Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Biblejournaling: zó beleef je Bijbelteksten creatief

Inspiratie voor creatieve stille tijd met God

Stille tijd houden: veel christenen vinden het een uitdaging. De één ontmoet God graag in de natuur, de ander door muziek te maken. Voor creatievelingen is er biblejournaling. Teken en schilder de mooiste platen naar aanleiding van een Bijbeltekst. Niet in een schetsboek, maar in de Bijbel zélf.

Deel:

Friezin en biblejournaling-expert Ineke Kits (49) had hem al een tijdje in huis liggen: een bijbel met extra schrijfruimte. Hoewel ze al jaren op doek schilderde, duurde het toch zeker een jaar voor ze het echt aandurfde haar eerste penseelstreken in deze bijbel te maken. “Die eerste blanco pagina, dat was zeker een drempel,” geeft Ineke toe. “In een bijbel verven voelt anders dan in een kladblok, en dan ben ik ook nog een perfectionist. Stel je voor dat het mislukt! Maar weet je: in het dagelijks leven gaat ook niet alles perfect. Niet alle bladzijden zijn goed gelukt, maar het maakt niet uit. God kijkt daar doorheen.”

Die eerste blanco pagina was een drempel

Inmiddels puilt Inekes bijbel uit door alle teksten die ze creatief heeft uitgewerkt en is ze al in een tweede bijbel begonnen. Daarnaast geeft ze biblejournaling-workshops, voornamelijk aan vrouwen. “Ik merk dat veel cursisten het moeilijk vinden om stille tijd met God te houden. Dan is dit een heel mooie vorm om je op God te richten, zoals een ander dat misschien doet terwijl hij in de natuur wandelt. Zo zie ik biblejournaling ook: als een vorm van stille tijd.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bijzondere ervaring

Laatst had Ineke een bijzondere ervaring tijdens het biblejournalen, vertelt ze. “Ik had last van een winterdipje, zoals iedereen die soms heeft. Het gaf mij het verlangen om creatief in de Bijbel aan de slag te gaan en ik koos voor Psalm 105. Terwijl ik de Psalm rustig doorlas, kwam de zin ‘Wees blij van hart, u die de Heer zoekt’ zó bij me binnen! Ik ben een uurtje creatief bezig geweest, terwijl ik de woorden steeds opnieuw uitsprak. Gaandeweg veranderde iets in mijn hoofd. De negativiteit waar ik al een paar weken mee rondliep, was plotseling verdwenen. Dat vind ik nou het mooie van biblejournaling: dwars door jouw creatieve proces heen, spreekt God tot je.”

Het doel is niet 'een mooie plaat schilderen'

Het moment was bijzonder, toch is de illustratie die toen ontstond volgens Ineke niet de mooiste die ze ooit gemaakt heeft. “Maar daar gáát het ook niet om,” benadrukt ze. “Het gaat uiteindelijk om het proces. Soms hoor ik opmerkingen als ‘Leuke hobby’, of ‘Nou nou, schrijven in de Bijbel…’ Maar wie dat zegt, heeft het echt niet begrepen. Het doel is niet ‘een mooie plaat schilderen’. Dat geef ik ook mee tijdens mijn workshops: biblejournaling is een verlangen naar een stukje ‘creatieve stille tijd’ met God. Dat is en blijft heel bijzonder.”

Soms schilder je een plaat over een Bijbelpassage heen, waardoor deze niet meer leesbaar is.
“Soms verwerk ik een Bijbeltekst inderdaad zo, dat je niet alle letters meer kunt lezen. Daar heb ik zelf geen moeite mee. Ik ken ook mensen die strak binnen het kader schilderen, maar ik wil soms groter werken. Dan gaat het even niet om de tekst die eronder staat. Bovendien heb ik meerdere bijbels. Als mijn Bijbeldagboekje een tekst opgeeft die niet meer leesbaar is door de laag verf, dan pak ik toch gewoon mijn andere bijbel?”

(Tekst loopt door onder afbeelding: Aan de slag met biblejournaling in 7 stappen)

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Zelf aan de slag met biblejournaling in 7 stappen

De Amerikaanse website LifeWay geeft tips hoe je aan de slag kunt gaan in 7 stappen:

  1. Zoek een bijbel en een paar potloden
    Tip van Ineke: “Je hoeft echt niet eerst een nieuwe bijschrijfbijbel te kopen, begin gewoon in een oude bijbel. Ook in de kringloop zijn oude bijbels te koop. Je hoeft ook niet meteen allerlei materiaal aan te schaffen. Met een paar potloden en fineliners kom je al een heel eind.”
  2. Lees een Bijbelgedeelte meerdere keren en laat het op je inwerken. Wat vertelt deze Bijbeltekst over God? En hoe is de tekst van toepassing op je leven op dit moment?
    Tip van Ineke: “Als je niet direct een Bijbeltekst weet, kun je ook een Bijbelleesschema volgen.”
  3. Kies een Bijbeltekst die je wilt uitlichten. Welke woorden uit deze tekst vallen je op? Dit zijn de sleutelwoorden.
  4. Bedenk hoe je de sleutelwoorden wil visualiseren. Voor het woord ‘HEER’ wil je misschien een sterke blokletter gebruiken. Bij het woord ‘hart’ past juist een rond en krullerig handschrift beter. Het is aan jou, wees lekker creatief!
    Tip van Ineke: “Vind je het lastig om te beginnen? Op het platform biblejournaling.nl vind je inspiratie en producten als clearstamps en stickers om je op gang te helpen.”
  5. Maak een opzet in je schetsboek of teken direct in je bijbel.
    Tip van Ineke: “Om de Bijbelpagina dikker te maken, prepareer ik de bladzijde met transparant gesso. Dit goedje voorkomt het doordrukken van de pagina. Je ziet er niets van, je voelt alleen een extra laagje.”
  6. Vul je ontwerp met kleur. Hiervoor kun je potloden gebruiken, maar ook markeerstiften, aquarelverf, washi-tape, stof, enzovoort. Gebruik je waterverf? Leg dan een extra A4-tje onder de bladzijde, zodat de verf niet doordrukt. En gebruik je fineliner pas na het verven, anders loopt de inkt uit.
  7. Laat je inspireren. Meld je aan voor een workshop of bekijk een tutorial op YouTube. Ook op Instagram vind je veel inspiratie.
    Tip van Ineke: “Volg een biblejournaling challenge.” Bij een biblejournaling challenge krijg je regelmatig een Bijbeltekst of opdracht om over na te denken en te verwerken. 


Beeld: Ineke Kits

Geschreven door

Arianne Ramaker

--:--