Geen smartphone onder de 14 jaar: ouders sluiten zich massaal aan bij nieuw initiatief
vandaag · 17:24
Update: vandaag · 19:39
De meeste kinderen krijgen een telefoon wanneer ze tussen de negen en elf jaar zijn. Dat moet anders, vinden de oprichters van het ouderinitiatief Smartphonevrij Opgroeien. Hun pact om kinderen voor hun veertiende geen telefoon te geven, is inmiddels ruim vijftienduizend keer ondertekend. De initiatiefnemers vertellen over hun beweegredenen. “Als ouder is het mijn verantwoordelijkheid om mijn kinderen hierin zo goed mogelijk te begeleiden.”
Het idee voor het initiatief Smartphonevrij Opgroeien is ontstaan op het schoolplein, zo vertelt mede-oprichter Merel Uildriks. “Daar hoorde ik andere ouders om me heen zuchten dat het onvermijdelijk was om hun kind geen smartphone te geven. De angst van elke ouder is immers dat je kind buiten de boot valt.”
Opluchting
Samen met medejournalist Danielle Batist en actrice Thekla Reuten richt ze Smartphonevrij Opgroeien op. Danielle: “Die sociale norm – om een kind op de basisschool al een telefoon te geven – moet veranderen. Zelf heb ik een haat-liefdeverhouding met mijn telefoon, waarom zou ik mijn dochter dan zo jong er al eentje geven? Om me heen merk ik dat het voor veel ouders een opluchting is dat zij niet de enigen zijn die zich zorgen maken. Zodra je weet dat op er elke school ouders zijn die zich zorgen maken, ontstaat er ruimte om samen op te trekken.”
Wat denk jij?
Mag jouw kind een telefoon voor zijn/haar veertiende?
Ondertekenaar Kimy (42) herkent dit. “Smartphonevrij Opgroeien is echt een community waar je andere ouders leert kennen die dezelfde zorg delen.” Zelf kwam ze hiermee in aanraking via een vriendin wiens dochter in de brugklas zit: “Ze zag hoe haar dochter volledig gefocust was op haar telefoon en er de hele dag mee rondliep. Daardoor maakte zij de keuze om het bij haar tweede kind anders te doen en stuurde ze de link naar het initiatief door.”
Ze zag hoe haar dochter volledig gefocust was op haar telefoon
Uitstellen
Zelf willen Kimy en haar man een smartphone voor hun zoon (8) en dochter (11) zo lang mogelijk uitstellen: “Mijn dochter mocht onze afgedankte telefoon hebben om spelletjes op te spelen. Toen merkte ik dat ze alles kunnen downloaden als je er geen beveiliging opzet. Ook dingen die niet geschikt zijn voor kinderogen. Daardoor dacht ik: wil ik dit wel? In de maatschappij wordt digitalisering volop aangemoedigd. Op school leren kinderen lezen met behulp van een computerprogramma en je hebt Magister nodig om de cijfers van je kind te zien. Je ontkomt er niet aan, maar ik wil er wel bewust mee omgaan.”
‘Schoolcijfers checken op Magister? We weten niet eens de inlogcode’
‘Schoolcijfers checken op Magister? We weten niet eens de inlogcode’
“Het is overigens ook niet zo dat ze thuis helemaal schermvrij opgroeien”, vertelt Kimy. “Ze hebben een iPad, maar daar staat ouderlijk toezicht op, waardoor wij kunnen controleren wat ze downloaden. We hanteren een limiet van anderhalf uur schermtijd per dag. Daarnaast hebben ze een digitaal horloge waarmee ze kunnen bellen en hun locatie kunnen delen, zodat ze contact met ons kunnen opnemen als er iets is. En als het regent kunnen ze heus wel wat meer schermtijd krijgen, het is allemaal niet zo zwart-wit. Maar juist in dat grijze gebied is het mijn verantwoordelijkheid als ouder om hen daarin zo goed mogelijk te begeleiden.”
Meest gelezen
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Ben Verboom in De Verandering
Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
- Alba (49) kreeg de diagnose eierstokkanker: ‘Niets kon mij voorbereiden op de oerangst die ik voelde’
Persoonlijk verhaal
Alba (49) kreeg de diagnose eierstokkanker: ‘Niets kon mij voorbereiden op de oerangst die ik voelde’
Lees ook
- Geen smartphone onder de 14 jaar: ouders sluiten zich massaal aan bij nieuw initiatief
Wil je weten
Geen smartphone onder de 14 jaar: ouders sluiten zich massaal aan bij nieuw initiatief
- Column TimZingt: 'Koester een paus met menselijk tekort'
TimZingt over de paus
Column TimZingt: 'Koester een paus met menselijk tekort'
- Ontdek de YouTube-serie 'Op de Spoed: in levensgevaar'
Ontdek de YouTube-serie 'Op de Spoed: in levensgevaar'
Schrijf je hier in voor de Eva-nieuwsbrief
Eva is het magazine voor vrouwen van de EO. In de Eva nieuwsbrief ontvang je wekelijks een selectie van de mooiste artikelen: levensverhalen, artikelen over mentale weerbaarheid, gezondheid en liefde & relaties.
Lees onze privacyverklaring.