Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een duurzaam dagmenu: lekkere en duurzame recepten

Bewuster koken en eten

In het EO-programma Gefileerd gaat Jennifer Hofman samen met vijf ‘foodies’ naar Thailand om het productieproces van ons eten te bekijken. Want mens, milieu en dier blijken een ontzettend hoge prijs te betalen voor het goedkope eten op ons bord. Maar hoe kook je dan wél duurzaam? Eva zocht een dagmenu bij elkaar vol met duurzame recepten.

Deel:

“Wie betaalt de échte prijs voor onze goedkope producten? Ik schrok enorm toen ik ontdekte dat er nog steeds moderne slavernij bestaat. Mensen worden geronseld en worden wakker op een vissersboot, ver op zee, zonder land in zicht. Ze worden mishandeld en gedrogeerd zodat ze langer kunnen doorwerken. En dat allemaal zodat supermarkten hun vis goedkoop kunnen aanbieden.” Jennifer en de foodies hebben hierna allemaal hun dieet veranderd.

Maar waar let je eigenlijk op als je een duurzame maaltijd wil maken? Er is veel om rekening mee te houden, waardoor je door de bomen het bos haast niet meer ziet. Daarom is er voor dit dagmenu gekozen voor groenten met een lage milieubelasting, vleesvervangende ingrediënten en is er gelet op de herkomst van de ingrediënten.

Ontbijt: Roerei met tomaat op toast

Wanneer je groenten koopt in het seizoen waarin ze (horen te) groeien, hou je de milieubelasting laag. Ze hoeven meestal niet gekweekt te worden in een kas of geïmporteerd worden uit landen buiten Europa. Van januari tot en met november zijn tomaten volop verkrijgbaar en daarom dus een goede keuze! Om je keuze nog duurzamer te maken, kies voor biologische tomaten. Zo komen er geen gifstoffen in de grond en de dieren.

Ook eieren zijn niet heel milieubelastend en bevatten goede voedingsstoffen. Ei wordt ook nog weleens opgevoerd als vervanger voor vlees. Lees goed de verpakking van de eieren om te beslissen welke jij het beste vindt voor de dieren en het milieu. Tip: zoek een boer bij jou in de buurt en kijk of je daar eieren kunt kopen!

Brood is één van de producten die het meeste wordt weggegooid. Hartstikke zonde. Van oud brood kun je namelijk nog heel lekkere toast maken. Bijvoorbeeld bij dit ontbijt.

Lunch: Wrap met groenten en noten 

Naast de tomaten, heeft ook de aubergine een lage klimaatbelasting in januari. Ideaal dus om deze groenten te gebruiken voor een gezonde lunch. Kies hier ook voor de meest biologische variant.

In dit recept wordt gebruik gemaakt van olijfolie. Duurzame vervangers van olijfolie zijn koolzaad- of lijnzaadolie. Deze zijn minder belastend voor het milieu. Ze smaken wel iets anders, dus probeer in je recepten telkens de beste (duurzame) match te vinden.

Tot slot is het belangrijk om te kiezen voor een voedzame lunch. Dit is niet alleen beter voor je gezondheid, maar is ook duurzamer. Dit voorkomt namelijk de behoefte aan ongezonde (en milieubelastende) tussendoortjes. Beter voor jezelf en de wereld!

Tussendoor: 

Mocht je nu wel trek hebben in een tussendoortje, dan zijn daar gelukkig ook genoeg duurzame keuzes te maken. Redactiestagiair Wendy stelde een lijst samen met allemaal heerlijke, duurzame tussendoortjes. Lees de lijst hier.

Avondeten: Macaroni met broccoli en cashewnoten

Winterprei is een echte seizoensgroente en kan lekker door dit recept. Ook broccoli heeft in januari een lage milieubelasting. De champignons vallen net buiten het seizoen, dus let dan extra op welke je kiest. Niet uit een te ver land en biologisch. Misschien heeft de groenteboer op de markt nog wat over van het seizoen.

Noten zijn een goede vleesvervanger. Het is wel belangrijk dat je dan zoekt naar noten uit Europa, omdat anders de milieubelasting weer erg hoog is door de reis die de noten hebben afgelegd.

Om het recept vegetarisch (en nog duurzamer) te maken, zou je de ham eruit kunnen laten. Liever wel ham erbij? Let dan op de keurmerken en kies een Nederlandse biologische ham. Wanneer je nog veel ham overhebt, kun je dit eventueel invriezen en tot drie maanden in de vriezer bewaren.

Tips om zelf duurzame recepten te maken:

  • Let op de herkomst van je product. Een vliegreis uit een land ver weg heeft een hoge milieubelasting. Het is het beste om lokale producten te kiezen. Bijvoorbeeld van de boer uit je eigen dorp/stad!
  • Kies groenten uit het seizoen
  • Vermijd (zoveel mogelijk) rood vlees of koop het biologisch/bij een lokale boer
  • Let op de juiste hoeveelheden: te veel koken zorgt voor voedselverspilling
  • Als je niet steeds nieuw kookwater gebruikt, verspil je minder water en minder energie 
  • Eet minder (of geen) vlees

Lees ook: Jennifer Hoffman ontdekt het échte verhaal achter je kipnuggets in 'Gefileerd'

Bronnen: Volkskrant, The New York Times, Voedingscentrum 

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--