Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dorina Nauta: 'Dit is mijn kans om een voorbeeld te zijn'

Dorina Nauta spreekt op Opwekking

Als jong meisje wist ze niet beter dan dat mannen op de preekstoel staan, dus was het haar droom om domineesvrouw te worden. Dat Dorina Nauta (29) dit jaar als eerste Nederlandse vrouw op het hoofdpodium van Opwekking staat, had ze dan ook nooit verwacht. “Dit is mijn kans om een voorbeeld te zijn.”

Deel:

Klopt het dat je de allereerste Nederlandse vrouw op het podium van Opwekking bent?

Dorina Nauta: “Wel op het hoofdpodium, ja! Natuurlijk zijn er al veel vrouwen geweest die seminars hebben gegeven. Vorig jaar sprak Danielle Strickland als eerste vrouw op het hoofdpodium, maar inderdaad: ik ben de eerste Nederlandse vrouw die daar staat.”

Voelt dat extra speciaal?

“Ik vind het vooral een eer dat ik door Opwekking ben gevraagd als spreker. Dat ik vrouw ben, maakt daarin niet echt iets uit. Wel vind ik het belangrijk om te laten zien dat zowel mannen als vrouwen worden ingezet in het koninkrijk van God. Ik wil niet generaliseren, maar ik denk dat mannen over het algemeen wat sneller kansen grijpen, waar vrouwen wat meer schroom ervaren.

Dorina Nauta: 'Vroeger wilde ik domineesvrouw worden'

Natuurlijk heb ik mezelf afgevraagd: moet ik dit wel doen? Ik vond het wel een dingetje om tussen die mannen te staan. Maar dat was voor mij des te meer reden om het wel te doen. Als ik wil dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn – dat is iets anders dan gelijk – is dit mijn kans om daarin een voorbeeld te zijn.”

Waarom vind je het belangrijk om daarin een voorbeeld te zijn?

“Als jong meisje wist ik niet beter dan dat mannen op de preekstoel stonden. Ik voelde me geroepen om iets voor de kerk te doen, maar het kwam niet in mij op dat ik ooit dominee zou kunnen zijn. Dus wilde ik domineesvrouw worden. Langzamerhand werd mijn wereldbeeld breder. Ik ging theologie studeren en koos voor de richting voorganger. Binnen de Kerk van de Nazarener vond ik een stageplek en kreeg ik volop de ruimte om oefenen met preken. Ik werd soms echt in het diepe gegooid en vond het retespannend, maar het werkte wel.”

Je voelde je altijd al geroepen door de kerk: wat houdt dat in?

“Dat zijn wel grote woorden, he? Ik heb altijd een interne drive gevoeld om de rol van de kerk in de samenleving te veranderen. We stoppen vaak heel veel energie in de kerk, maar stoppen we die in de juiste dingen? Ik ben ervan overtuigd dat de kerk meer betrokken zou moeten zijn met de noden in de samenleving. De kerk als een plek van hoop, waar iedereen welkom is. Gelukkig zie ik steeds meer kerken die dat ontdekken en echt relevant worden voor de samenleving. Ik ben ervan overtuigd dat je God overal kunt dienen, misschien nog wel beter buiten de kerk dan daarbinnen. Dat kan heel klein zijn, bijvoorbeeld als iemand uit mijn buurt me vraagt om te komen eten en we een gesprek van hart tot hart hebben. Dat is ook kerk zijn.”

Je legt de lat voor de kerk hoog.

“Misschien wel, maar het is ook dichtbij. Het zit ‘m in de kleine en gewone dingen van alledag.”

Hoe reageerde je familie en vrienden op het nieuws dat je spreekt op Opwekking?

“Zij zijn apetrots en vinden het heel stoer dat ik het doe. Ik heb in mijn werk voor MissieNederland een groot netwerk van vrouwentheologen opgebouwd, waar ik heel erg door wordt aangemoedigd. Het feit dat ik als vrouw preek, is voor sommigen een punt, dus heb ik hier en daar ook wat negatieve reacties gelezen. Dat leg ik naast me neer, want het belemmert me alleen maar. Ik weet dat er veel mensen voor me bidden en dat maakt dat ik het gevoel heb dat ik het niet alleen hoef te doen.”

Ben je al zenuwachtig?

“Er zijn momenten dat ik denk: Oh nee, dan sta ik daar… Ik ben maar een gewoon meisje voor zo’n groot podium. En met mijn 29 jaar ben ik ook nog eens heel jong. Ik vind het stoer dat Opwekking mij dit vertrouwen geeft. Ik voel gezonde spanning. Tegelijkertijd spreek ik wel vaker en zie ik dit ook gewoon als een preek. Zo probeer ik het te downsizen. Op Opwekking zal ik spreken over gerechtigheid, waar ik in mijn dagelijks leven en in mijn werk voor Tear al veel mee bezig ben. Juist als christen denk ik dat we daarin een belangrijke taak hebben. In mijn agenda heb ik een paar momenten vrij gemaakt om me voor te bereiden en dat geeft rust. Ik weet dat het puntje bij paaltje goedkomt.”

Dorina Nauta (29) is theoloog, werkt als relatiemanager bij Tear en woont met haar man en zoontje in Utrecht.

Beeld: The Justice Conference/afdeling Beeld
No Words Photography/Ruben Timman

Ben jij van plan dit voorjaar naar Opwekking te gaan? Bekijk dan deze paklijst!

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--