Journalist Rinke Verkerk over haar geloofscrisis in de Westelijke Jordaanoever
vandaag · 11:36
Update: vandaag · 15:56
Ze schrijft al ruim een jaar voor de Correspondent over het geweld in Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Maar afgelopen maart vertrok Rinke Verkerk zélf naar de Westelijke Jordaanoever om te zien hoe het er écht aan toe gaat. “Het gesprek zou over de slachtoffers van het geweld moeten gaan.”
“Ik was heel zenuwachtig van tevoren, met name vanwege de veiligheidsmaatregelen die we moesten nemen voor mij.” Rinke werkt als journalist voor de Correspondent en schrijft al ruim een jaar over het geweld in Israël en de bezette Palestijnse gebieden.” Ik heb kritische stukken over Israël geschreven, dus ik moest van alles ondernemen om mijn data veilig te stellen. Toen ik eenmaal ging, heb ik het als enorm verhelderend ervaren. Je komt er pas achter hoe het is als je er bent.”
Eva nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Eva nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag een selectie van levensverhalen, artikelen over (mentale) gezondheid en liefde & relaties in je inbox.
Lees onze privacyverklaring.
‘Mijn brein snapte niet wat ik zag’
Op de eerste dag kan Rinke nauwelijks verwerken wat ze ziet. “We reden de stad in en moesten veel checkpoints door. Ik was samen met een Palestijnse journalist, voor wie het nog veel gevaarlijker is dan voor mij en ik zag dat alle wegen waren verdwenen. Je reed langs muren van puin. Mijn brein snapte niet wat ik zag. Ik kon mij niet voorstellen welke invloed dit heeft op het leven van de mensen daar. Er was niemand op straat, terwijl het een stad was waar het er normaal gesproken zo druk was met mensen dat je er geen auto kon rijden.”
Geloofscrisis
“Ik heb al een hele worsteling met mijn christelijke geloof gehad voordat ik hieraan begon”, vertelt Rinke. “Ik kon niet begrijpen wat je aan God hebt als kinderen zo vreselijk alleen worden gelaten met zoveel geweld.” Maar dat je soms een geloofscrisis hebt, ziet ze ook als “een gezond teken van je menselijkheid. In de klaagliederen van Jeremia in de Bijbel gaat het er heel veel over.”
Geloofscrisis is een gezond teken van je menselijkheid.
“Als je onrecht of pijn onder ogen ziet, kan die pijn soms niet samengaan met wat je gelooft. Die crisis wordt veroorzaakt door je menselijkheid. Als je dan die crisis uit de weggaat omdat je wil vasthouden aan wat je altijd hebt begrepen, kijk je weg voor onrecht”, stelt de journalist.
‘Mijn mensen zijn nu de daders’
Tijdens een demonstratie voor het huis van Netanyahu in Jeruzalem ontmoette Rinke Sephora, een oudere dame die als jong meisje de Holocaust heeft meegemaakt. “Zij zei dat ze zich altijd heeft afgevraagd hoe dat heeft kunnen gebeuren en nu wist ze hoe het kon. Nu zijn mijn mensen de daders, zei ze.” Een gesprek met een Palestijnse journalist raakte Rinke diep. “Hij gaf aan dat Israëlische soldaten vroeger op hem en zijn vriendjes ‘oefenden’ op straat. Hij vertelde heel achteloos hoe soldaten met traangas oefenden op de kleine kinderen. Hij vertelde het alsof het de normaalste zaak van de wereld was en had helemaal niet door hoe gruwelijk het eigenlijk was.”
