‘Christenen, doe niet aan yoga!’
20 april 2018 · 09:55
Update: 11 januari 2023 · 13:48
Een groot kerkgenootschap in India waarschuwt gelovigen dat zij zich niet moeten inlaten met yoga, waarvan India – en meer specifiek het hindoeïsme – de bakermat is. Volgens deze oosters-katholieke Syro-Malabar Kerk staat beoefening ervan haaks op het christelijk geloof.
De Syro-Malabar Kerk in de zuidelijke deelstaat Kerala wijdde onlangs een speciaal rapport aan het populaire fenomeen yoga. Daarin wordt nadrukkelijk gesteld dat yoga, hoewel het “positieve effecten” kan hebben, een christen sowieso nooit in een diepere relatie met God kan brengen.
Volgens hindoeleiders
De leercommissie die het rapport samenstelde, wijst er tevens op dat yoga volgens hindoeleiders niet los kan worden gekoppeld van het hindoeïsme. Dat meldt Faithwire.com. “Christenen kunnen yoga niet begrijpen,” aldus de commissie, “omdat ze de onderliggende leer niet kennen”.
Het rapport onderstreept dat yoga en christelijk geloof op verschillende punten conflicteren. Zo is yoga er van oudsher op gericht dat de beoefenaar, de natuur en God één worden, terwijl dit volgens het christendom per definitie onmogelijk is.
Veel hindoes beschouwen de liefde van christenen voor yoga bovendien als een verkapte poging om mensen te bekeren, en als een onnodige inbreuk op hindoegebruiken, aldus de commissie.
Een spiritueel doel
De Nederlandse ex-boeddhist Martin Kamphuis, auteur van Weg van Boeddha (Ark Boeken, 2001) en nu woonachtig in Duitsland, waarschuwde eerder in Visie eveneens tegen yoga.
"Oppervlakkig gezien gaat het om gymnastiek, ademhalingstechnieken en bepaalde lichaamshoudingen, maar yoga is niet zo neutraal en onschuldig als het lijkt," zegt hij. "Het streeft uiteindelijk een hindoeïstisch doel na, namelijk vereniging met de godheid Brahman. Het is nooit een louter lichamelijke zaak, maar heeft een spiritueel doel.”
‘Yoga lokt je weg van God’
“Ook door de meest simpele oefeningen, zoals zwangerschapsyoga, wordt je geest beïnvloed,” aldus Kamphuis. “In het hindoeïsme, en trouwens ook in het boeddhisme, is het niet zozeer belangrijk wat je denkt of gelooft, maar wat je dóet. Als je oefeningen correct uitvoert, heeft dat in deze oosterse denkwijze een automatische werking – lichamelijk, maar zeker ook geestelijk. Bepaalde lichaamshoudingen zijn in wezen aanbidding van hindoeïstische goden. Daarom kun je yoga niet met christen-zijn combineren, want het eerste gebod, geen andere goden naast God eren, wordt overtreden. Yoga lokt je weg van God."
Beeld: Flickr.com
Meest gelezen
- Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Ben Verboom in De Verandering
Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
- Luister hier álle afleveringen van ‘Meer dan verwacht: Liefde, luiers en levenslessen’
Wil je horen
Luister hier álle afleveringen van ‘Meer dan verwacht: Liefde, luiers en levenslessen’
- Dít is hemel op aarde voor duurzaamheidsexpert Marieke Eyskoot
Interview
Dít is hemel op aarde voor duurzaamheidsexpert Marieke Eyskoot
Lees ook
- Lef, liefde en een loslopend geitje: deze kinderprogramma's kijk je bij de EO
Ezel Chiel, Fikkie, Topdoks en meer
Lef, liefde en een loslopend geitje: deze kinderprogramma's kijk je bij de EO
- De Bijbel Open | Jurjen ten Brinke: 'Als Jezus je aanraakt—wie durft het te geloven?'
Johannes 9:13-23
De Bijbel Open | Jurjen ten Brinke: 'Als Jezus je aanraakt—wie durft het te geloven?'
- Journalist Rinke Verkerk over haar geloofscrisis in de Westelijke Jordaanoever
Interview
Journalist Rinke Verkerk over haar geloofscrisis in de Westelijke Jordaanoever
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.