Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze pikante details over seks staan echt in de Bijbel

Van erotiek in de Bijbel word je vrolijk

Deel:

De Bijbel is niet alleen openhartig, nuchter en enthousiast over seks, maar treedt ook nog eens in details. Behoorlijk pikante details zelfs. Blader maar eens door het Hooglied van Salomo. Verheven liefdespoëzie om van te blozen. 

Zinderend verlangen in Hooglied

Hooglied, het boek dat vroeger bij het Bijbellezen na de maaltijd liever werd overgeslagen. Het boek waar dominees ‘omheen’ preekten. En als het in de kerk al doorgenomen werd, werd het van A tot Z vergeestelijkt. Toegegeven: Hooglied heeft, zoals vaak bij literatuur, ook een betekenis van een spade dieper. De relatie tussen God en mens wordt vergeleken met een huwelijk – zo vertrouwelijk en weergaloos goed. Maar daarnaast is dit boek een literair hoogstandje over twee jonge mensen.

Zij raakt in extase van zijn lichaam

Fysiek verlangen zindert in de lucht. Lees hoe de ogen van de jongen het lieve lijf van zijn vriendin strelen, hoe hij haar fragiele schoonheid vertolkt in een lied. Hij taxeert haar van top tot teen, bezingt haar voeten, haar heupen, haar navel, haar buik. Hij verdrinkt in haar borsten, haar hals, haar gezicht en haar ogen. Hij proeft haar adem, haar tong en haar mond (Hooglied 7:10). Hij wil haar meenemen.

Het meisje deelt in zijn hunker. Ze raakt net zo goed in extase van zijn lichaam, als hij van het hare (Hooglied 4:10-16). Het is overduidelijk waar deze twee geliefden naar hunkeren.

Lees ook: De Bijbel over seks: openhartig, nuchter en enthousiast
Lees ook: De Bijbel over seks: openhartig, nuchter en enthousiast

Liefde laat je zingen

Dat is wat de fysieke liefde doet: je gaat er van zingen. Door de eeuwen heen zijn talloze singer-songwriters aan het componeren geweest rond het thema ‘liefde’. Te beginnen bij Adam: de man in het paradijs. Kruip voor even in zijn huid. Hij heeft zojuist het dierenrijk aan hem voorbij zien gaan in paartjes van twee. Híj is alleen. Voel zijn hartenklop van onvervuld verlangen: hoe zou het zijn, te leven met een soortgenoot? Wellicht is hij met dit vraagstuk in slaap gevallen; de slaap die zijn leven voor altijd veranderde. Verbeeld je zijn verbaasde ontwaken, gewekt door haar zachte ademtocht. Hoe hij zijn ogen opende, en met zijn blik haar wezen verkende.  Haar lange lokken. Haar gekrulde wimpers. Haar volmaakte rondingen.

Dit is van God. Zo heeft Hij het tussen ons bedoeld

Eros doet zingen. Nog voor Adam zijn handen uitstrekt om haar zijden huid te strelen, opent zijn mond zich in een jubeltoon. ‘Ik heb een vróuw van God gekregen,’ roept hij uit. ‘Een vrouw, en wat voor één’ (Genesis 2:23, vrij vertaald). Volgens de Bijbel in Gewone Taal noemt Adam haar simpelweg ‘vrouw’. Maar in de oude statenvertaling staat dat hij haar Manninne noemt. ‘Omdat zij uit de man genomen is’ (Genesis 2:23 SV). ‘Mijn God! Zij is een mannin. Mijn gelijke, mijn tegenpool en mijn compleetmaking. Halleluja! Dit is wat er tot nu toe aan mijn leven ontbrak.’

Seks is van God

De intieme twee-eenheid raakt je tot in de kern van je bestaan. Denk aan de momenten dat je in een volmaakt veilige setting en gespeend van iedere vorm van schuldgevoel de liefde bedreef. Die intense dankbaarheid achteraf. Het gevoel compleet te zijn. En zeker te weten: dit is van God. Zo heeft Hij het tussen ons bedoeld.

Een hedendaags lied dat dit wondere samenspel tussen man en vrouw sensitief tot uiting brengt, is het lied Wat ben je mooi van Rikkert Zuiderveld. Verzink in de liefde (Spreuken 5:19), wordt ‘dronken’ van het lichaam van de ander – en zing ervan.

Tekst: Michel en Annemarie van Heijningen

Over de schrijvers

Dit artikel is onderdeel van een serie over seks en de Bijbel en geschreven door Michel en Annemarie van Heijningen. Annemarie van Heijningen-Steenbergen (1977) is schrijfster en spreekster. Zij is getrouwd met Michel van Heijningen (1976). Hij is voorganger in hervormd Dorkwerd en hervormd Wijnjewoude. Zij hebben twee zoons en een dochter.

Geschreven door

Annemarie van Heijningen

--:--