Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Blasfemische’ Pakistaanse film is Oscar-kandidaat

‘Zindagi Tamasha’: boycot en doodsbedreigingen wegens godslastering

De Pakistaanse film ‘Zindagi Tamasha’ (Circus van het Leven) is bepaald niet onopgemerkt gebleven: de producent kreeg een boycot en zelfs doodsbedreigingen voor zijn kiezen. De reden? Deze speelfilm, inmiddels voorgedragen voor een Oscar voor beste buitenlandse film, is volgens radicale moslims godslasterlijk.

Deel:

Dat meldt de Belgische website KerkNet, die zich baseert op een artikel in The Independant.

Filmtrailer 'Zindagi Tamasha’

Dit is de trailer van deze omstreden film:

(Tekst loopt door onder de video:)

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Lopende rechtszaken

Filmposter Zingadi Tamasha

Fundamentalistische groeperingen, waaronder de invloedrijke beweging Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), eisten een boycot. Volgens hen kan de film ervoor zorgen dat moslims “zich afkeren van de islam de profeet Mohammed”.
Zindagi Tamasha zou op 24 januari 2020 in première gaan in Pakistan. De lancering moest echter worden uitgesteld tot juli 2020 in verband met lopende rechtszaken, aangespannen door tegenstanders.
Het op feiten gebaseerde verhaal draait om een oudere moslim die liederen schrijft waarin hij de profeet Mohammed prijst. Hij wordt echter verstoten en (hardhandig) vernederd omdat hij een videoclip op YouTube heeft gepost, waarin hij tijdens een bruiloft danst op de tonen van een populair lied.

Tientallen dreigtelefoons

Een van de producenten, Sarmad Sultan Khoosat (1979), heeft bevestigd dat hij, zijn familie en de crew tientallen dreigtelefoons en -mails (inclusief foto’s van onthoofde mannen) hebben ontvangen nadat zijn telefoonnummer was gelekt.
Volgens de BBC zei hij, in reactie hierop: “Verspreid geen haat, angst en woede in de naam van religie.”

Ranglijst Christenvervolging

Still uit de film Zindagi Tamasha
Scène uit de film.

Op de nieuwste Ranglijst Christenvervolging van Open Doors staat Pakistan (Urdu voor 'Het land van de zuiveren') op de vijfde plek. Die hoge notering heeft onder andere te maken met de stringente blasfemiewetgeving in het land, dat ruim 200 miljoen inwoners telt.
Niet alleen veel christenen en andere kwetsbare minderheden in het streng-islamitische land hebben daaronder te lijden, maar ook moslims die – in de ogen van hun radicale geloofsgenoten – niet handelen of geloven overeenkomstig hun interpretatie van de Koran en de islamitische wetgeving. Op blasfemie staat de doodstraf.

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--