Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Tijs: We zouden sámen corona onder controle krijgen, toch?

'Ik ben van mening veranderd, ik ben gedraaid'

Laat ik het maar gewoon ronduit zeggen, dan hebben we dat gehad: ik ben van mening veranderd, ik ben gedraaid.

Deel:

Toen het kabinet enige tijd geleden besloot de coronapas in te voeren in de horeca en bij evenementen, had ik daar begrip voor. Een beetje vaccinatiedrang kan geen kwaad, schreef ik begin september. Het bleef immers mogelijk naar de kroeg of een (prof)voetbalwedstrijd te gaan, want ongevaccineerden kunnen daar met een test gewoon naar binnen.

Nu een meerderheid van het parlement ingestemd heeft met een uitbreiding van de pas naar onder meer sportscholen en musea en het kabinet overweegt de coronapas ook op het werk mogelijk te maken, slaat de balans wat mij betreft door naar de andere kant.

Dagelijks testen

Het leven voor ongevaccineerden wordt op deze manier te moeilijk, zo niet onmogelijk gemaakt. Als je dagelijks naar de sportschool gaat (er zijn echt mensen die dat doen!), moet je je dagelijks laten testen. En stel dat de pas op het werk nodig wordt: dan moet je een uur voor werktijd gaan testen, misschien wel dagelijks. Dat is onbegonnen werk, dan wordt deelnemen aan de samenleving je echt onmogelijk gemaakt.

Komt bij: rationele mensen zoals ik kunnen wel denken dat de QR-code niet tot tweedeling leidt zolang gratis testen mogelijk blijft, de ervaring van ongevaccineerden is totaal anders. Of u en ik het nou snappen of niet: ze vóélen zich opgejaagd, ze vóélen zich tweederangsburger – om niet te zeggen uitgeplugd…

Vaccineren is niet dé uitweg

Verder wordt steeds duidelijker dat vaccineren niet dé uitweg is uit deze crisis. Vaccineren helpt enorm, en als u het nog niet gedaan heeft, raad ik u aan het alsnog te doen; maar met alleen vaccineren komen we er niet. Nog los van de best grote groep mensen bij wie vaccinatie niet werkt (ruim 700.000 mensen, naar verluidt), neemt de bescherming die het vaccin biedt op den duur af. De kans dat een besmette gevaccineerde het virus toch doorgeeft, is flink gegroeid de afgelopen tijd.

Er zijn andere dingen nodig zolang deze vorm van corona onder ons is: uitbreiden van de IC-capaciteit, misschien wel aparte coronaziekenhuizen, en tot dat gerealiseerd is mogelijk een paar korte lockdowns per winter om het aantal besmettingen terug te dringen. Allemaal helemaal niet leuk, maar hé, corona is niet leuk.

We zouden het samen doen toch, dat virus onder controle krijgen?

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--