Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Corona en schulden: '1 op de 5 Nederlanders heeft problemen'

SchuldHulpMaatje roept op om alert te zijn op je omgeving

Corona heeft gezorgd voor een stijging van het aantal mensen met schulden. Ook in de kerk vinden we het soms nog lastig om voor de dag te komen met schulden, zegt Arianne Frelink van SchuldHulpMaatje.

Deel:

"Corona levert een verrassende dynamiek op rond schulden," vertelt Frelink. "We weten dat meer mensen in de financiele problemen raken. Tegelijkertijd zien wij ook dat het aantal aanmeldingen en hulpvragen terugloopt. Wij zijn een vrijwilligersorganisatie, maar we zijn niet de enigen die dat zien. Ik hoor het ook van collega-organisaties en professionele schuldhulpverleners."

Het goede leven hoeft niet heel overdadig te zijn

Drempel om hulp te vragen

SchuldHulpMaatje vindt de situatie zorgelijk. "Je wilt mensen het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium helpen. Dan kan de schade worden beperkt. Maar als mensen niet aankloppen, dan kan je op je klompen aanvoelen dat ze wachten tot het moment tot iedereen roept: 'Was nou eerder gekomen.'" Er is geen zicht op de oorzaak van het lagere aantal meldingen. "We weten wel dat mensen over het algemeen vier tot vijf jaar wachten met het zoeken van hulp. Meestal zitten ze dan zo klem, dat ze eigenlijk niet anders meer kunnen dan hulp vragen."

De organisatie houdt er rekening mee dat dat in deze tijd niet anders zal zijn: "het gaat in sommige sectoren wat minder lekker. Mensen kunnen vaak wel gebruikmaken van een lening van familie of een speciale regeling, zoals uitstel van hypotheekbetaling. Het echt zoeken van hulp weet men zo voor zich uit te schuiven. Maar de kans is groot dat wij de toename in schulden over wat langere tijd wel gaan merken. We zetten ons schrap en proberen extra vrijwilligers te werven en op te leiden."

#nietalleen na corona

Toch hopen de mensen van SchuldHulpMaatje dat mensen in een vroeg stadium om hulp vragen. "Meestal valt er nog heel wat te redden. Met een goede betalingsregeling ben je vaak in een paar jaar schuldenvrij. Het goede leven hoeft niet heel overdadig te zijn; maar als je de dingen kunt betalen die je nodig hebt, is dat wel zo fijn. Dat is wat we mensen gunnen." 

We zijn hard bezig om het taboe op schulden te doorbreken

SchuldHulpMaatje doet van harte mee aan het initiatief #nietalleen. "Het is prachtig om te zien hoe christelijke organisaties de handen ineen slaan om mensen te helpen. Dat moeten we vasthouden, ook als corona voorbij is. Mensen vinden het lastig om aan te kloppen voor hulp, maar we kunnen elkaar helpen om dat beter te signaleren en op te vangen. We zijn hard bezig om het taboe op schulden te doorbreken."
En dat wordt tijd, vindt ze: "Eén op de vijf Nederlanders heeft serieuze financiele problemen. Dat is een gigantische groep. Een politieke partij mocht willen dat ze zo'n grote aanhang hadden."

Ook in kerken nog taboe op schulden

Overigens is er ook in kerken zelf nog een wereld te winnen. "Juist in de kerk hoor je zo vertrouwd met elkaar te zijn dat je over zaken kunt spreken. Maar dat blijkt soms toch nog lastig te zijn, in ieder geval als het om financiele problemen gaat. Onze campagne Taboedoorbrekers helpt om ook binnen kerken het gesprek aan te gaan over schulden."

Als de omgeving signaleert dat er problemen zijn, ben je al een heel eind

Maar hoe doorbreek je nu het taboe op schulden, op zo'n manier dat mensen wél geholpen worden? "Dat kan als je hun omgeving betrekt," vindt Arianne. "Als de omgeving signaleert dat er problemen zijn, ben je al een heel eind. Dus, waaraan kan je zien dat iemand anders problemen heeft en hoe maak je dat vervolgens bespreekbaar? Waar verwijs je mensen naar door? Wij richten ons juist op die groep die om mensen met problemen heenstaat en proberen hen handvatten te geven. Samen lukt het, daar geloven we echt in. Het gevoel van saamhorigheid dat we in de coronacrisis hebben opgedaan moeten we vasthouden."

Zoek je hulp of wil je helpen? Kijk op www.nietalleen.nl of www.uitdeschulden.nu

Tekst: Lars Jacobusse
Beeld: Shutterstock

--:--