Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De stille kracht achter Amazing Grace: maak kennis met Elvis E

Elvis Ediagbonya – Elvis E – is wekelijks te zien in ‘Amazing Grace’. Vaak achter zijn keyboard; de plek waar hij op jonge leeftijd al dolgraag zat. Deze gospelliefhebber pur sang speelde een grote rol bij de totstandkoming van het tv-programma ‘Amazing Grace’. Zo arrangeerde hij alle nummers en stoomde hij de band en het gospelkoor klaar voor de tientallen optredens. We spraken Elvis over gospel op nationale tv, zijn koor en natuurlijk: zijn liefde voor (gospel)muziek.

Deel:

Elvis werd geboren in Nigeria, als jongste in een gezin van acht kinderen. Al op jonge leeftijd kwam hij in aanraking met muziek. “Ik was vier jaar oud toen ik door mijn zus werd meegenomen naar een koorrepetitie. Sinds die tijd is muziek alles voor mij geweest. Het is wat ik adem en wat ik voel.”

Gospel geeft vrijheid

"Het genre gospel geeft je vrijheid”, vertelt Elvis gepassioneerd. “In veel muziekstijlen blijf je binnen de lijnen; mag je niet uitwijken. Maar gospel geeft je vrijheid om dingen te proberen. Ik wil graag vrij zijn: als ik een idee heb, wil ik dat zonder angst of beperking kunnen proberen. Door gospel heb ik geleerd dat je mag vallen en weer opstaan. Hierdoor kon ik het maximale uit mijn talenten halen.”

“We begonnen ruim een jaar geleden”

Het werken met verschillende stemmen is Elvis’ specialiteit. Daarbij gaat hij – uiteraard – niet over één nacht ijs. Toen presentatrice Giovanca Elvis aan de makers van Amazing Grace introduceerde, ging het snel: “Ik was erbij vanaf de eerste brainstorm en ben daarna bij alle stappen betrokken geweest. De voorbereidingen voor het programma begonnen al meer dan een jaar geleden.”

- Tekst loopt door onder de foto -

Berget Desray Elvis

“Ik adem gospel”

Een van Elvis’ belangrijkste taken was het arrangeren van alle muziek. “Dat heb ik van A tot Z gedaan.” Zo kreeg Elvis voor de eerste aflevering liedjes doorgestuurd die de BN’ers zelf hadden gekozen. Aan hem de eer om daar een mooie gospelremix van te maken. Die mogelijkheid greep hij met beide handen aan: “Voor mij is het makkelijk om een nummer dat niks met gospel te maken heeft, gospel te maken. Ik adem gospel; kan het dromen.” Het werk van Elvis leidde tot prachtige optredens. Zo was Dries in de eerste aflevering te horen met een mix van de nummers ‘Kleine Jongen’ en ‘It is well’. En Elske maakte in aflevering 4 indruk met een medley van Psalm 42 en ‘Lovely Day’.

Amazing Grace-gospelkoor

In ‘Amazing Grace’ worden kandidaten Desray, Edwin, Elske, Lucas, Charly, Carolina, Lisa en Dries bijgestaan door een fantastisch gospelkoor. Dit koor bestaat uit getalenteerde zangeres en zangeressen uit Elvis’ netwerk: “Het zijn mensen met wie ik regelmatig werk. Een koor dat ik speciaal voor het programma heb samengesteld. Ik heb de beste stemmen geselecteerd, bij elkaar gebracht en vervolgens gecoacht.”

- Tekst loopt door onder de foto -

Amazing Grace - koor tijdens finale

Gospel op nationale tv

De arrangementen, het samenstellen en coachen van het koor, de coachingsessies met de artiesten: “Amazing Grace was een jaar lang mijn topprioriteit. Met heel veel plezier heb ik eraan gewerkt.” Dat het resultaat van zijn werk nu te zien is in een mooi programma op NPO 1 maakt Elvis trots: “Ik geniet ervan dat de afleveringen nu op tv zijn. Fijn dat het zover gekomen is en het programma veel mensen in het land blij maakt. Ik zie dat het echt iets toevoegt aan onze maatschappij.”

Gospel voor iedereen

“Gospel wordt natuurlijk vaak in de religieuze hoek geplaatst”, zegt Elvis. “Maar dat is niet wat Amazing Grace doet. Het programma maakt gospel toegankelijk voor iedereen. Iedereen mag zich in het genre thuis voelen. Daarom kozen we in de eerste afleveringen ook andere nummers. In Amerika is gospel mainstream. Wat zou het mooi zijn als dat ook in Nederland zo wordt. Deze muziek is zo krachtig; de geschiedenis is zó mooi. Met Amazing Grace brengen we gospel op nationale tv: dat is echt bijzonder. Daar doe ik het voor with all my heart.

Kijk de finale van Amazing Grace
Kijk de finale van Amazing Grace

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--