Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
Lef, liefde en een loslopend geitje: deze kinderprogramma's kijk je bij de EO.

Lef, liefde en een loslopend geitje: deze kin­der­pro­gram­ma's kijk je bij de EO

vandaag · 09:30

Update: vandaag · 09:30

Van een pratende ezel tot een draakje met een videocamera: de EO heeft een bonte verzameling aan kinderprogramma’s. Helena Bos-Hunink, eindredacteur jeugdfictie, vertelt hoe de makers kinderen willen bereiken met verhalen over geloof, emoties en vriendschap.

Ezel Chiel

“Met Ezel Chiel hebben we een nieuwe manier gevonden om Bijbelverhalen onder de aandacht te brengen. Chiel – een handpop – is een oude ezel en woont met presentator Anne Appelo in een reizend circus. Zij vertelt Bijbelverhalen, maar hij onderbreekt haar voortdurend omdat hij beweert dat het anders ging. Was hij er echt bij of heeft hij een rijke fantasie? Hopelijk worden kinderen geïnspireerd door deze verhalen, en brengen deze hen dichter bij God.”

Fikkie

“We wilden een programma maken met een draakje in de hoofdrol. We besloten iets te doen met emoties, omdat we kinderen willen laten zien dat emoties je kunnen helpen. Fikkie gaat dan ook over een professor die alle dierenjongen onderzocht heeft, maar nog niet de ‘mensenkinderen’. Die begrijpt hij niet, want ze zijn zo onvoorspelbaar. Dus hij zendt zijn paarse draakje Fikkie eropuit met een videocamera om het gedrag en de emoties van kinderen te observeren. We filmden een meisje van 5 dat zelf naar de bakker ging. Dat doet ze wel vaker, alleen dit keer kreeg ze te weinig geld mee. Wat zou ze doen? Het is tof om te zien hoe zij zich weet te redden. Fikkie helpt de professor om de emoties van het meisje uit te leggen, want hij trekt zelf steeds de verkeerde conclusies. Die uitleg hebben we trouwens samen met een kinderpsycholoog geschreven.”

Saïd & Anna

“Komende winter verschijnen nieuwe afleveringen van Saïd & Anna. Saïd woont met zijn ouders in een reparatieshop, waar zijn ouders spullen repareren. Op hun eigen manier fixen Saïd en Anna hun probleempjes. Dat gaat eerst vaak mis, maar daarna leren ze het goed op te lossen. Met dit programma willen wij, in deze wegwerpcultuur, laten zien dat je zelf dingen kunt herstellen – ook als kind.

In het tweede seizoen gaat Anna in de vakantie bij Saïd logeren. Dat is superleuk, maar ook spannend. Ze krijgt heimwee, dingen verlopen anders dan ze gewend is, ze eten heel andere dingen dan thuis… Saïd vraagt zich daardoor af wat hij voor Anna kan betekenen. Hoe kan hij haar zich thuis laten voelen? Ik vind het mooi dat kinderen hierdoor meekrijgen hoe je voor elkaar kunt zorgen.”

Geitje voor een karweitje

“Dit programma komt deze winter op tv en speelt zich af in de wijk Pathmos in Eindhoven. Twee kinderen van ongeveer 6 jaar vinden een loslopend dwerggeitje en denken: als het van niemand is, is het nu van ons. Het wordt het grote geheim van de buurtkinderen, hun ouders weten van niks. Ze hebben spullen nodig voor het geitje en vragen daarom mensen in de buurt om een ‘heitje voor een karweitje’. Natuurlijk gaat er van alles fout – ze wassen een auto met slootwater, of trimmen honden veel te kort… Maar het komt uiteindelijk altijd – een soort van – goed. Ik hoop dat het kinderen inspireert om naar buiten te gaan en ondernemend te zijn.”

Podcast De Keukencrush

“Verder werken we aan een nieuwe serie over het verzet in de Tweede Wereldoorlog, zoals we eerder Oorlog-stories op social media maakten. Ook zijn we bezig met een vervolg op onze veelbeluisterde spannende en avontuurlijke podcast De Rampnacht. Nu combineren we een spannende verhaallijn met het genre romantische comedy – dat is voor kinderen nog niet eerder gedaan. We hebben heel veel plezier in het bedenken van het verhaal, dat zich deels op de Titanic afspeelt.”

Non-fictieprogramma's in het kort

Enkeltje Verweggistan

Hoe is het om als kind te verhuizen naar het buitenland en je vertrouwde leven achter te laten? In 2026 verschijnt een nieuw seizoen.

Rachel en Elbert passen op

In het jongste seizoen nemen Rachel en Elbert de taken over op een dierenopvangcentrum. Hoe bevalt dit werk? Wat maken ze allemaal mee?

Stip it: de pestbril

Kinderen en een influencer voelen via een VR-bril hoe het is om gepest te worden. Hierna ontmoeten ze het slachtoffer op wie de pestsituatie gebaseerd is, en praten ze door over de impact van en oplossingen voor pesten. Dit najaar komt er een nieuw seizoen.

Rachel valt binnen

Wie houden ons land veilig en hoe doen ze dat? Rachel Rosier gaat in het nieuwste seizoen langs bij onder andere de politie en de Koninklijke Marechaussee. Ook leert ze hoe je daders opspoort en hoe het leven in de jeugdgevangenis eruitziet.

Topdoks

In deze EO-klassieker, gepresenteerd door Rachel Rosier en Elbert Smelt, draait het om ons wonderlijke lichaam. Hoe werkt het? Hoe bijzonder is het allemaal bedacht? Ook zie je hoe het is om te leven met een syndroom of ziekte – en hoe kinderen daar het beste van maken.

Meest gelezen

Lees ook

Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief

Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.

Lees onze privacyverklaring.