Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dag van de lach | Wie het laatst lacht, lacht het best

‘Humor is de schokdemper van het leven’

Hoe kijk jij op dit moment? Waarschijnlijk geconcentreerd naar je telefoonscherm. Hoe strak staan je kaken? Ontspan ze eens, probeer een beetje te lachen. Lekker hè? Komt omdat lachen hartstikke gezond voor je is. Sterker nog, we zouden allemaal best wat meer mogen lachen.

Deel:

Lachen is gezond? De meeste van dit soort uitspraken klinken vaak als een ingesleten onwaarheid, maar het leuke is: deze klopt. En omdat we dat lachen een beetje te weinig doen als volwassenen, bestaat er nu zelfs iets als de Dag van de Lach. Die is vandaag! In meer dan 65 landen over de hele wereld vinden er op 1 mei lach-manifestaties plaats.

Tijdens het lachen gebruik je ontzettend veel spieren

Lachen is nog sportief ook. Tijdens het lachen gebruik je zoveel spieren, dat je per 10-15 minuten schuddebuiken wel 50 calorieën verbrandt. Niet voor niets bestaat er tegenwoordig zoiets als lachtherapie. Het is het beste medicijn tegen allerlei kwaaltjes: het heeft een goed effect op je humeur, je lichaam en je immuunsysteem. Je lichaam maakt namelijk verschillende stofjes aan terwijl jij de tranen van je wangen veegt van het lachen. Stofjes zoals het hormoon dopamine, dat jou weer een geluksgevoel geeft.

God heeft humor

Rob Favier
Rob Favier. Credits: unsplash, Rob Favier.

Als God lachen heeft bedacht en zo gezond heeft gemaakt, wat kunnen we dan vinden over lachen in de Bijbel? Rob Favier is theoloog, een singer-songwriter met de nodige humor én vertelt graag over humor en geloof: “Ik zou het leven niet aankunnen als ik niet kan relativeren met een grap. Ik ben geen lolbroek, maar ik maak wel graag lol in het leven. Als ik ga preken én zingen, dan zitten daar altijd wel een paar grappen bij en bij de avondvullende optredens is het grapgehalte nog een stuk hoger. Als je mensen een keer laat lachen, dan overkomt hen iets. Er is even geen controle, het gebeurt gewoon.

Ik ben geen lolbroek, maar maak wel graag lol in het leven

Lachen kan ontwapenend zijn, maar ook heel troostvol. Ik ken veel mensen die met humor speken over hun ziek zijn, dat doe ik zelf ook. Na twee hartstilstanden heb ik inmiddels een pacemaker, want ‘ik heb een probleempje met de stroomvoorziening van mijn hart’,” lacht Rob. “Humor verzacht, het is een mooi geschenk van God. Daardoor kun je jezelf ook relativeren: wie ben je dat je jezelf zo serieus neemt? Dat is het mooie aan geloven: wij zijn niets, maar toch wil God zijn werk doen via ons.”

Lachen in de Bijbel

In de Bijbel wordt zeker gelachen, vertelt Rob. “Het beste voorbeeld is dat van Abram en Sara. Als je dat verhaal langsloopt, wordt er veel gelachen: van spot, bitterheid en dankbaarheid. Als Abram de belofte van een zoon krijgt, zit hij ook een beetje schamper te lachen. En Sara ‘lachte bitter’ in haar tent. Maar als Isaak, dat ook nog eens lach betekent, wordt geboren, zegt Sara: God heeft gemaakt dat ik lach van dankbaarheid.”

Abram zit een beetje schamper te lachen

De Bijbel is dus geen droog en saai verhaal, er is wel degelijk humor in te vinden. “Het hangt wel van je definitie van humor af. Humor is ook iemand op het verkeerde been zetten, dat gebeurt wel vaker in de Bijbel. Denk ook aan het verhaal van Bileam. In dit Bijbelverhaal wordt waarzegger Bileam opgedragen om een vloek uit te spreken over het volk Israël. Dit is echt pure humor, omdat Bileam het volk wil vervloeken, maar er in plaats van een vloek, steeds een zegen uit zijn mond komt!”

Lachen is serieus

Zou God ook lachen? “We kunnen in beeldspraak spreken over God. Als er een stel kinderen spelen in de speeltuin, kan ik mij voorstellen dat God daar met genoegen naar kijkt. Dat hij het ook zo had bedoeld voor de grote mensen, om in Gods tuin te dartelen. Dan zit God stilletjes te genieten op een bankje. Maar de wereld is keihard. Daarom is er ook humor nodig, gekoppeld aan positiviteit. Het is de bedoeling dat we als christenen positiviteit en liefde strooien. Het helpt om niet heel krampachtig in je geloof te staan. Wanneer ben je gewoon gelukkig met je geloof?

De armste mens, is de mens die niet om zichzelf kan lachen

Lachen is een serieuze aangelegenheid. Het is heel heilzaam. In een van de boekjes die ik heb geschreven, schrijf ik: de armste mens is de mens die niet om zichzelf kan lachen. Dan neem je jezelf zo serieus, dat is bijna niet te dragen. We kunnen niet genoeg lachen, maar daar zit wel een diepe laag onder. Humor is een mooie en kostbare gave, dat kan ik niet genoeg benadrukken. Als mensen bij mij met een somber gezicht de kerk uitgaan, vind ik dat ik het verkeerd heb gedaan!”

Roeien

Om iedereen wat meer te laten lachen, wordt lachtherapie steeds populairder. Handig, want lachen blijkt dus hartstikke gezond. Een minuut lang lachen, kan dezelfde boost aan je bloedsomloop en hart geven als tien minuten roeien. Lachen is gezond! 

Beeld: unsplash, Rob Favier

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--