Een vrouw die voorgaat is voor veel mensen nog steeds niet vanzelfsprekend
6 mei 2020 · 18:59
Update: 15 november 2024 · 11:36
In steeds meer kerken beklimmen vrouwen het podium (of de kansel). De meningen in christelijk Nederland zijn hierover verdeeld. “Ben je rebels als je spreekt als vrouw?” vraagt trainer, spreker en auteur Paulien Vervoorn (41) zich af.
Paulien: “Ik denk eerder dat Jezus rebels was. Hij schakelde vrouwen in om het nieuws van zijn opstanding door te geven. Dat inspireert mij om óók het goede nieuws door te geven. Ik vind het belangrijk dat het evangelie door heel veel verschillende mensen wordt verteld. Als je vrouwen niet inschakelt, mis je de helft. Vrouwen weten toch weer een andere snaar te raken dan mannen. Ook voor kinderen is het belangrijk om al jong te zien dat zowel man als vrouw door God wordt ingeschakeld. Je hebt als kind identificatiefiguren nodig, dus het is belangrijk dat een deel van de sprekers in de kerk ook vrouw is.”
Er zijn mensen die de dienst liever overslaan als een vrouw voorgaat
Paulien merkt dat het voor veel mensen nog steeds niet vanzelfsprekend is, een vrouw die voorgaat. Niet alleen bij haar preektrainingen, waar veel meer mannen dan vrouwen aan deelnemen. Maar ook als ze zelf preekt. ‘Niet iedereen is er vanochtend’, hoort ze wel eens, als ze voorgaat in een kerk. Er zijn mensen die er zoveel moeite mee hebben dat ze de dienst liever overslaan.
Maar ze merkt in haar thuisgemeente ook dat vrouwen het fijn vinden als ze preekt. “De eerste keer dat ik preekte moest een vrouw huilen, na afloop. Later vertelde me ze dat het zo’n erkenning was om te zien dat ook een vrouw kon spreken in de kerk. Ja, mensen zijn kritischer als een vrouw spreekt. Ik merk dat luisteraars soms verbaasd zijn als je de Bijbel laat spreken. Blijkbaar verwachten ze eerder dat je een persoonlijk getuigenis gaat geven, of een psychologisch verhaal. En dan kom je met een preek. Dat vrouwen dat ook kunnen, dat vindt men wel eens apart. Of ze vragen: ‘Ben je ook zenuwachtig?’ Of ik krijg de opmerking: ‘Wat knap dat je dat kunt’. Ik vraag me af of mannen van mijn leeftijd dat soort opmerkingen ook krijgen.”
‘Ik wil niet koste wat kost vrouwelijke sprekers'
Ooit had Paulien een lijstje met vrouwelijke sprekers op haar site staan. “Als ik ergens had gepreekt, werd me gevraagd of ik nog meer sprekers kende.” Inmiddels heeft ze dat lijstje van haar site gehaald. “Ik vind het belangrijk dat ik iemand die ik aanraad ook ken. Veel vrouwen hebben bij mij een meerdaagse training gevolgd, en dan vind ik het makkelijker om te zeggen: bij jou in de regio ken ik die of die.”
Paulien regelt zelf de sprekers in haar eigen gemeente. ‘Ik ben altijd op zoek naar vrouwen die kunnen spreken. Ze moeten goed zijn, ja. Het is nog steeds een uitzondering als een vrouw spreekt, dus ze worden onder een vergrootglas gelegd. En je wilt geen onervaren spreker aan een groot publiek blootstellen. Het is ook niet zo dat ik koste wat kost helft vrouwelijke sprekers wil hebben. Ze moeten wel goed kunnen preken, ervaring hebben, ze moeten een klik hebben met gemeente.
Het hoofddoel is dat Gods Woord verkondigd wordt en dat mensen daardoor worden aangeraakt.’
Paulien Vervoorn (41) is trainer, spreker en auteur. Via haar trainingsbureau Geloofwaardig Spreken geeft ze trainingen aan predikanten en andere sprekers.
Foto: Ruth de Jong-Houwink
Meest gelezen
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Ben Verboom in De Verandering
Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
- Alba (49) kreeg de diagnose eierstokkanker: ‘Niets kon mij voorbereiden op de oerangst die ik voelde’
Persoonlijk verhaal
Alba (49) kreeg de diagnose eierstokkanker: ‘Niets kon mij voorbereiden op de oerangst die ik voelde’
Lees ook
- Geen smartphone onder de 14 jaar: ouders sluiten zich massaal aan bij nieuw initiatief
Wil je weten
Geen smartphone onder de 14 jaar: ouders sluiten zich massaal aan bij nieuw initiatief
- Column TimZingt: 'Koester een paus met menselijk tekort'
TimZingt over de paus
Column TimZingt: 'Koester een paus met menselijk tekort'
- Ontdek de YouTube-serie 'Op de Spoed: in levensgevaar'
Ontdek de YouTube-serie 'Op de Spoed: in levensgevaar'
Schrijf je hier in voor de Eva-nieuwsbrief
Eva is het magazine voor vrouwen van de EO. In de Eva nieuwsbrief ontvang je wekelijks een selectie van de mooiste artikelen: levensverhalen, artikelen over mentale weerbaarheid, gezondheid en liefde & relaties.
Lees onze privacyverklaring.