Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De kringloopwinkel van Paula en Frans Korpershoek

‘Hier kunnen wij ons geloof uitdragen’

Paula Korpershoek (31) had, samen met haar man Frans (30), het verlangen om mensen vanuit alle lagen van de samenleving met elkaar te verbinden, een helpende hand en een luisterend oor te bieden. En zo ontstond kringloopwinkel de Doorsluizer. “Ik ben met mijn werk als fysiotherapeut gestopt en helemaal voor deze roeping gegaan.”

Deel:

“Frans en ik genieten er beiden van om mensen met allerlei achtergronden bij ons thuis te ontvangen en goede gesprekken te voeren. Toen ik zwanger was van ons tweede kindje verhuisden wij naar het centrum van Maassluis en ontstond het idee. Het leek ons fantastisch als wij arm en rijk, ziek en gezond, blank en bruin, jong en oud met elkaar zouden kunnen verbinden en zo de eenzaamheid wat weg konden nemen die in deze maatschappij zo`n grote rol speelt. We fantaseerden over een huiselijke plek, een soort verlengstuk van onze woonkamer. Een plek waar iedereen welkom zou zijn. Dat dit uiteindelijk een kringloopwinkel zou worden, had ik nooit durven hopen.” 

Frans riep al jaren dat hij ooit een eigen kringloopwinkel zou willen beginnen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben niet alleen oudere mensen te maken met eenzaamheid, maar kwamen wij erachter dat eenzaamheid onder elke leeftijdscategorie  voorkomt. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat er ook eenzaamheid bestond onder jonge moeders, omdat zij met kleine kinderen nauwelijks de deur uit konden gaan. Er zijn tenslotte weinig openbare plekken waar je met je kinderen kunt neerstrijken voor een bak koffie en een goed gesprek. Daarnaast kwam ik mensen tegen die door allerlei omstandigheden geen deel meer uit konden maken van het arbeidsproces en hierdoor bijna geen sociale contacten meer hadden. We wilden een huiselijke plek creëren voor iedereen die op zoek is naar een bak koffie en een luisterend oor.”

Het doet mij goed om iets wat afgeschreven is een tweede kans te geven

“Wij houden ervan om in onze vrije tijd kringloopwinkels af te struinen. Ik vind het heerlijk om leuke meubelstukken te kopen en een likje verf te geven. Het doet me goed om iets wat afgeschreven is, met een klein beetje inspanning, weer om te toveren tot een leuk meubelstuk. Frans riep al jaren dat hij ooit een eigen kringloopwinkel zou willen beginnen, maar hoeveel ik er ook van genoot om leuke meubeltjes te kopen en kringloopwinkels te bezoeken, een eigen kringloopwinkel beginnen, was niet echt een droom van mij.

Totdat wij, tijdens een bezoek aan een kringloopwinkel, in gesprek raakten met de eigenaar. Op de terugweg in de auto zei ik tegen Frans: ‘Het lijkt me eigenlijk heel gaaf, om een kringloopwinkel te beginnen! Wat zou het geweldig zijn als we daar ook een ontmoetingsplek zouden kunnen creëren.’”

Onze ideeën sloten precies bij elkaar aan

“Toen het plan eenmaal was ontstaan hadden we geen idee hoe wij dit vorm zouden gaan geven. We hebben heel wat afgepraat en gefantaseerd met de mensen om ons heen. Hierdoor kwamen wij in contact met Judith (26) en Joëlle (25), twee vrouwen die graag een tweedehandskledingwinkel wilden beginnen. Onze ideeën sloten precies bij elkaar aan. We besloten samen te bidden en aan God te vragen wat Zijn bedoeling was met onze ontmoeting en gezamenlijke dromen. Toen wij voelden dat we met elkaar verder mochten gaan, zijn we om de tafel gaan zitten om onze plannen vorm te geven. Zo ontstond het idee om een kringloopwinkel te starten met als doel: het terugdringen van afvalstromen en (over)consumeren én het creëren van een tijdsbesteding en ontmoeting tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Ik besloot met mijn werk als fysiotherapeut te stoppen en helemaal voor deze roeping te gaan. Een moeilijke beslissing, want ik had een eigen praktijk, maar ik voelde dat ik dit moest doen. Ik heb nog geen moment spijt gehad en merk echt dat deze keuze gezegend wordt.”

‘Op deze bank zijn inmiddels talloze vriendschappen ontstaan’

Doorsluizer-20190311-0010

“Wij gingen op zoek naar een locatie in het centrum van Maasluis. Als snel vonden wij de perfecte plek; er was voldoende parkeergelegenheid, het pand stond middenin het centrum en er was ruimte om te laden en te lossen. We hebben maandenlang geklust en verbouwd, maar uiteindelijk was het pand klaar en konden wij De Doorsluizer openen. 

De Doorsluizer is een inspirerende plek voor jong en oud geworden. Een kringloopwinkel gevuld met 400 m2 aan kringloopspullen en tweedehandskleding. Je kunt hier heerlijk snuffelen naar een uniek tweedehands item, maar je kunt ook lekker neerploffen op de bank in onze huiselijke zithoek, voor een bak koffie of een andere drank voor de niet-koffieliefhebbers. Op deze bank zijn al talloze vriendschappen ontstaan. Dat is precies waar wij op hoopten.”

Wij werken inmiddels met 60 vrijwilligers samen

“We kregen het zó druk dat Ingrid (49), een van onze vrijwilligers, aanbod om ons team van bestuursleden te komen versterken en ons op deze manier wat werk uit handen te nemen. We werken op dit moment met vijf bestuursleden en ruim zestig vrijwilligers. Bij ons werken mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen. Er werken mensen die verslaafd waren aan verdovende middelen. Gepensioneerde mensen. Moeders die onder schooltijd een paar uur komen helpen. Volledig afgekeurde mensen die het verlangen hadden om onder de mensen te zijn. Maar ook mensen die ons team, naast hun huidige baan, komen versterken. Iedereen die wil werken, is van harte welkom!”

Wij nemen geen boeddhabeeldjes of tarotkaarten aan en leggen uit waarom niet

“Ik denk dat de meeste vrijwilligers en klanten inmiddels wel weten dat Jezus het belangrijkste is in het leven van ons bestuursleden. Zij hebben dit vast weleens gemerkt aan bepaalde keuzes die wij maakten. Wij nemen bijvoorbeeld geen boeddhabeeldjes of tarotkaarten aan voor de verkoop en leggen gerust uit waarom wij dat niet doen. Niet dat wij de hele dag lopen te preken, maar wij nemen ook geen blad voor de mond. 

Wij ontmoeten veel mensen die een zwaar kruis moeten dragen in hun leven. Soms delen zij dat met ons en bieden wij aan om met ze te bidden. Dit wordt vaak erg gewaardeerd. Wij kunnen ons geloof hier echt uitdragen. Niet in de eerste plaats met woorden, maar zeker met ons gedrag, met wat we uitstralen en hoe wij in het leven staan. Jezus is de bron waar wij uit putten. Hoe dichter we bij Hem blijven, hoe meer we zijn liefde kunnen uitdragen. Wat wij bij de Doorsluizer doen, is niets anders dan doorgeven wat wij van Hem hebben gekregen.” 

Op zoek naar leuke adresjes van duurzame of tweedehands kleding? Check deze tips.

Benieuwd naar meer informatie over de Doorsluizer? Kijk hier.

Geschreven door

Rita Maris

--:--