Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anna Yilmaz: 'iedere vrouw kan bij de krijgsmacht terecht'

Winnares 'Heel Holland Bakt' over haar tijd bij de marine

Een jaar geleden won Anna Yilmaz Heel Holland Bakt. Met haar deelname wilde Anna - die eind van het jaar haar eigen koffiezaak in Amersfoort hoopt te openen - niet alleen laten zien dat goed kan bakken, maar ook dat je geen ‘manwijf’ hoeft te zijn om als vrouw bij de krijgsmacht aan de slag te gaan. Voor het boek ’75 jaar vrouwen bij de krijgsmacht’ vertelde ze hoe het is als vrouw bij de Marine.

Deel:

Waarom heb je in 2009 voor de Koninklijke Marine gekozen?

Op dat moment zat ik drie jaar op de middelbare hotelschool, maar daar vond ik niet genoeg uitdaging. Ik heb toen een open dag van de Marine bezocht, waar een heerlijke ‘blauwe hap’ werd geserveerd. Wat mij erg aansprak was dat bij de Marine alles vers bereid wordt, zelfs als je op oefening bent in Noorwegen of Schotland. Zelf ben ik voor de helft van Turkse afkomst en in die cultuur neemt eten een centrale plek in. Ik ben opgegroeid met verse producten van ‘opa’s landje’. Vandaar mijn interesse voor kwaliteitsvoeding. 

Anna Yilmaz wil laten zien wil laten zien dat je geen ‘manwijf’ hoeft te zijn bij de krijgsmacht.

Heb je het weleens lastig gehad als vrouw binnen een organisatie met veel mannen?

Niet echt. Alleen bij mijn plaatsing bij het Korps Mariniers in Doorn moest ik echt mijn plekje veroveren. Ik mocht daar mijn grootrijbewijs halen om de veldkeuken te kunnen vervoeren. Dat vonden ze toch wel vreemd, een dame achter het stuur van zo’n grote vrachtauto. Toen ik in Schotland een achterlichtje kapotreed, heb ik dat nog zes weken lang moeten horen. Zeiden ze dat ik mijn rijbewijs bij een pakje boter had gekregen. De kunst is om hierboven te staan. Ik sta van nature sterk in mijn schoenen, dus dat was geen probleem.  

Heeft jouw militaire achtergrond geholpen bij Heel Holland Bakt?

Zeker. Ik was voor iedere uitzending tot in de puntjes voorbereid en had ook een ‘plan B’ en een ‘plan C’. Als we voor een opdracht drie uur de tijd kregen, zette ik mijn wekker op twee uur en drie kwartier. Op die manier had ik nog een kwartier speling, mocht er iets fout gaan. Daarnaast heb ik bij de Marine geleerd om in stressvolle situaties mijn hoofd erbij te houden en me snel aan te passen aan onverwachte situaties. Daar had ik vooral veel aan bij de technische opdrachten. Ik vond het verschrikkelijk om een A4’tje met daarop een recept te krijgen, ook omdat ik dyslectisch ben. Het hielp mij heel erg om juist dan de rust te bewaren. 

Mannen zetten graag een stapje extra voor een stuk taart

Het viel tijdens de uitzendingen ook op dat je zoveel oog had voor de anderen.

Deels komt dit door mijn christelijke achtergrond, maar zo zit ik gewoon ook in elkaar. Sinds een paar jaar ben ik onderofficier en dan zie ik dit ook als een belangrijke taak. Daar gebruik ik dan graag een stuk taart voor. Lekker eten geeft gezelligheid, stimuleert de saamhorigheid. Bovendien, als je als vrouw de mannen goed verzorgt, dan zetten ze graag een stapje extra. Het beladen van een schip met nieuwe voeding is best zwaar en lang niet iedereen heeft daar altijd zin in. Dan werkt het heel goed om een stuk taart te beloven!

Hoe waren de reacties na jouw winst van het programma?

Heel positief. Op Twitter las je ook reacties als ‘nou, ze hebben bij de Marine ook vrouwelijke vrouwen’. Kennelijk heerst er bij veel mensen een beeld dat helemaal niet klopt. Met mijn deelname wilde ik ook laten zien dat iedere vrouw bij de krijgsmacht terecht kan. Zelf heb ik geen rolmodel gehad, dus ik hoop op deze manier mijn steentje bij te dragen. 

Lees ook: Karin werkt in een vluchtelingenkamp op Lesbos

Tekst: Johan Kroes
Dit interview is onderdeel van het boek ’75 jaar vrouwen bij de krijgsmacht’, dat Johan in opdracht van het ministerie van Defensie schreef.

Foto: Ministerie van Defensie

--:--