Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een beter milieu begint bij de politiek en het bedrijfsleven

Wilbert dacht in z’n eentje een heel eind te komen als wereldverbeteraar. Hoewel individuele keuzes er inderdaad wel degelijk toe doen, is er meer nodig om echte verandering te bewerkstelligen. Druk op de politiek en de grote bedrijven bijvoorbeeld.

Deel:

Je kunt in je eentje verschil maken als het gaat om het milieu. Dat schreef ik al eerder bijvoorbeeld in dit blog. En ook jouw keuzes maken uit. Ik vind dat nog nog steeds, maar ik ben er na het lezen van boeken van Jaap Tielbeke en Thijs Lijster toch weer nèt iets genuanceerder over gaan denken. Ik leg je graag uit waarom.  

Lessen uit boeken 

Over welke boeken gaat het dan, Wilbert? Nou, Een beter milieu begint niet bij jezelf (Jaap Tielbeke) en Verenigt U (Thijs Lijster). Het eerste boek gaat vooral over het klimaat, en wat je kunt doen. Het boek van Thijs is een mooie aanvulling op dat eerste boek, omdat het veel meer over het achterliggende systeem gaat. Het legt bijvoorbeeld uit waarom het kapitalisme wat te veel uit de klauwen is gelopen.

Ik deel een aantal lessen uit de boeken en artikelen die ermee te maken hebben, maar koop of leen (wat is nu duurzamer) de boeken vooral zelf! 

Wat ik leerde van het boek van Jaap Tielbeke:

  • Er dreigt een cultuur te ontstaan waarin mensen worden geshamed om hun individuele keuzes. Maar Jaap zegt in het Parool: ‘Niet dat belerende vingertje naar anderen: doe jij nog steeds koemelk in je cappuccino? Dat vingertje moet wijzen naar de politiek of de bedrijven die het voedselsysteem in stand houden.’ De verantwoordelijkheid voor veel ‘weeffouten’ in het systeem liggen bij de overheid of bedrijven. Zie ook dit artikel van Roos Vonk voor tips.
  • Zet druk op politiek en het bedrijfsleven. Demonstreer, word lid van een beweging of politieke partij, want daar zit de macht om veel in één keer te veranderen. Een beetje is niet genoeg. Er is hoop, maar we moeten wel nú aan de slag! 

En dit leerde ik van het boek van Thijs Lijster: 

  • Verenig je. Het kapitalisme en neoliberalisme zetten individuen tegen elkaar op. Daardoor krijg je uiteindelijk een klasse die altijd aan het langste eind zal trekken. Daar kan je iets tegen doen door samen sterk te staan en uiteindelijk die groepen in te zetten om verandering te bewerkstelligen.
  •  Twijfel aan het kapitalisme als ideaal systeem. De rol die arbeid en waarde hebben binnen het kapitalisme zijn wel erg smal. Economie is veel meer dan alleen maar groei! 

Deze boeken laten op een goede manier zien dat de problemen met het klimaat en de economie niet een probleem zijn van eenlingen, maar juist van ons allemaal. Natuurlijk, individuele inzet is goed, maar echt oplossen kunnen we het alleen door het samen te doen en groot te dromen. Aanraders dus.

En wil je nog meer? Deze vond ik ook heel goed:

  • Fantoomgroei van Sander Heijne en Hendrik Noten is een zoektocht naar een nieuw verhaal over een economie voor een andere, betere wereld.
  • In Groene Leugens beschrijft Kathrin Hartmann dat veel bedrijven tegenwoordig wel groen doen, maar het niet zijn. Ze geeft tips om feiten van groene fabels te scheiden.

Doe jij al dingen ‘samen’ of heb je nog goede tips op dit gebied? Laat het me weten via redactie@lazarus.nl

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--