diepte in. Voor ons is de materie niet echt nieuw. We komen uit heel verschillende gezinnen en hebben daar al vaak goede gesprekken over. Wel nieuw is de manier waarop we er aandacht aan besteden; iedereen mag de relaties in zijn gezin tekenen. Dat leidt tot nieuwe inzichten over afstand en nabijheid, en wederzijdse verwachtingen.

En de belangrijke regel ‘Val je partner nooit af bij je ouders’ komt voor het voetlicht. Genoeg stof om over door te praten dus. Elke week krijg je huiswerk mee. Deze keer mogen we de liefdestalen van onze ouders onderzoeken. Alex verzucht: “Toch geen cadeautjes krijgen, hoop ik. Straks moet ik ook bloemen voor mijn schoonmoeder kopen!”

Avond 7: Goede seks

Toen Neil Armstrong in 1969 zijn eerste voet op de maan zette, zei hij: “Good luck, Mr. Gorsky.” Pas in 1995 legde hij uit wat hij met die opmerking bedoelde. Als klein jongetje hoorde hij zijn buren eens ruzie maken. “Je zult pas seks krijgen als je buurjongen naar de maan loopt,” schreeuwde Mrs. Gorsky naar haar man. Op dat gedenkwaardige moment, wenste Armstrong zijn buurman dus veel geluk.

De avond over seks begint dankzij deze anekdote met veel gelach. “Lachen is erg belangrijk als het om seks gaat,” vertelt Sila Lee op de dvd, “want heel vaak gaat het allemaal helemaal niet zo perfect.” Geschater in bed doet wonderen, beweert het echtpaar Lee. Net als het besef dat als de seksualiteit niet goed loopt dat niet het probleem van ‘hem’ of van ‘haar’ is, maar een uitdaging voor beiden. Thema’s als communicatie, tederheid, ontvankelijkheid, romantiek, verwachtingen en afwisseling komen een voor een aan de orde. Tijdens de gesprekken gaat de muziek harder dan normaal, want seksualiteit is een onderwerp dat je graag onder vier ogen bespreekt. En het huiswerk? Dat laat zich raden…

Avond 8: Liefde in actie

De laatste avond al; wat is het snel gegaan! Nog één keer laten we ons verwennen met een heerlijke maaltijd. Die was overigens elke keer bij de prijs inbegrepen, net als het cursusmateriaal. De kosten kunnen per cursus en plaats verschillen, maar wij betaalden 180 euro voor acht avonden. Vanavond gaan we dieper in op de liefdestalen. Vaak is het moeilijk de liefdestaal van je partner te spreken. Waarom kost het Alex zoveel moeite dat bloemetje mee te nemen, en waarom spreek ik niet vaker een paar bemoedigende woorden?
Waarschijnlijk omdat het niet onze eigen liefdestaal is. Je voelt je een Nederlander die Russisch moet praten, en dat gaat niet vanzelf. Daarom kan het ook zo onnatuurlijk aanvoelen om de taal van de ander te spreken. Het leren van andermans liefdestaal verlangt inspanning en discipline. Liefde in actie dus.

Het resultaat van de ‘gevreesde’ cursus? Meer bossen bloemen dan ik ooit eerder kreeg, en kleine cadeautjes onder mijn kussen. Het is opeens helemaal niet meer moeilijk om bemoedigende woorden te spreken. Zodra we de neushoorn in onszelf naar boven voelen komen, refereren we aan de servettenmethode en veranderen we weer in redelijke mensen. Oké, niet altijd! Natuurlijk lappen we alle regels soms ook aan onze laars. Het mooie aan de cursus is, dat er geen vals positief beeld van het huwelijk wordt gegeven; we blijven mensen. Mensen die geloven in een God van vergeving, dus mogen we ook elkaar vergeven. Als opfrisser zit er een checklist achter in het werkboek, die je elke maand even langs kunt lopen. Blijf lachen, ook al scoor je niet zo hoog op die opfristest. Wat geschater brengt tenslotte leven in de huwelijksbrouwerij!

Tekst: Mirjam van der Vegt

Liefdestips van echtparen uit de cursus

• Zet dingen waar jij blij van wordt op kleine kaartjes. Als je de ander je liefde wilt tonen, trek je een kaartje van de ander en voer je de actie uit.
• Lukt het door de drukte van een baan of van kinderen niet samen als echtpaar te bidden? Neem ’s ochtends op de deurmat bij het afscheid even de tijd om naar elkaar te luisteren en God te zoeken. Al is het maar een paar minuten.
• Veel conflicten gaan over geld. De een geeft het makkelijk uit, de ander spaart liever. Probeer de verschillen daarin te vieren, in plaats van er steeds ruzie over te zoeken. De een is beter in het beheren van geld, de ander in het aanwenden ervan.
Doe zelf mee aan de Marriage Course voor nog meer eye-openers.

Boekentip:

'Ik ook van jou. Handboek bij een huwelijk', Nicky & Sila Lee, uitgeverij Buijten & Schipperheijn, 312 pag., € 19,90, ISBN 9789058811523.

--:--