Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ds. Marien Kollenstaart schrijft boek 'Zoals Jezus'

'Hij daagt je uit een andere weg te gaan'

Waarom moeten we leven zoals Jezus? En is dat wel haalbaar? Die vragen beantwoordt ds. Marien Kollenstaart in zijn boek 'Zoals Jezus. Een leven lang leren lijken op Hem'. “Jezus is geen mal waar je in moet passen.”

Deel:

De woorden ‘Zoals de Vader Mij heeft uitgezonden, zo zend Ik jullie uit’ (Johannes 20:21) raakten bij Marien Kollenstaart een snaar, vertelt hij, terwijl hij wandelt door de polder rond zijn woonplaats Goudriaan. “Het is nogal wat. Jezus zegt hier: ‘Wat Ik gedaan heb, gaan jullie nu doen.’ Nu kennen we al langer de slogan ‘What would Jesus do?’ In dit boek ben ik nog dieper op die vraag ingegaan en heb ik alle ‘zoals-teksten’ bestudeerd, hopend dat lezers zich afvragen hoe zij meer op Hem kunnen gaan lijken.”

‘De druk is enorm’

Marien richt zich in zijn boek in de eerste plaats op zoekers, mensen die door hun opvoeding minder weten van kerk en geloof. Daarom besteedt hij veel aandacht aan thema’s als zelfbeeld en cultuur, vertelt hij. “We leven in een tijd waarin we allemaal de beste versie van onszelf moeten zijn. Die druk is enorm. Door naar Jezus te kijken, kun je je ideeën daarover bijstellen.”

Maar de predikant wil ook doorgewinterde kerkgangers aanspreken. Mensen die de zondag moeilijk met de maandag kunnen verbinden. “Ik heb het dan over vragen als: Hoe ga je om met onrecht? Hoe praat je over anderen? Ten slotte wil ik ook kerkleiders en kerkenraden aanspreken met de vraag hoe een gemeente op Jezus kan gaan lijken. Welke keuzes maak je dan als kerk?”

Wat fascineert jou zo aan Jezus?
“Ik vind Hem zo relaxed! Kijk eens hoe Hij met kritiek omging. Ik vind kritiek persoonlijk best lastig, maar Hij dient iedereen, vanuit het diepe besef dat Hij geliefd is door de Vader. Hij levert Zich niet uit, en blijft wars van status, geld of roem.
Tegelijk is Hij geen mal waar je in moet passen. Jezus staat helemaal vrij voor God – terwijl Hij ook compleet de wil van Zijn Vader doet.”

Hij zegt ook: ‘Zondig niet meer.’

Je schrijft dat er geen bloedband is tussen God de Vader en Jezus, maar dat Jezus Gods Zoon is zoals Petrus en Jakobus ‘zonen van de donder’ genoemd worden.
“Die gedachte ben ik op het spoor gekomen in contacten met moslims. God kán volgens hen geen zoon hebben. Ik leid met anderen een kring van Arabische christenen en zoekers met een moslimachtergrond. In die gesprekken ontdekte ik dat dit relationele beeld hen helpt om Jezus als Zoon van God te zien. Ik stel dat Jezus lijkt op God zoals een zoon op zijn vader, maar dat Hij niet in biologische zin Zijn Zoon is.”

Welk misvatting hebben wij in Nederland over Jezus?
“Dat Jezus liberaler en toleranter zou zijn dan Mozes. Als ik kijk naar de geschiedenis met de overspelige vrouw, zie ik dat wij heel graag dat deel oppakken waarin Jezus haar accepteert en niet veroordeelt. Maar Hij zegt ook: ‘Zondig niet meer.’ Jezus neemt je mee, zoals je bent, maar Hij daagt je ook uit om een andere weg te gaan. Een heftig transformatieproces.”

Welke eigenschap van Hem zou je meer willen hebben?
“Geduld komt als eerste bij me op. Ik wil alles liefst vandaag geregeld hebben. Bij de opvoeding van onze vijf kinderen ben ik gauw ongeduldig, soms opvliegend. Geduld is iets waar ik expliciet om gevraagd heb bij God. Langzaam zie ik af en toe groei.” Lachend: “Ik tel nu tot acht, in plaats van tot zeven.”

Boekgegevens 'Zoals Jezus'

‘Zoals Jezus. Een leven lang leren lijken op Hem’, Marien Kollenstaart, Vuurbaak, 192 blz., € 17,99

Zoalsjezus.nl

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--