Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Coronatoegangsbewijs ook in de kerk

'Ik vind het een heel slecht idee'

In de Dorpskerk in Eelde moeten kerkgangers bij diensten hun coronapas laten zien, meldt de NOS. Ook bij uitvaarten en huwelijken kunnen mensen er niet bij zijn zonder coronatoegangsbewijs. Voor zover bekend is het daarmee de eerste kerk in Nederland waar de coronapas wordt ingezet.

Deel:

Op de website van de Dorpskerk in Eelde staat: "Op basis van de versoepelingen ten aanzien van het coronabeleid heeft de kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Eelde-Paterswolde besloten om de kerk volledig open te stellen voor bezoekers, op vertoon van een coronatoegangsbewijs. Daarmee neemt de kerkenraad de ruimte in acht die in het advies van de landelijke Protestantse Kerk wordt gegeven aan eigen besluitvorming in plaatselijke gemeentes."

Ontspanning

"Het bevalt goed en geeft ontspanning", zegt de predikant van de protestantse gemeente Eelde-Paterswolde, Kaj van der Plas in het dagblad Trouw. "Als de pas voor de horeca en theaters geldt, dan ook voor kerken. Gelijke monniken, gelijke kappen." Kerken en gebedshuizen hoeven vanwege de godsdienstvrijheid aan bezoekers geen coronapas te vragen.

Op de website van de Dorpskerk Eelde staat verder te lezen: "Een aanzienlijk deel van onze vast kerkgangers heeft een kwetsbare gezondheid. Wij willen dat zoveel mogelijk mensen zo veilig mogelijk de kerk kunnen bezoeken. De vaccinatiegraad in onze omgeving is hoog, en ook onder onze kerkgangers. Wij willen geen ongelijke behandeling claimen op grond van de scheiding tussen kerk en staat. Bovendien zijn kerkdiensten een geplaceerd evenement en dus is een QR-code noodzakelijk."

Slecht idee

Jurjen_ten_Brinke_WJB_1943-_c_willemjandebruin_2500px

Jurjen ten Brinke is EO-presentator en voorganger van ‘Hoop voor Noord’, een multiculturele kerk in Amsterdam. Wat vindt hij van het idee om ook in de kerk te vragen om een coronatoegangsbewijs?
"Eerlijk? Ik vind het een heel slecht idee. Volgens mij gaan geloofszaken namelijk veel verder dan een theater of een bioscoopbzoekje. Gezamenlijk in de kerk je geloof belijden is geen evenement, maar heeft alles te maken met je hartsgesteldheid. Dit kan je gewoon niet op één lijn zetten met vermaak en met vertier tijdens een avondje uit. Onze kerk 'Hoop voor Noord' is een kerk vol mensen in de volle breedte, of je nu kijkt naar politieke voorkeur, afkomst of cultuur. Volgens mij is de kerk een plek voor iedereen. Wij hebben als kerk ook een voedselbank. Als ik zo’n besluit zou nemen dan krijgen heel veel mensen hun voedselpakketten niet meer. Je geeft er een signaal mee af wat volgens mij tegenovergesteld is aan wat je als kerk moet uitstralen. Want een ieder is welkom in de kerk, en ieder heeft een eigen verantwoording naar God én naar de mensen om hen heen. Dat geldt voor gevaccineerden en ongevaccineerden."

Uitvaart

"Ik lees dat de coronapas in deze kerk in Eelde ook noodzakelijk is bij een huwelijk en een uitvaart," vervolgt Jurjen. "Ik kan daar met mijn pet niet bij! Begrafenissen en huwelijken zijn precies dé momenten waarop mensen die normaalgesproken nooit een dienst bijwonen in de kerk komen. Ik ben evangelist in hart en nieren en vind dit soort gelegenheden een uitgelezen kans om te vertellen over Gods liefde. En juist dan sluit je mensen uit vanwege een coronatoegangsbewijs? Ik vind dat echt heel moeilijk te begrijpen."

Sterk verdeeld

Op dinsdag 2 november kondigde de overheid maatregelen aan om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. De PKN schrijft: "Het moderamen realiseert zich dat de meningen in de samenleving - en daarmee ook in de kerk - sterk verdeeld blijven." Scriba René de Reuver: “Laten we onze verantwoordelijkheid nemen en elkaar niet uit het oog verliezen. Sluit niemand uit, maar geef elkaar de noodzakelijke ruimte.”

Verschillende christelijke leiders hebben een open brief aan alle Nederlanders ondertekend. Zij pleiten ervoor om 'de ander als individueel medemens met individuele afwegingen te blijven zien, in plaats van mensen over één kam te scheren. Om andere mensen niet als een gevaar te zien maar als medeburger.' Juist onder christenen heerst er veel verdeeldheid. Daar maken verschillende christelijke leiders zich zorgen over. Lees er meer over bij onze collega's van EVA.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--