Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elly Zuiderveld: 'Voor mij is God ook moeder'

Al meer dan vijftig jaar staat Elly Zuiderveld op het podium als muzikant, voornamelijk met haar man Rikkert. Hun liedjes worden door velen thuis gedraaid of ’s zondags in de kerk gezongen. In Bid, bedank, bewonder vertelt Elly over haar eigen weg met God en hoe haar beeld van God in de loop der jaren is veranderd.

Deel:

Elly en Giovanca ontmoeten elkaar in de rooms-katholieke Sint-Vituskerk in Hilversum. Vroeger kwam Elly daar regelmatig met haar oma. Ze vertelt dat ze als kind al troost vond bij Jezus. Toch kwam er een moment dat ze afscheid nam van God, als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis. “Rond mijn vijftiende is een vriendinnetje van mij dood gevonden.” Het heeft veel impact op de jonge Elly. Na de afscheidsdienst rent ze naar buiten, steekt ze haar vuist in de lucht en roept: “Ik wil nooit meer in je geloven!”

Jointjes van blaadjes uit de bijbel

Een paar jaar later ontmoet ze Rikkert. “Toen ik hem zag, wist ik al: met deze man ga ik oud worden. Ik had mijn wederhelft gevonden.” Beide geloven op dat moment niet in God, maar zijn wel op zoek naar de zin en betekenis van het bestaan. Op een dag lopen ze in een winkel en valt er een bijbel op Rikkerts hoofd. “Wij geloofden heel erg in tekenen”, legt Elly uit. “In die bijbel is hij gewoon voorin begonnen. Hij las maar door en hij las maar door. En toen kwam hij bij Jezus.” Het besef daalt bij ze in dat ze Jezus willen gaan volgen. Die zoektocht is niet altijd gemakkelijk. “Ik wilde die bijbel ook niet. Ik haalde er blaadjes uit en rolde er jointjes van.” Toch groeien ze langzaam in geloof en hun muziek groeit met ze mee.

Een gebed in een kaarsje

Bidden is voor Elly het belangrijkste in haar leven, maar stilzitten om te bidden vindt ze soms moeilijk. Liever zingt ze voor God of schrijft ze een gedicht. “En zuchten is ook bidden.” Samen met Giovanca steekt ze een kaarsje aan bij een beeld van Maria. “Dat heb ik al van mijn moeder geleerd: een gebed stop je in een kaarsje.” Ze vertelt dat ze niet meer tot Maria bidt, zoals vroeger. “Maar natuurlijk rijp je in de loop der jaren en krijgt je Godsbeeld soms een ander gezicht. Voor mij is God ook moeder. Ik denk dat Maria de moederlijke kant van God verbeeldt voor mij en voor veel mensen.”

Bekijk het hele gesprek op zondag 20 november om 09.20 uur op NPO2 of later via NPO start.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--