Veel christenen steunen Israël, maar kan dat nog wel? 'Ik heb er geen woorden voor'
Veel christenen steunen Israël, maar kan dat nog wel? 'Ik heb er geen woorden voor'
‘Genocide is niet goed voor een land’
Het geweld in het Midden-Oosten is een veelbesproken thema in Nederland. Het is een polariserend onderwerp. Iedereen heeft een mening over Israël, maar we moeten volgens Rinke nadenken wat die mening betekent voor de mensen die met onze mening moeten leven. “Wij hebben ideeën waarom we Israël zouden moeten helpen, maar hoe pakt dat uit voor de Israëli’s? Het gesprek zou over de slachtoffers van het geweld moeten gaan, wij leven immers niet met de consequenties. Dat doen ze 3000 kilometer verderop.”
“Ik vind zelf dat Palestijnen moeten worden beschermd en wanneer je dat doet, bescherm je ook meteen de Israëli’s. Genocide is niet goed voor een land. Iedereen heeft een trauma, mensen hebben geen toekomst meer in het land.” Het geweld van Hamas keurt Rinke af, maar “als je kijkt naar machtsverhoudingen, dan is Israël in deze kwestie de partij met veruit de meeste macht.”
Het gevaar van door de vingers zien
Vanuit verschillende hoeken van de samenleving komt er kritiek op de Nederlandse regering omdat ze zich niet uitspreken tegen het geweld van de regering van Netanyahu voor de Palestijnse minderheden. En je niet uitspreken tegen geweld is volgens Rinke hartstikke gevaarlijk, ook voor ons. “In het Internationaal Strafrecht staan allerlei regels, ook hoe we in oorlog met elkaar om moeten gaan. Israël doet nu iets wat niet mag, maar dat wordt door de vingers gezien. Ieders veiligheid komt in gevaar als dit zo doorgaat, want wat houdt een ander land tegen om niet hetzelfde te gaan doen? Israël komt er immers mee weg.”
Tijd voor Nederlandse sancties tegen Israël? 'Diplomatie levert niets op'
Tijd voor Nederlandse sancties tegen Israël? 'Diplomatie levert niets op'
Beschermen van de kwetsbaren
Dat veel christenen het lastig vinden om kritiek te uiten op het beleid van Netanyahu vanwege de positie van Israël in de Bijbel, begrijpt Rinke niet. “In de Bijbel lees ik juist over Jezus die wil dat we de ander niet de rug toekeren. Jezus vertelt mij heel duidelijk wat mijn taak is: kwetsbaren beschermen en voor hen gaan staan. Dat moeten we doen voor Joodse mensen, voor Israëli's, maar ook voor Palestijnen."
Foto: Mojahid Nwahda
Meest gelezen
- Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Ben Verboom in De Verandering
Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
- Luister hier álle afleveringen van ‘Meer dan verwacht: Liefde, luiers en levenslessen’
Wil je horen
Luister hier álle afleveringen van ‘Meer dan verwacht: Liefde, luiers en levenslessen’
- Dít is hemel op aarde voor duurzaamheidsexpert Marieke Eyskoot
Interview
Dít is hemel op aarde voor duurzaamheidsexpert Marieke Eyskoot
Lees ook
- De Bijbel Open | Jurjen ten Brinke: 'Als Jezus je aanraakt—wie durft het te geloven?'
Johannes 9:13-23
De Bijbel Open | Jurjen ten Brinke: 'Als Jezus je aanraakt—wie durft het te geloven?'
- Journalist Rinke Verkerk over haar geloofscrisis in de Westelijke Jordaanoever
Interview
Journalist Rinke Verkerk over haar geloofscrisis in de Westelijke Jordaanoever
- Dit is de favoriete gelijkenis van EO-Jongerendagspreker Jurjen ten Brinke
‘Bidden verandert vooral mijn perspectief’
Dit is de favoriete gelijkenis van EO-Jongerendagspreker Jurjen ten Brinke
Schrijf je hier in voor de Eva-nieuwsbrief
Eva is het magazine voor vrouwen van de EO. In de Eva nieuwsbrief ontvang je wekelijks een selectie van de mooiste artikelen: levensverhalen, artikelen over mentale weerbaarheid, gezondheid en liefde & relaties.
Lees onze privacyverklaring.