Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"De hemel bestaat"

Neurochirurg van Harvard beschrijft de hemel na een bijna-doodervaring

"Er zijn wetenschappelijke verklaringen voor een bijna-doodervaring." Daar was Eben Alexander, een succesvol neurochirurg zeker van. Totdat hij zelf een bijna-doodervaring had.

Deel:

Hallucinatie
Eben Alexander heeft een lange tijd gedacht dat een bijna-doodervaring een hallucinatie is die veroorzaakt wordt door een zuurstof tekort in de hersenen. Maar nadat de Amerikaanse neurochirurg, die ondermeer doceerde aan het prestigieuze Harvard Medical School in een coma belandt, ervaart hij dingen die hij nooit voor mogelijk had gehouden. Hij maakt zoals hij dat zelf in het tijdschrift Newsweek omschrijft "een reis naar de hemel".

 

Coma
In de herfst van 2008 ligt Alexander zeven dagen in een diepe coma. De oorzaak is een infectie met een E. coli-bacterie die zijn hersenweefsel aanvreet. Tijdens deze coma ervaart hij naar eigen zeggen klaarwakker te zijn en een reis te maken naar een andere en grotere dimensie van het universum. Hij ervaart "een wereld waarin wij veel meer zijn dan onze hersenen en lichamen, een wereld waarin de dood niet het einde van het bewustzijn is maar een hoofdstuk in een grote en onberekenbaar positieve reis."

Reis naar de hemel
Alexander beschrijft zijn reis naar de hemel als volgt: "Ik steeg op, onmetelijk veel hoger dan de wolken. Een menigte van transparante, glinsterende wezens zweefden langs de hemel terwijl zij lichtgevende stroken achterlieten. Vogels? Engelen? Op die woorden kwam ik pas toen ik mijn herinneringen opschreef. Alles wat ik in deze wereld zag was duidelijk van elkaar te onderscheiden, maar alles stond ook in verbinding met elkaar. Net als de gedetailleerde geweven ontwerpen op een Perzisch tapijt... of als een vleugel van een vlinder."

Vreemd verhaal
Maar het verhaal wordt, zo schrijft Alexander "nog vreemder". "Het grootste gedeelte van mijn reis, was er iemand bij mij. Een vrouw. Ze was jong, en ik herinner mij haar tot in detail. Toen ik haar voor het eerst zag vlogen wij samen op de vleugel van een vlinder. Eigenlijk waren er miljoenen vlinders overal om ons heen. De vrouw keek mij aan met een blik die, als je hem zou zien, je hele leven in één keer de moeite waard zou maken. Ongeacht wat je eerder ook beleefd zou hebben. Het was geen romantische of vriendschappelijke blik, maar een blik vol liefde die alle vormen van liefde zoals wij die op aarde kennen overstijgt. "

Je bent geliefd
"De vrouw sprak tot mij zonder woorden te gebruiken het volgende:
Je bent geliefd en gekoesterd voor altijd. Je hebt niets te vrezen. Je kunt niets fout doen. Deze boodschap overspoelde mij met een groot gevoel van opluchting. Het was alsof ik de spelregels ontving van een spel dat ik mijn hele leven al speelde zonder het volledig te begrijpen." 
Nadat Alexander uit zijn coma ontwaakt is hij overtuigd dat er een hemel is. Voor zijn coma beschouwde Alexander zichzelf wel als christen, maar kon hij simpelweg niet geloven omdat hij als wetenschapper "wel beter wist".

Wetenschap schiet tekort
Na zijn herstel heeft Alexander veel nagedacht over zijn ervaringen. Omdat het 'menselijk deel' van de hersenen, de neocortex tijdens de coma van Alexander inactief was, is er zo zegt Alexander "volgens de huidige medische kennis geen enkele wetenschappelijke verklaring voor mijn ervaringen". Voor Alexander is zijn ervaring het bewijs dat de wetenschap tekort schiet in het verklaren van bijna-doodervaringen. Ook is hij nu overtuigd dat God en de hemel bestaan.

Eben Alexander heeft zijn ervaringen opgeschreven in het boek 'Na dit leven'. 

Foto: lifebeyonddeath

--:--