Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Door een wonder uit de schulden

‘Pas na een jaar dringt het tot me door dat we uit de schulden zijn’

Twee dagen voordat Jacorien, haar man en hun vier kinderen in de schuldsanering zouden belanden, worden zij op een wonderlijke manier uit de schulden gehaald. Jacorien: “2019 is ons jubeljaar.”

Deel:

''De afgelopen jaren zijn zwaar geweest. Doordat het mis ging met ons bedrijf raakten we flink in de schulden. Er was er nog maar één optie: schuldsanering. De schuldsanering duurt drie jaar. Wat er niet bij verteld wordt, is dat daar vaak nog een voortraject van jaren aan vooraf gaat. Zo begonnen we in 2016 met het voortraject van schuldsanering. Moeilijke jaren met veel druk, onzekerheid, hard werken en weinig om van rond te komen. Geen auto en een huisje van slechts 62m2.”

Afhankelijk van God

“Over alles moet je nadenken als je weinig geld hebt. Heb je geen zin om te koken? Dan wordt het toch maar weer een tosti bakken in plaats van een patatje halen. Aan de andere kant heeft deze tijd ons ook veel moois gebracht. We leerden om afhankelijk te zijn van God. Juist in deze tijd hebben we Zijn goedheid ervaren. Het meest hebben we God mogen ervaren door de mensen om ons heen; de mensen uit onze gemeente, vrienden en familie. Er lag eens een enveloppe met geld in de bus, en we kregen regelmatig voedselpakketten.”

Het enige wat we nog konden doen, was alles aan God overgeven

“Ook heb ik God ervaren in Zijn rust. Er was een moment dat we mogelijk ons huis uit moesten. We kregen te horen: ‘Jullie situatie is niet meer te redden. Jullie moeten de schuldsanering in. En dat betekent ook dat je je huis uit moet.’ Ik heb in die tijd zo goed geslapen en zoveel rust ervaren. We hadden alles gedaan wat we konden. Het enige wat we nog konden doen, was alles aan God overgeven. 

Ik heb geleerd dat God niet zegt: ‘Eigen schuld, dikke bult.’ God heeft me laten zien dat Hij me niet laat vallen. Ondanks de verkeerde keuzes die ik heb gemaakt. Hij bleef voor me klaarstaan, en zei: ‘Ik ben er voor je’.”

Een wonder

Eind 2018 maakte God een ommekeer in onze situatie. Twee dagen voordat de officiële schuldsanering zou starten, werden we eruit gehaald en werd 60% van onze schuld kwijtgescholden. Ik kan hierover niet veel details delen, maar er is iemand op ons pad gekomen die ons heeft geholpen. De timing was heel bijzonder, deze actie kon alleen van God komen.”

Bij God zijn er geen addertjes onder het gras

“In het begin geloofde ik het niet. Pas nu, na een jaar, dringt het tot me door dat we uit de schulden zijn. Eerst dacht ik nog: Er zal wel iets gebeuren waardoor het toch niet goed zal gaan. Maar bij God zijn er geen addertjes onder het gras.” 

Als er nare dingen gebeuren kun je je afvragen: Waarom overkomt me dit? Maar nu vroeg ik me ook af: Waarom worden wij uit de schuld geholpen en niet iemand anders? Je kan daarover nablijven denken, maar je krijgt geen antwoord op die vragen. We nemen Gods zegen in dankbaarheid aan.”
 

Werken in Gods koninkrijk

“Het enige wat ik kan bedenken is, dat voor ons nu de weg is vrijgemaakt om in Gods koninkrijk te gaan werkenNog totaal overrompeld door de plotseling overweldigende wending gingen we 2019 in. Het begon meteen goed met de auto die we weer terugkregen. Wat een zegen! Kort daarna kreeg mijn man Jorg geheel onverwachts een baan aangeboden binnen de kerk, als jeugdpredikant. Precies wat hij al zo lang als roeping voelde en wat nu werkelijkheid werd. 

Als klap op de vuurpijl bleek er een mogelijkheid te zijn voor een groter huis. Tot onze grote verbazing bleek het oude huis van de opa en oma van mijn man te koop te staan. Op wonderlijke manier viel het huis ons ten deel en konden we in de zomer verhuizen. Van 62m2 naar 122m2. Geen slaapbank in de woonkamer meer voor ons, maar een ruime slaapkamer. Ook alle kinderen kregen een eigen kamer. Nog elke dag denk ik: ‘Wauw, wat ben ik blij dat ik hier mag wonen’.”

Het is bijna te veel om te bevatten maar langzaam begint alles te landen

“Met de verkoop van ons oude huis konden we onze laatste schulden aflossen. Niet tegeloven, en dat alles in een jaar.Nu pas is er de rust en ruimte om alles van de afgelopen jaren te verwerken. God is een goede God, in het dal en op de top. God heeft zijn grootheid overvloedig aan ons laten zien in 2019. Het is bijna te veel om te bevatten. Langzaam begint alles te landen en kan beduusdheid plaats maken voor dankbaarheid.”

Echt belangrijk

“Voor mensen die nu in een soortgelijke situatie zitten wens ik dat ze altijd hoop blijven houden. Gods plan met je leven gaat door, ondanks je omstandigheden. Je bent ook bruikbaar voor God als je het financieel niet breed hebt. Je kunt delen in aandacht en liefde.  Als je weinig te besteden hebt, leer je wat echt belangrijk is, want je wordt niet afgeleid door het materialisme in de wereld.

Ik deel dit verhaal niet om te zeggen: ‘Kijk hoe goed we het hebben.’ Maar om anderen te bemoedigen. Ik wil dit zo graag met anderen delen, zodat het hen ook hoop mag geven.”

Schuldsanering in Nederland

“Voor het nieuwe jaar wens ik dat er in Nederland een beter systeem komt, waardoor mensen minder snel in de schulden komen. Ik ben blij dat er een traject is. Maar ik realiseer me, dat ik er niet alleen voor stond. Er zijn ook mensen die wel alleen zijn. Die de taal niet spreken of het systeem niet begrijpen. Als dat je omstandigheden zijn, hoop ik dat de overheid dingen gaat aanpassen. Waardoor dit traject minder schrijnend wordt.“

En ik wens dat mensen die het goed hebben, blijven omzien naar anderen die het minder goed hebben. Het is een prachtige manier om God en Jezus te laten zien.’’

Geschreven door

Judit van Dijk-Besters

--:--