Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dorris’ dochter gaat naar een klooster om non te worden

‘We nemen afscheid, maar leven ook naar iets nieuws toe’

Dorris (64) woont met haar zoon Robert (20) en dochter Marie-Eline (22) in België. Maar over een tijdje gaat dat veranderen. Marie-Eline gaat dan namelijk naar een klooster in Italië om antwoord te geven op Gods roeping voor haar. “Ook al moeten we Marie-Eline loslaten, we blijven alsnog altijd samen in Christus.”

Deel:

“Ik woon samen met Robert en Marie-Eline in Brecht. We zijn hier destijds heengegaan voor het werk, zodat we dichtbij de haven van Antwerpen waren. Op een gegeven moment zijn mijn man en ik gescheiden, maar ik heb besloten om toch met de kinderen hier in België te blijven wonen. Zo kunnen ze makkelijk naar hun vader. En we zijn ons steeds meer thuis gaan voelen in België.”

Geen impulsactie

“Ik heb onze kinderen heel betrokken en op een christelijke manier opgevoed. Zo baden we altijd samen en lazen we om de beurt uit de Bijbel aan tafel. Vanaf 2010 gaan we naar de kerk bij Chemin Neuf, een geloofsgemeenschap. Het geloof is altijd al een wezenlijk onderdeel van ons leven geweest. Maar als je een aantal jaar geleden tegen Marie-Eline had gezegd dat ze in 2020 naar een klooster zou gaan, had ze je echt niet geloofd. Dat verlangen is sinds anderhalf jaar geleden langzaam gegroeid. Marie-Eline zat toen in een moeilijke situatie en zocht haar redding bij God. Je zag haar echt veranderen en haar verlangen om radicaal voor Jezus te leven werd steeds groter. Marie-Eline nam de tijd om veel in gebed te gaan, voordat ze tot haar keuze kwam. Daarin zien we dat God het verlangen echt in haar heeft gelegd: deze keuze is geen impulsactie.”

‘Het is prachtig om te zien hoe dicht mijn dochter bij Jezus leeft.’ 

“Ik vind het heel bijzonder dat mijn dochter met haar hele hart en leven voor God kiest door naar een klooster te gaan. Het is prachtig om te zien hoe dicht ze bij Jezus leeft. En het zet me zelf ook heel goed aan het denken. Door Marie-Elines levenshouding vraag ik me nu vaak af wat het geloof en leven voor mij betekenen en waarom ik me soms zo druk maak. Dat zie ik ook terug in de letterlijke vorm. Marie-Eline heeft alleen maar oog voor Gods liefde. Dat maakt ook dat ze totaal geen moeite heeft om spullen weg te doen nu ze gaat intreden. Wij gaan op hetzelfde moment verhuizen naar een kleinere woning en we kunnen niet al onze spullen meenemen. Doordat ik Marie-Eline haar spullen zo vreugdevol zie weggeven, is het voor mij veel gemakkelijker om ook afstand te doen van bijvoorbeeld meubels. Zo zie je maar dat God heel liefdevol is.”

Loslaten

“Dat mijn dochter naar een klooster in het buitenland gaat vind ik op sommige momenten erg lastig. Wij als familie moeten haar echt loslaten. Ons contact zal helemaal veranderen nu Marie-Eline weggaat. Zulke gedachten maken me wel verdrietig, maar gelukkig kan ik mijn verdriet bij God leggen. Hij helpt me ook om het in perspectief te plaatsen, wat me heel veel rust geeft. Bovendien blijven Marie-Eline en wij altijd samen in Christus, en dat is een gigantische troost.”

‘Waar Ruth met Boaz trouwt, gaat Marie-Eline met Jezus trouwen.’

“Nu Marie-Eline over een tijdje naar Italië gaat, moet ze ook stoppen bij de musicalgroep KISI – God’s singing kids, waaraan we als gezin verbonden zijn. De voorbereiding van onze musical over Ruth maakt heel veel bij me los. Ook Ruth koos radicaal om afscheid te nemen van haar eigen moeder om Gods weg te gaan volgen. Dat raakt me enorm omdat ik er zoveel van herken. Ik zie veel parallellen met Ruth en Marie-Eline. Ook in toekomstperspectief. Waar Ruth met Boaz trouwt, gaat Marie-Eline met Jezus trouwen. Als zuster is ze namelijk een bruid van Christus. Dit houdt in dat ze zichzelf helemaal aan God geeft door middel van de geloften die ze zal afleggen. Marie-Eline is niet de enige die een nieuw begin maakt: door haar beslissing verandert ook ons totale leven. Maar we hoeven niet bang te zijn voor het onbekende. Als we ons geluk in God vinden, zitten we goed.”

Musicalgroep KISI – God’s singing kids is ontstaan in Oostenrijk en ruim tien jaar geworteld in Nederland met zo’n 75 opvoeringen per jaar. Vanaf september 2020 gaat er een nieuwe grote musicalproductie van start: de familiemusical  ‘Ruth’ .

Lees ook: 'Marie-Eline gaat intrede doen in het klooster' 

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--