Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
EO-Jongerendagpresentator Joram Kaat deelt zijn favoriete gelijkenis.
© Ruben Timman

EO-Jon­ge­ren­dag­pre­sen­ta­tor Joram Kaat deelt zijn favoriete gelijkenis

vandaag · 08:51Visie

Update: vandaag · 09:20

Twee gelijkenissen springen eruit voor Joram Kaat: die van de verloren zoon en die van de lamp en de korenmaat. “De verloren zoon zou de ‘usual suspect’ zijn. Bij die andere heb ik het beste verhaal.”

“Ik droeg op school een T-shirt met een Engelse Bijbeltekst. In het midden stond groot het woord ‘God’. Tegenover een vriend verzon ik een vaag verhaal dat het eigenlijk ‘dog’ betekende, achterstevoren dus – zogenaamd een stoer gangstershirt. Grappig genoeg had die jongen geen idee waar ik het over had. Hij had die hele Bijbeltekst op mijn shirt nog helemaal niet gezien.”

Voor Joram is dit zijn nulpunt als het gaat om zich schamen voor zijn geloof. Sindsdien probeert hij zo veel mogelijk open te zijn over wie hij is en hoe hij in het leven staat. “Als ik eerlijk ben, schaam ik me nu zelfs een beetje om dat T-shirtverhaal. Het ligt gelukkig al ver achter me.”

Omtrekkende beweging

Net als de gelijkenis van de lamp en de korenmaat (o.a. Matteüs 5) herinnert het hem eraan om open en uitgesproken te zijn over zijn geloof. Dat gaat vaak vanzelf. “Mensen zien mij als een EO-gezicht en stellen vaak oprecht nieuwsgierige vragen. Toch betrap ik mezelf er soms op dat ik een omtrekkende beweging maak als het over mijn overtuigingen gaat. Terwijl ik in gesprekken eigenlijk zelden weerstand ontmoet – ook niet van mensen die niet geloven of diehard atheïst zijn. Laat ik dan ook niet zo moeilijk doen. Ik zet mijn lamp veel te snel – en onterecht – onder de spreekwoordelijke korenmaat. Jammer eigenlijk.”

Zodra jouw lampje schijnt, heb je invloed

Een soort maatbeker

De beeldspraak van deze gelijkenis is heel visueel en duidelijk. Dat spreekt Joram aan. “Jezus’ verhaal van de zaaier is ook mooi, maar dan moet ik toch even denken hoe die ook alweer gaat. In Matteüs 5 gaat het over het zout der aarde en het licht der wereld. Dat snap ik, dat is mijn taal. Net als de lamp. Daar hoef ik niet over na te denken. En ja, de korenmaat is natuurlijk een heel tof ding. Dat is toch iets van een tafel? Niet? O, een maatbeker? Ah, natuurlijk – en die zet je dan als een emmer over de lamp waardoor het licht geblokt wordt. Precies dat. Superduidelijk toch?”

EO-Jongerendag

Sinds de start van BEAM in 2013 is Joram betrokken – al bedacht hij het thema van de Jongerendag dit jaar, ‘All About Jesus’, niet zelf. Toch raakt juist dit thema aan de gelijkenis van de lamp en de korenmaat. “We zijn enthousiast over Jezus en willen dat uitstralen.

Nieuw dit jaar is een app waarin jongeren hun verwachtingen of struggles kunnen delen. Tijdens de dag vertellen ze wat hen raakt – via een preek, een lied, een moment. Dat tonen we live op de schermen. Een soort live-gelijkenis.”

Niet omdat iedereen een spectaculaire Godservaring moet hebben, benadrukt Joram. “Maar wel omdat we elkaar mogen aansteken. Want zodra jouw lampje schijnt, heb je invloed. Ook als het klein is en zelfs als je het zelf niet doorhebt. Dat is wat we jongeren hopen mee te geven.”

Tekst: Maarten Nota

Dit artikel hoort bij het evenement

Meest gelezen

Lees ook

Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief

Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.

Lees onze privacyverklaring.