Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Arthur Brand zoekt gestolen Picasso in 'De Kunstdetective'

Nieuw seizoen: iedere dinsdag, 20.25 uur, NPO 2

Deel:

Arthur Brand is al jaren op pad om geroofde kunst terug te vinden, vaak met succes. In zijn jonge jaren leerde hij het vak van de voormalige kunstsmokkelaar Michel van Rijn, die hem meenam op zijn zoektocht naar het Judasevangelie. Een portret van deze speurneus, die vanavond in De Kunstdetective (MAX) een gestolen Picasso probeert op te sporen.

“De kunstvoorwerpen die ik zoek, zijn vaak werelderfgoed. Ze hebben een grote betekenis voor mensen, dus het is belangrijk dat ik ze terugvind," zegt kunstdetective Arthur Brand. "Tegelijk is zo’n zoektocht spannend om te volgen, omdat ik te maken krijg met de politie, geheime diensten en de onderwereld. Mijn programma De Kunstdetective trekt daardoor ook kijkers die zich meestal niet zo met kunst bezighouden,” vertelt Arthur. "Het is soms De Da Vinci Code in het echt." 

Wie is Arthur Brand?

• 50 jaar
• Studeerde Spaans en geschiedenis.
• Raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in illegale kunsthandel en loste vele diefstallen op.
• Auteur van Het verboden Judas-evangelie en de schat van Carchemish (2006) en  De paarden van Hitler (2019).
• Was in 2018 te zien in eerste reeks van De Kunstdetective (MAX); vanaf 1 september onderzoekt hij zes nieuwe zaken in het tweede seizoen.

“Uiteindelijk kom ik vaak met criminelen in contact," vertelt Arthur Brand. Zij zijn vaak de mensen die gestolen kunst in hun bezit hebben, hoewel het doorgaans niet de dieven zijn die de voorwerpen hebben gestolen. "In het begin vond ik zulke ontmoetingen wel heel spannend, maar zij bleken vaak banger te zijn dan ik. Want als ik ze op het spoor was, kon de politie toch niet ver weg zijn?"

'Woord houden'

"Maar nu ken ik het klappen van de zweep. Ik werk samen met politie en justitie, waarbij ik me natuurlijk aan de wet moet houden. In het contact met de onderwereld is het altijd belangrijk dat ik me aan mijn woord houd.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Ik heb in het leven een enorme dosis geluk gehad. Ik voel me gezegend dat ik nog zoveel kansen mag verzilveren, nadat ik er in mijn studietijd zoveel heb gemist. Ik was niet serieus op school en heb nooit een studie afgemaakt. Het doorzettingsvermogen dat ik toen miste, heb ik nu wel."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

De Kunstdetective Arthur Brand
Kunstdetective Arthur Brand reist de hele wereld over, op zoek naar gestolen kunstvoorwerpen. Credits: Gijs Konings/Tetteroo Media/MAX.

"Maar ik ben voorzichtig met zeggen dat ik het aan God te danken heb," voegt Arthur eraan toe. "Heeft Hij het dan niet goed voor met mensen die het minder goed treffen?”

Welk historisch moment had je graag meegemaakt?
“Met vrienden spreek ik wel eens over de vraag wat we zouden doen als een dag lang in het verleden mochten leven. In dat geval zou ik rond het jaar 30 in Jeruzalem willen zijn, om daar Jezus met Zijn volgelingen te zien rondlopen. Er is niemand die de wereld zo heeft beïnvloed als Hij.”

Wie zou jij weleens de oren willen wassen?
“Liever probeer ik iets positiefs in mensen te zien. Zelfs in president Trump, ook al willen velen hem graag eens de oren wassen. Ik sluit zelfs graag vriendschap met mensen die me mijn speurwerk aanvankelijk niet in dank afnemen. Vaak drinken we dan samen op een terras een biertje op de goede afloop.”

Waar staat de mooiste kerk?
“Dat is een Visigotisch kerkje in Noord-Spanje, waar ik in deze reeks ben geweest. Het dateert uit de 7e eeuw, toen het christendom nog allerlei invloeden onderging, die later als heidens of ketters werden afgewezen."

Het is soms 'De Da Vinci Code' in het echt 

"Elders zijn de symbolen daarvan verwijderd, maar dit kerkje werd verlaten en raakte overwoekerd, totdat een priester het in 1921 terugvond. Het is een ‘tijdscapsule’, die ons een mooi inkijkje geeft in een vroege periode van het christendom," vertelt Arthur over dit kerkje, dat we in de vijfde aflevering te zien krijgen.

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal van Noach, dat we ook al tegenkomen in het Gilgamesj-epos, een oud zondvloedverhaal. Ik vind het fascinerend om te zien dat sommige verhalen nog ouder zijn dan de versie in de Bijbel. Er wordt soms lacherig over gedaan, omdat ze niet waarheidsgetrouw zouden zijn. Maar voor mij zijn het interessante, magische verhalen die ons iets laten zien van de vroege geschiedenis van de wereld.”

Nieuw seizoen 'De Kunstdetective' - afleveringen

Afl. 1: Picasso gestolen van sjeik 1 september
Arthur Brand gaat op zoek naar een heuse Picasso, gestolen van een sjeik in 1999. De kunstdetective krijgt signalen uit de onderwereld dat het schilderij zich in Nederland bevindt. 

Afl. 2: De ring van Oscar Wilde 8 september
In Londen duikt Arthur diep de onderwereld in, op zoek naar de ring van Oscar Wilde. Hij werd in 2002 gestolen in de Universiteit van Oxford, en in 2015 nogmaal, in Londen. 

Afl. 3: Perzische gedichtenbundel 15 september 
Deze keer gaat de kunstdetective een wedloop aan met de Iraanse geheime dienst. Het gaat om een verzameling gedichten van Hafez uit de 15e eeuw, gestolen in München. 

Afl. 4: Ethiopische keizerskroon 22 september
Sirak Asfaw, ooit gevlucht uit Ethiopië, vond jaren geleden in de koffer van een landgenoot een gestolen keizerskroon. Kan Arthur Brand hem helpen om de kroon terug te brengen?

Afl. 5: Visigotische reliëfs uit Spanje 29 september
In Londen ciculeren twee loodzware religieuze stenen in het illegale circuit. Het blijkt te gaan om Visigotische reliëfs zijn, gestolen uit een oud kerkje in Noord-Spanje. 

Afl. 6: Van Gogh uit Singer in Laren 6 oktober
In de nacht van 29 op 30 maart wordt het schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen' gestolen uit het Singer in Laren. Kan het publiek dit werk straks weer bewonderen?

Vanaf 1 september, iedere dinsdag, 20.25 uur, NPO 2

Beeld: Gijs Konings/Tetteroo Media/MAX

Kijk 'De Kunstdetective' hier terug

Geschreven door

Bart van Delen

--:--