Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een nieuwe kinderbijbel kiezen?

'Visie' selecteert zes van de mooiste exemplaren

Een goede kinderbijbel is een prachtige manier om je (klein)kinderen bekend te maken met de hoofdlijnen van het Oude en het Nieuwe Testament. Maar hoe maak je een keuze uit het enorme aanbod? Deze zes zijn stuk voor stuk het overwegen waard.

Deel:

Een van de meest geliefde

Prentenbijbel Marijke ten Cate cover

Deze dikke Prentenbijbel, inmiddels ook in tientallen andere talen beschikbaar, is een van de meest geliefde kinderbijbels van eigen bodem. De korte teksten zijn erg goed geschreven, zonder moeilijke woorden of zinnen.
Op de grote, verrassende illustraties van Marijke ten Cate valt veel te ontdekken. Mede door de mooie details en de warme kleuren krijg je extra veel zin om de verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament (voor) te lezen. Daarin ontdek je hoe mensen in de tijd van de Bijbel leefden én wat God in hun leven deed. Wij hebben ’m thuis vrij letterlijk stukgelezen.

‘Prentenbijbel’, Bert Wiersema, Vrouwke Klapwijk, Liesbeth van Binsbergen en Nelleke Scherpbier, met illustraties van Marijke ten Cate, Jongbloed, 280 blz. (gebonden), € 29,95

Misschien wel een unicum

Luister maar kinderbijbel ds. Arie van der Veer cover

Deze kinderbijbel is geschreven door een vader en zijn dochter: misschien wel een unicum. Ds. Arie van der Veer en zijn dochter Ellen Laninga hebben samen bijna tweehonderd (bekende en minder bekende) verhalen opgetekend voor Luister maar, geschikt voor lezers vanaf 4 jaar.
In kernachtige zinnen brengen zij de eeuwenoude boodschap dicht bij de belevingswereld van kinderen. Het verhaal ‘Een geweldige Vader’ (Lucas 15:11-24) eindigt bijvoorbeeld zo: “De vader was niet boos. Hij ging zelfs feestvieren! Zo’n vader is God. Als mensen terug naar God willen, zijn ze altijd welkom, ook al hebben ze verkeerde dingen gedaan. God vergeeft en begint helemaal opnieuw.”
Niet alleen de verhalen, ook de kleurrijke illustraties van Rike Janssen zullen (jonge) kinderen én hun ouders boeien.

‘Luister maar’, Arie van der Veer en Ellen Laninga, Boekencentrum, 194 blz. (gebonden), € 29,99

Vrolijke kleuren

Peuterbijbel cover

Je voelt je natuurlijk allang geen peuter meer als je zelf kunt lezen. Maar deze Peuterbijbel is ontzettend leuk als je nog niet zo lang kunt lezen én van Bijbelverhalen houdt.
Per bladzijde heb je meestal één, twee of hooguit drie eenvoudige zinnen, en telkens een mooie tekening met vrolijke kleuren, die goed bij het verhaal passen.
Deze kinderbijbel telt meer dan zeventig verhalen. Je kunt er dus lekker lang van genieten! Bijzonder is een Onze Vader in heel eenvoudige taal.

‘Peuterbijbel’, Juliet David, Ark Media, 400 blz. (gebonden), € 20,99

Fraai geïllustreerd

Kinderbijbel bij de HSV Herziene Statenvertaling cover

De verhalen in deze kloeke, fraai geïllustreerde uitgave – voor kinderen vanaf een jaar of 6 – liggen dicht bij de Herziene Statenvertaling.
Mooi en verrassend is dat er ook vrij veel gedeelten aan de orde komen die je zelden in kinderbijbels aantreft.
Inclusief eenvoudige vragen per hoofdstuk, om er samen over door te praten. Bij een aantal verhalen wordt een kernwoord uit de geloofsleer kort uitgelegd, zoals ‘uittocht’, ‘hoop’, ‘bekering’ en ‘wonder’. Ook wordt bij elk verhaal een Bijbeltekst uitgelicht.

‘Kinderbijbel bij de Herziene Statenvertaling’, Liesbeth van Binsbergen, Roland Kalkman en Willemijn de Weerd (tekst) en Marjolein Hund (illustr.), Jongbloed, 464 blz. (gebonden), € 29,95

Geweldig hulpmiddel

Samenleesbijbel cover

Dit vuistdikke boek is een geweldig hulpmiddel om met kinderen door te praten over het Woord van God. Met onder meer plaatjes (ruim duizend!), vragen, weetjes én een cd met veertig liedjes.
Iets oudere kinderen kunnen er trouwens ook prima zelf in lezen en allerlei ontdekkingen doen rond het Oude en het Nieuwe Testament. Er zijn drie ‘routes’ om er op verschillende niveaus (8-12 jaar) doorheen te gaan.
De Samenleesbijbel is bedacht en gemaakt door het Nederlands Bijbelgenootschap. Uitgeverij Royal Jongbloed en JOP, de jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk, hebben eraan meegewerkt.
Over de vertaling (de Bijbel in Gewone Taal) kun je veel zeggen, maar dit is in ieder geval de meest toegankelijke voor kinderen. In tegenstelling tot alle kinderbijbels bevat deze uitgave bovendien de complete Bijbel, en geen selectie.
Deze uitgave kan de oude gewoonte om – bijvoorbeeld na het avondeten – sámen als gezin uit de Bijbel te lezen, nieuw leven inblazen. De prijs is realistisch, en bovendien: mag het ons wat kosten om de Bijbel dicht bij onze (klein)kinderen te brengen?

‘Samenleesbijbel’, NBG/PKN/Jongbloed, 2199 blz. (gebonden), incl. cd (speelduur 70 min.), € 59,95

Ook ‘lastige’ gedeelten

Kinderbijbel God wil bij mensen wonen cover

Een groep auteurs (Ria Borkent, Arie Kok, Judith Janssen, Roeland Smith, Christine Stam en Corinne Vuijk) heeft z’n tanden gezet in deze fraaie kinderbijbel met 150 verhalen voor de bovenbouw.
Bijzonder – en positief – is dat hierin ook ‘lastige’ gedeelten zijn meegenomen, zoals Psalmen, Ezechiël, de brief van Jakobus en Openbaring. De schrijvers proberen zo dicht mogelijk bij de Bijbeltekst te blijven en hanteren een ingetogen schrijfstijl.
Hopelijk zullen veel kinderen van pakweg 8 jaar en ouder aan de hand van deze uitgave ontdekken dat God in Zijn genade ook bij hen wil wonen.

‘God wil bij mensen wonen’, Ria Borkent e.a., Mozaïek, 320 blz. (gebonden), € 29,99

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--