Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Bijbel voor 190 miljoen mensen

‘Het is net alsof God aan de keukentafel zit'

Bijbelgenootschappen hielpen in 2020 190 miljoen mensen aan een bijbel of Bijbelgedeelte. Door de coronacrisis is dit 40 procent minder dan in 2019, meldt United Bible Societies (UBS), het overkoepelend orgaan van Bijbelgenootschappen. Online steeg de verspreiding van 25 naar 38 procent.

Deel:

Wat houdt de Bijbelverspreiding in?
“Die 190 miljoen exemplaren omvatten verkochte, gesponsorde en uitgedeelde bijbels en Bijbelgedeelten,” vertelt Peter Siebe, persvoorlichter van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). “In ontwikkelde landen als Nederland koopt men in winkels of online een bijbel. In arme landen, bijvoorbeeld in Midden-Amerika, Afrika en Azië, werken we als NBG samen met de daar gevestigde genootschappen en lokale kerken om bijbels te verspreiden. De UBS coördineert alles, zodat we bijbels niet dubbel vertalen of verspreiden.”

Welke soorten bijbels delen jullie uit?
“Complete bijbels, Bijbelgedeelten, luisterbijbels voor bijvoorbeeld analfabeten en braillebijbels. We delen ook kinderboeken uit waarin een aantal Bijbelverhalen staan. Dat doen we bijvoorbeeld in Egypte, waar de kinderen zo’n boek krijgen van de Koptische Kerk. De Samenleesbijbel, een Bijbel voor gezinnen met kinderen die het NBG heeft ontwikkeld, gaat in diverse vertalingen – Spaans, Portugees, Arabisch – de wereld over. Bijvoorbeeld naar Honduras, een land met veel criminaliteit en jeugdbendes.”

Er zijn – ondanks de coronacrisis – veel exemplaren verspreid. Hoe is dat gelukt?
“Bijvoorbeeld via een webshop, die veel genootschappen inmiddels hebben geopend. Of digitaal: de online verspreiding is gestegen van 25 procent in 2019 naar 38 procent in 2020. In bijvoorbeeld Suriname en Peru kregen mensen bijbels thuisbezorgd, soms in combinatie met voedselhulp. En toen Moldavië in lockdown zat, zocht het Moldavisch Bijbelgenootschap met de Bijbelbus mensen thuis op, ook in afgelegen dorpen. De drijfveer voor ons werk vind ik perfect samengevat in wat een bisschop uit Noorwegen 75 jaar geleden zei, toen de UBS werd opgericht: ‘Er is weinig hoop in de wereld, maar er is veel hoop in de Bijbel.’ In tijden van corona, oorlog, aardbevingen en bosbranden hebben mensen onderdak en eten nodig, maar óók hoop. Als ik de Bijbel lees, put ik daar hoop, troost en vertrouwen uit. En dat geldt voor zo’n twee miljard mensen, wereldwijd.”

Is er een inhaalslag nodig?
“Van de 151 genootschappen dreigden er een stuk of dertig ten onder te gaan door de coronacrisis. De rijkere genootschappen, zoals het Amerikaanse, Duitse en Nederlandse, hebben deze gesteund door middel van een solidariteitsfonds. Hierdoor kon er veel doorgaan, vooral het vertaalwerk. En zodra het weer mogelijk is, verschepen we gesponsorde bijbels naar het Midden-Oosten, Midden-Amerika of Afrika. Er ligt nu ook niets te verstoffen, want sommige landen hebben juist méér bijbels nodig. Zoals de Haïtianen; velen zijn alles kwijt.”

Wat doet het met mensen als ze een bijbel in hun eigen taal ontvangen?
“Onze directeur Rieuwerd Buitenwerf heeft dat een aantal malen meegemaakt in het buitenland. Hij ziet altijd dat het een zeer emotioneel moment is als mensen de Bijbel in hun eigen taal kunnen lezen, in de taal van hun hart. Ikzelf herken dit als Groninger, als ik de Grunniger Biebel lees. Ik groeide op met het Gronings dialect, waardoor ik tijdens het lezen soms volschiet. Het is dan net alsof God aan de keukentafel zit.”

--:--