Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Angela zit in de overgang: 'Ik merk dat seks meer tijd nodig heeft'

Inclusief reactie van relatiecoach Cocky Drost over seks en de overgang

Door de overgang was seks voor Angela* (52) lastiger. “Mijn man was bang dat we al in de fase kwamen dat het niet meer ging. Gelukkig gaat het nu weer beter. Het helpt om meer tijd te nemen en lang leve de elektrische deken in de wintermaanden!”

Deel:

“Ik merk dat ik door de overgang regelmatig last heb van stemmingswisselingen. Ik ben dan snel geïrriteerd, onrustig, boos en zit niet lekker in m’n vel. Ik heb dan ruimte nodig en heb er op zo’n moment helemaal geen behoefte aan dat mijn man me vastpakt. Het is fijn dat ik me dat realiseer en het aan hem kan uitleggen, zodat hij de oorzaak weet en zich niet afgewezen voelt."

Onze seksuele relatie is leuk. Ik zie heel duidelijk een ontwikkeling in ons huwelijk

"Het helpt mij om het verstandelijk te beredeneren en te plannen wanneer we gaan vrijen. Als ik weet dat we het die avond gaan doen, ben ik daar overdag in m’n hoofd al mee bezig. Ik stuur dan bijvoorbeeld een leuk appje naar m’n man en we proberen die avond gezamenlijk iets te doen. We hebben oudere kinderen die laat naar bed gaan en dat vind ik lastig. We proberen het dan vaak te plannen als ze weg zijn of laat thuiskomen. Dat geeft rust."

Ontwikkeling

"Onze seksuele relatie is leuk. Ik zie heel duidelijk een ontwikkeling in ons huwelijk. We werden veel opener naar elkaar toe. Erover praten deed ik niet graag. Ook was ik onzeker of ik het wel goed deed, of dit was wat m’n man wilde en of ik het zelf wel prettig vond. Verder was ik beschroomd om aan te geven wat ik fijn vond. Tegenwoordig is alles goed bespreekbaar en praten we er ook over hoe we kunnen variëren. Dat is fijn. Goede communicatie vind ik sowieso een voorwaarde. Ik moet het gevoel hebben dat we dicht bij elkaar zijn, anders heb ik absoluut geen zin. Ook moet ik – letterlijk – goed warm zijn. In de wintermaanden gebruik ik daarom een elektrische deken of een kruik. Verder vind ik het prettig om het rustig op te bouwen."

Op een keer klopte onze zoon aan

"Zeker nu ik de vijftig gepasseerd ben, merk ik dat het veel meer tijd nodig heeft. Het lijkt of mijn lichaam gevoeliger wordt. Een paar jaar terug had ik last van een droge vagina. Dat gaf spanning. Mijn man was bang dat we al in de periode kwamen dat we geen seks meer konden hebben. Ik ging toen omegavetzuren slikken om een betere vochtbalans te krijgen. Vooral omega 7 hielp goed. Gelukkig gaat het nu weer prima, dat voelt bevrijdend. In bepaalde periodes in m’n cyclus merk ik dat ik weleens zin heb. Maar vaak geeft mijn lijf het niet aan en moet ik echt zin maken.

Als we intiem zijn, doen we meestal de slaapkamerdeur op slot. Op een keer klopte onze zoon aan. Wij zeiden niets. Hij begon te lachen en zei: ‘Jaja!’ Ik schrok ervan, want dit was precies wat ik niet wil. Maar we lachten toch maar hard mee. Hij liep door en kwam er niet op terug.”

Relatiecoach Cocky Drost over seks en de overgang

“De overgang kan flink wat impact hebben op de seksuele relatie. Je lichaam wordt gevoeliger en je vagina droger. Ook heb je meer last van stemmingswisselingen en schommelt je temperatuur. Daarnaast worden je botten brozer, waardoor niet meer alle standjes haalbaar zijn. Je lichaam is een essentieel instrument bij het liefdesspel, dus het is belangrijk om je lijf opnieuw te gaan ontdekken.

Ouder worden doet iets met je vrouwelijkheid. Zeker in deze maatschappij waarin veel op het uiterlijke gericht is. Natuurlijk mag de overgang een stukje rouw zijn, want je sluit iets af. Maar het betekent niet dat je uitgeblust bent. Het is een gave dat je ouder mag worden en je kunt daardoor steeds meer levenswijsheid en -liefde genereren. Bovendien ben je, als het goed zit, als geliefden inmiddels erg op elkaar ingespeeld, met alle positieve gevolgen van dien. Het is belangrijk om deze positieve kant te zien.

Over seks praten is enorm waardevol. Als je daar al vroeg in je relatie mee begint, gaat het steeds makkelijker en verdwijnt de ruis op de lijn, zoals onzekerheid over of je het goed doet en of je man het niet raar vindt. De overgang brengt trouwens niet alleen ellende met zich mee. Veel vrouwen voelen zich op die leeftijd veel vrijer en dat vergroot het plezier in seks. Sommigen hebben overigens helemaal geen last van overgangsklachten en ervaren juist een enorme seksuele piek.”

Geschreven door

Corina Schipaanboord

--:--