Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM helpt tieners en hun ouders bij studiekeuze

'Hoe ga je op jonge leeftijd voor wat je echt zelf wilt?'

Hoe kiest je kind een opleiding die bij hem of haar past en hoe geef je daar als ouder(s) handvatten voor mee? BEAM, het jongerenmerk van de EO, ontwikkelde een studiekeuzetraject speciaal voor christelijke jongeren én hun ouders.

Deel:

Het studiekeuzetraject van BEAM is heel iets anders dan een standaard test waar een keuze uit rolt, benadrukt Wilke Stuij, BEAM-redacteur en ontwikkelaar van het project. “We horen vaak dat jongeren tussen de 12 en 18 het moeilijk vinden om een studie te kiezen. Het is echt lastig, zeker op die leeftijd. Wat ligt mij? Maar ook: wat wil God van mij en hoe ‘werkt’ dat dan?”

Jongeren moeten ook wel heel jong kiezen.
“We kenden FOMO al: Fear of missing out. Tegenwoordig is het bij veel jongeren FOBO: Fear of better options. Je kunt oneindig veel keuzes maken en de ene lijkt nog beter dan de andere. Het aanbod is enorm en daar is moeilijk overzicht in te krijgen.”

Ik zou willen dat ik zo’n traject had kunnen volgen op die leeftijd

En voor ouders is het niet altijd makkelijk om hun kind op een goede manier te helpen.
“Dat is wel wat we vaak horen, ja. Sowieso geldt voor veel tieners dat ze goedbedoelde adviezen van hun ouders soms minder serieus nemen. Misschien helpt het als BEAM met ze meekijkt en tools geeft om hun keuze te maken.”

Kunnen ouders voor kinderen ook een beperkende factor zijn?
“Een belangrijk onderdeel van het traject is dat we jongeren laten reflecteren op hoe vrij ze in hun keuze zijn. Bewust of onbewust kunnen bepaalde rolpatronen en verwachtingen een heel grote rol spelen. Als papa of mama advocaat, boer of verpleger is, moet ik dat dan ook worden?”

Hoe kan BEAM iets zinnigs over studiekeuze zeggen; dat is niet echt jullie dagelijks werk toch?
“Dat klopt. Ik heb wel journalistieke ervaring, maar ben geen pedagoog of iets dergelijks. Inhoudelijk hebben we veel gehad aan Nikolaas Sintobin, een Vlaamse priester. Nikolaas zit bij de jezuïeten, dat is een beweging die al heel oud is en veel nagedacht heeft over geloof en keuzes maken. We vullen elkaar heel goed aan, denk ik. Ik heb bijzondere gesprekken met Nikolaas gevoerd en daar is een podcastserie uit gekomen die deel uitmaakt van het keuzetraject.”

Lees ook: Nikolaas Sintobin: 'Ik ga waar ik geroepen word'
Lees ook: Nikolaas Sintobin: 'Ik ga waar ik geroepen word'

Hoe ziet het keuzetraject er in de praktijk uit?
“Het traject duurt een maand. Je kind krijgt verspreid over de maand dertien mailtjes van BEAM met podcasts, tips en een talententest. Je kind kan zelf ontdekken wie hij of zij is en krijgt handvatten hoe ze God bij keuzes kunnen betrekken. Maar ook de vraag hoe vrij je in je keuze bent, hoort erbij. Hoe ga je op jonge leeftijd voor wat je echt zelf wilt? Ik zou willen dat ik zo’n traject had kunnen volgen op die leeftijd. We hopen dat jongeren en hun ouders ermee geholpen zijn!”

Tekst: Lars Jacobusse
Beeld: Unsplash

--:--