Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is het prijskaartje van onze zomervakantie

Ontdek de beste tips voor jouw vakantiebudget

Wat geef jij uit aan vakantie? Waar de één de zomer doorbrengt op een camping aan het Italiaanse Gardameer, kiest een ander voor een vakantiehuisje in eigen land of een hotel aan de Franse of Spaanse kust. Hoe gevarieerd onze vakanties ook zijn: de meeste vakantieplannen kosten geld. Wat geven we gemiddeld uit aan onze zomervakantie? En op welke onderdelen kan je geld besparen? Wij zochten het voor je uit!

Deel:

We zijn dol op vakantie. Dat blijkt ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld gaan we per Nederlander 2,5 keer per jaar op vakantie*. In het zomerseizoen van 2022 waren ruim 10,8 miljoen Nederlanders minstens één keer op vakantie. Dat is bijna 74% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder!

Bepaal jouw budget

Wil je goed voorbereid op reis? De beste manier om kosten te besparen, is budgetteren. Bepaal jouw vakantiebudget. Hoeveel kan én wil je uitgeven? Misschien is jouw vakantiebudget 400 euro, terwijl een ander 4000 euro kan missen. Vergeet niet: met élke portemonnee – hoe klein of groot ook – kan je mooie herinneringen maken. Ook als je heel krap bij kas zit en niets kunt missen.

Bepaal jij voor jouw vakantie een budget?

De prijs van jouw reis

Vorig jaar betaalden we voor onze zomervakantie gemiddeld 628 per persoon. Per vakantiedag geven we gemiddeld 68 euro per persoon uit. Voor vakanties in Nederland ligt dit bedrag wat lager (45 euro) en voor vakanties in het buitenland iets hoger (78 euro).

Bespaar op jouw accommodatie

Boek jij elk jaar op de automatische piloot een vakantiehuisje of hotel? Dan kan een alternatieve accommodatie een fijne financiële meevaller zijn. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een sfeervolle camping. Ben je geen kampeerder? Tegenwoordig vind je op veel campings ook gezellige tiny housjes, chalets of ingerichte glamping-tenten.

Kan of wil je niets uitgeven voor jouw accommodatie? Verdiep je dan eens in de mogelijkheden van ‘huizenruil’. Nelleke geniet met haar gezin al jaren van deze vorm van vakantie, vertelde ze vorig jaar bij Eva. Ze bespaarde hiermee al duizenden euro’s.

Ook onze Instagram-volgers hebben slimme tips om te besparen op de accommodatiekosten. Zo deelt Lizet haar gouden tip: ‘Vergelijk!’ en adviseert Margaret om vroeg te boeken.

Nelleke viert vakantie in het huis van een ander

Huizenruil: 'Ik heb alleen maar goede ervaringen'

Huizenruil wordt steeds populairder. Het concept is heel eenvoudig: je wisselt voor een periode van woning en bespaart duizenden euro`s aan vakantie op jaarbasis. Nelleke Strijbis is dolenthousiast over deze manier van vakantie vieren en ruilt jaarlijks haar huis met mensen uit het buitenland.

Herinneringen hoeven niet duur te zijn

Wie vakantie viert, geeft geld uit. Toch? Geloof het of niet: een heerlijke vakantie hoeft niet veel te kosten.

  1. ‘Vermijd tolwegen’, reageren meerdere Instagram-volgers op de vraag naar hun beste bespaartip voor de vakantie. ‘Rijd tolvrij als je genoeg tijd hebt’.
  2. Wil je de omgeving van jouw vakantieadres verkennen? Sla die (dure) excursie over en ga zelf op pad. Wanneer je een half uurtje online zoekt, vind je tientallen tips van andere reizigers die eerder op jouw vakantiebestemming zijn geweest. Pak de fiets of trek jouw wandelschoenen aan en ga op (gratis) ontdekkingstocht. Michel deelde op Instagram deze handige hack: ‘Bedenk van tevoren wat je wilt doen en deel dat met vrienden.’ Dit levert vaak ook leuke tips op!
  3. Bespaar op eten en drinken. Kook zelf en neem bij dagjes uit zelf drinken en snacks mee. Voor een cappuccino in een restaurant ben je al snel 3 euro kwijt. Voor een lunch of diner uiteraard nog veel meer. Door vooraf jouw slag te slaan in de supermarkt, bespaar je al snel een paar tientjes tot honderden euro’s.
  4. Onthoud bij tip 3: een campingwinkel is handig, maar niet goedkoop. Heb je boodschappen nodig? Breng dan een bezoek aan de plaatselijke markt of lokale supermarkt.
  5. Ga je op stedentrip? Verdiep je in mogelijkheden voor vervoer. Losse tickets voor de trein, metro en bus zijn vaak duur. In veel steden – zoals London en Parijs – kan je met een meerdaagse ‘travelcard’ slim geld besparen. En ben je goed ter been? Dan is wandelen door de stad een leuk en goedkoop alternatief!

Vaker meepraten?

Volg ons op Facebook en/of Instagram! Laat je verrassen door mooie verhalen & video's en praat mee!

* CBS (2023), Vakanties van Nederlanders; kerncijfers

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--