Avondmaal vieren in je vriendenkring?
'Kan dit zomaar, thuis avondmaal vieren?'
"Mijn dochter van 19 is heel positief met het geloof bezig en spreekt er veel over met vrienden. Met elkaar beleggen zij zo nu en dan kleine huissamenkomsten. Dat ze niet altijd meer meegaat naar onze eigen gemeente vind ik jammer, maar waar ik echt moeite mee heb, is dat ze met die vriendengroep ook Avondmaal viert. Kan dit zomaar? En kan ik hier wat van zeggen?"
Of u daar iets over kunt zeggen? Zeker! Wat zou het mooi zijn om met elkaar over het Avondmaal te praten, over hoe jullie dat beleven, en zo in elkaars hart te kijken. U vraagt of het Avondmaal zomaar in een vriendengroep gevierd kan worden. Ik adviseer u deze vraag eens te stellen aan mensen uit diverse tradities. Ik vermoed dat iemand uit een traditionele kerk zal zeggen dat het Avondmaal bediend moet worden door de dominee. Bij iemand uit een evangelische gemeente is de kans groter dat hij zegt dat er echt niet iemand met een speciale taak aan te pas hoeft te komen.
Als zij beiden iets vertellen over de gang van zaken, komen er nog meer praktische aspecten naar voren: eerst avondmaal en dan de preek, of andersom? Een heel brood, stukjes brood, matzes? Wijn of druivensap? Zittend (aan tafels) of lopend? In de gemeente of ook thuis? Of mogen we de huissamenkomst van uw dochter zien als onderdeel van de plaatselijke gemeente?
In Handelingen braken de mensen immers ook het brood aan huis (Hand. 2:46) en in Handelingen 6 (1 t/m 4) wordt er geen taak beschreven van iemand die verantwoordelijk is voor het Avondmaal. Daaruit zouden we de conclusie kunnen trekken dat we als gelovigen onderling ook het Avondmaal mogen vieren.
Inhoud of vorm?
Maar wat vindt ú eigenlijk? Ik denk eerlijk gezegd dat onze mening vaak gebaseerd is op dat wat we gewend zijn door de (kerk)geschiedenis heen. Want als we heel nuchter zijn, staan er in de Bijbel niet zo veel praktische aanwijzingen over hóe we het moeten vieren. We moeten het doen met de aanwijzingen die er wel zijn, en die wijzen mijns inziens meer op de inhoud dan op de vorm.
Ik daag u uit om eerst met uw dochter van hart tot hart te praten over de betekenis van het offer van Jezus in jullie leven. Hopelijk komt de vraag over de huissamenkomst dan in een ander licht te staan.
Tekst: Paulien Vervoorn
Beeld: Jon Tyson (Unsplash)