Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elly en Rikkert Zuiderveld vieren 50-jarig jubileum

‘Of we nu stoppen? Dat laten we in het midden’

Deel:

De kauwgomballenboom, wie kent het liedje van Elly en Rikkert Zuiderveld niet? Het was het nummer waarmee het duo zijn eerste hit scoorde. Dit jaar vieren ze hun 50-jarig jubileum als artiest. “Voor ons gevoel zijn we helemaal geen duo,” vertelt Elly in Onderweg.

De muzikale carrière van Elly begint als ze 19 is. Ze woont dan in Hilversum en gaat met cassettebandjes langs muziekstudio’s om te laten horen wat ze kan. Als er in die tijd een talentenjacht wordt georganiseerd, doet ze daaraan mee. “Je zingt wel mooi Frans en Engels,” krijgt ze te horen, “maar kun je ook Nederlands zingen?” “Volgende week,” is haar antwoord. Ze vertaalt twee liedjes en die vallen in de smaak. Ze mag door en wint uiteindelijk de talentenjacht, waardoor ze een eigen plaat mag uitbrengen. Nog voor het zover is, ontmoet ze Rikkert Zuiderveld. Hij doet precies wat zij altijd wilde doen: luisterliedjes zingen en op kleinere podia optreden.

Peren en de kauwgomballenboom

Op haar 21e trouwt Elly met Rikkert en kort daarna raakt ze zwanger van hun eerste kind. Breed hebben ze het niet, en omdat ze niet in aanmerking komen voor de bijstand, eten ze een maand lang peren uit de boomgaard naast hen: perenmoes, perenprut, gebakken peren…
In haar verbeelding veranderen de peren in kauwgomballen. “Dan was het nog te dragen. En zo ontstond ook het lied De kauwgomballenboom. Het was bedoeld als kinderliedje, maar radioprogramma’s als Arbeidsvitaminen pikten het op, waardoor het bekend werd."

Geen duo

Veel mensen kennen Elly en Rikkert vooral als duo, maar zelf hebben ze zich zo nooit gevoeld. “Vroeger heetten we Elly Nieman en Rikkert Zuiderveld. Dat is in de loop van de tijd Elly en Rikkert geworden. Als we samen optreden, zingt Rikkert zijn liedjes en ik de mijne. We ondersteunen elkaar wel en in de ogen van anderen zijn we een duo. Maar voor ons gevoel zijn we dat dus niet."

Jubileumjaar

Dit jaar vieren Elly en Rikkert hun 50-jarig jubileum als artiest met een jubileumtoer, getiteld ‘50 jaar mooi geweest’. Betekent dit dat ze stoppen? “Wat we daarmee bedoelen, laten we in het midden,” zegt Elly. “Als we na die toer denken dat het echt mooi is geweest, stoppen we. Maar dat hangt onder andere van de gezondheid van Rikkert af.
Ik merk wel dat ik ouder word en niet meer zo op het podium sta te springen als vroeger,” vervolgt ze. “Mijn stem is lager geworden, en als ik het terug hoor, vind ik het eigenlijk wel mooier. Dan denk ik: hé, er zit eindelijk een beetje rijpheid in.”

--:--