Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
Uitgelichte afbeelding

De natuur door op wielen

4 januari 2021 · 14:05

Update: 29 november 2024 · 11:23

“Het is mooi om te laten zien hoe de natuur geschapen is. Mensen bewust maken dat niet elk insect wat vliegt een wesp of een vlieg is. Nee, er zijn verschillende soorten! Ik vind het belangrijk dat mensen wat meer te weten komen over de natuur en dat we er voorzichtig mee om moeten gaan.”

Avonturier en natuurgids Rien Pronk (57) uit Burgh-Haamstede heeft de natuur hoog in het vaandel. De geboren Rotterdammer was als kind al veel in de Zeeuwse natuur te vinden. Op zijn zesde verhuisde hij naar Schouwen-Duivenland.  

Het was een bekende boswachter die hem adviseerde om natuurgids te worden. “De interesse in natuur heb ik altijd al wel gehad, dus in dat opzichte verbaasde me het niet.” Toch is het advies om natuurgids te worden niet voor de hand liggend, want Rien zit in een rolstoel. “Ik zei tegen hem: 'Je bent gek joh!' Dat is inmiddels twaalf jaar geleden... ” 

Auto-ongeluk

Rien kreeg als 19-jarige jongen een heftig auto-ongeluk. Met als gevolg onder andere een kapotte schouder, sleutelbeen, netwerkwervels en een dwarslaesie waarbij zenuwwortels zijn beschadigd, waardoor hij altijd pijn heeft, maar nog wel in staat is om kleine stukjes te lopen. “Ik heb daarna nog 16 jaar lang gewerkt! Je wil als 19-jarige natuurlijk niet in een rolstoel. Ik ben nog een aantal keer geopereerd, maar op mijn 36ste ben ik toch in de rolstoel beland”. 

Maar binnen zitten is niks voor Rien. “Als ik in de stoel zit dan voel ik de pijn. Als ik buiten ben dan word ik afgeleid en dan gaat het een stuk beter. Ik vind het mooi en ik haal er veel vreugde uit als ik contact met mensen heb die met mij mee gaan omdat ze geïnteresseerd zijn in de natuur. Dan kun je ze verbazen over wat er allemaal gebeurt buiten en dat wij niet de enige soort zijn op aarde”. 

Toegankelijkheid van natuur

Rien zet zich in voor de toegankelijkheid van het bos en de natuur. Hij kan met zijn Terrain Hopper wel overal komen, maar met een gewone rolstoel is wordt dat toch wat lastiger. “Niet alles is even toegankelijk. Dat kan ook niet altijd, je kunt moeilijk het strand gaan asfalteren, maar je kunt wel gebruiken van hulpmiddelen om de natuur toegankelijker te maken. Dit gebeurt al op veel plekken, maar dit kan beter. De natuur is voor iedereen”. 

Rien is naast natuurgids ook nog vrijwilliger in het Nationaal Park Oosterschelde en geeft hij presentaties op scholen. “Ik geef weleens een ‘spinnenles’ op scholen. En dan neem ik natuurlijk ook spinnen mee. Ik ben niet van de plaatjes, je moet het beleven.” 

Actief zijn voor natuur in welke vorm dat ook zit hem in het hart. “We hebben het beheer gekregen voor de natuur. We denken al gauw in eigenbelang waarbij we vergeten dat insecten, planten en andere dieren deel uitmaken van ons leven als wij dat vernietigen dan houden wij ook op met bestaan. We moeten er zorg voor dragen.” 

Nederland plant bomen

Dit artikel hoort bij het programma

Nederland plant bomen

Nederland plant bomen

Meest gelezen

Lees ook

Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.

Lees onze privacyverklaring.