Ga naar submenu Ga naar zoekveld

ChristenUnie en PvdA willen overheid verplichten om kinderarmoede te verminderen

‘Armoede mogen we nooit normaal gaan vinden’

ChristenUnie en PvdA willen de overheid bij wet verplichten om kinderarmoede de komende jaren aan te pakken. De partijen komen met een wetsvoorstel dat het aantal kinderen dat in armoede opgroeit minimaal halveert en uiteindelijk helemaal uitbant.

Deel:

De partijen vinden dat over deze "stille ramp" veel te weinig wordt gesproken. "Armoede mogen we nooit normaal gaan vinden", zegt Don Ceder van de ChristenUnie. "Uit cijfers blijkt dat een op de tien kinderen in armoede leeft.” Onacceptabel, vindt de politicus. “In ons land zijn nog steeds kinderen die zonder avondeten naar bed moeten, geen warm water thuis hebben of geen goede schoolspullen hebben." Daarom moet er wat hem betreft een verplichting komen voor de overheid om daar meer aan te doen.

In ons land zijn nog steeds kinderen die zonder avondeten naar bed moeten

Collega-Kamerlid Gijs van Dijk van de PvdA wijst op de "ernstige gevolgen" die het heeft als er thuis geen geld is voor nieuwe kleren, voor schoolreisjes of zelfs voor een fatsoenlijk ontbijt. "Kinderen dragen dat nog jaren met zich mee." De politiek heeft daar volgens Van Dijk nauwelijks aandacht voor. "Het aantal kinderen in armoede groeit de afgelopen tijd zelfs weer. Dat moet anders."

Aantal kinderen in armoede halveren

De inspiratie voor het wetsvoorstel van de CU en PvdA komt uit Nieuw-Zeeland, waar de sociaaldemocratische premier Jacinda Ardern al met eenzelfde wet kwam. In hun voorstel wordt vastgelegd dat het aantal kinderen dat in armoede opgroeit in 2030 minimaal gehalveerd moet zijn ten opzichte van 2018. Uiteindelijk moet kinderarmoede helemaal worden uitgebannen.

Er moet wat de beide partijen betreft daarnaast een verplichting komen om elk jaar verslag uit te brengen over het aantal kinderen en armoede en de effecten van het gevoerde beleid. Zo willen ze afdwingen dat er meer over het onderwerp wordt gesproken.

Gerda werkt bij het Fort, een naschoolse opvang voor kinderen uit kansarme gezinnen. Lees haar verhaal: “We willen de kinderen leren dat ze waardevol zijn.”

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--