Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Caroline de Vreugd start kaartenactie voor gehandicapte broer Chris

‘Want hij begrijpt niets van alle coronamaatregelen’

De 51-jarige Chris Heemskerk uit Katwijk is een echt gezelligheidsmens. Hij gaat graag op visite en houdt van bezoek aan huis. Hij begrijpt er niets van dat dit nu door de coronacrisis niet meer kan. Wat het extra lastig maakt, is dat Chris het syndroom van Down heeft. Zijn zus Caroline bedacht daarom iets om hem op te vrolijken.

Deel:

Makkelijk is deze coronatijd voor niemand. Maar mensen met een verstandelijke beperking hebben het extra zwaar. Want waarom mogen ze niet meer naar de supermarkt? En waarom moeten ze hoesten in hun elleboog en steeds maar weer hun handen wassen? Leg dan maar eens uit dat een virus – dat je niet kunt zien – hen en anderen ziek kan maken.

‘Zijn wereld is heel klein geworden’

Ook voor Chris Heemskerk is dit lastig. “Hij heeft het niveau van een 4-jarige,” zegt zijn zus Caroline de Vreugd (49). “In veel dingen is hij dus heel kinderlijk. Soms komt hij best volwassen over, maar als je dan aan hem vraagt wat hij die dag heeft gegeten, weet hij het niet. We proberen hem zo goed mogelijk uit te leggen wat er nu aan de hand is. Maar vooral in het begin begreep hij er niets van,” zegt zijn zus Caroline de Vreugd (49). “‘Doe niet zo gek,’ zei hij dan. Hij kwam graag bij ons op bezoek, dat waren echt uitjes voor hem. En onze kinderen gingen vaak poolen of biljarten met hem. Maar dat kan nu even niet, dus zit hij tijdelijk thuis bij mijn ouders. De dagbesteding waar hij altijd met veel plezier kranten versnippert, is nu ook dicht. We facetimen regelmatig, we bellen en sturen kaartjes. Maar zijn wereld is heel klein geworden.”

Chris staat nu elke dag bij de brievenbus

Kaartenactie

Toen Caroline nadacht over de vraag hoe ze haar broer een beetje kon opvrolijken, bedacht ze een kaartenactie. Ze zette een oproepje op Facebook en inmiddels stromen de kaarten binnen. “Chris – eigenlijk heet hij Christiaan – staat nu elke dag bij de brievenbus,” lacht Caroline. “Hij heeft iets leuks om naar uit te kijken. Dat gun ik hem zo, deze dagen. Hij houdt van aandacht, en hij kan zichzelf moeilijk vermaken, dus dit is echt leuk voor hem. Hij kreeg zelfs een heliumballon via de post – in een grote doos! Mijn ouders, beiden 70-plus, vinden het ook leuk.”

Lees ook: Coronacrisis extra moeilijk voor verstandelijk beperkten
Lees ook: Coronacrisis extra moeilijk voor verstandelijk beperkten

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--