Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EMDR: een effectieve behandeling bij traumaverwerking

Een psycholoog en een ex-cliënt delen hun ervaringen

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapievorm die veel gebruikt wordt bij traumaverwerking. De behandeling geeft vaak snel resultaat, maar hoe werkt EMDR eigenlijk? Annelien (psycholoog bij Eleos) en Lisa* (ex-cliënt) delen hun ervaringen met deze behandelvorm.

Deel:

Wat is EMDR?

Annelien: “Bij EMDR ga je terug naar een traumatische herinnering of nare ervaring en vertel je daarover. Tegelijkertijd wordt je werkgeheugen geactiveerd doordat je bijvoorbeeld met je ogen een lampje volgt dat heen en weer gaat. Omdat je zo bewust bezig bent met motorische handelingen, kun je minder bezig zijn met de emotionele spanning in je hoofd. Zo sla je als het ware de herinnering opnieuw op. Je kunt de werking van EMDR ook wel vergelijken met een ladekast. Het laatje met de nare herinnering kan niet goed dicht, omdat alles een zooitje is door de emoties die daaraan gekoppeld zijn. EMDR helpt je om het laatje op te ruimen. Je kunt het laatje nog steeds af en toe open doen, maar de emotionele spanning is sterk verminderd.”

Lisa: “In mijn tienerjaren was mijn zus suïcidaal en maakte ik daardoor traumatische dingen mee. Ik was altijd bang om haar dood aan te treffen en raakte in paniek van alle voorwerpen die geassocieerd konden worden met zelfdoding. Tijdens de EMDR-sessies raakte ik afgeleid van de emotionele lading doordat ik met mijn ogen een lampje volgde terwijl ik vertelde.”

EMDR-sessies helpen tegen angst

Annelien: “Ik zie in mijn werk dat EMDR goed werkt. Zo had ik een meisje in behandeling dat een keukenbrand had meegemaakt. Ze was heel angstig geworden voor alles wat met vuur te maken had. Na één EMDR-sessie was haar angst grotendeels verdwenen. Het werkt dus echt op een wonderlijke manier.”

Lisa: “Na elke sessie kwam ik uitgeput thuis en ook kreeg ik nare dromen, maar na een paar dagen merkte ik al dat de EMDR hielp. Ook al was ik de traumatische gebeurtenissen niet vergeten, ik raakte niet meer zo snel in paniek als ik eraan dacht.”

Kinderen en jongeren

Annelien: “Ik werk vooral met kinderen en jongeren. In principe kun je vanaf je eerste jaar al baat hebben bij EMDR. In dat geval spelen ouders een belangrijke rol tijdens de sessie. Ouders geven woorden aan de beladen herinnering wanneer een kind dat nog niet kan. Ondertussen wordt het kind afgeleid met bijvoorbeeld een knuffeltje of tikjes op de knie. Wanneer een kind gespannen raakt als ouders vertellen over de nare ervaringen die het kind heeft meegemaakt, laat het onrustig gedrag zien. Als therapeut moet je zulke signalen opmerken, zodat je van daaruit verder kan werken. Ik merk dat kinderen na een EMDR-sessie zichtbaar rustiger zijn en regelmatig lekker gaan spelen. Zo zie je dus dat ook jonge kinderen geholpen kunnen worden met EMDR.”

Achteraf voelde het echt alsof mijn hersens opgeschoond waren

Lisa: “Ik was vijftien toen ik voor het eerst EMDR kreeg. Ik vond het heel eng, omdat ik gedwongen werd om woorden te geven aan gebeurtenissen die ik het liefst wilde vergeten. Een sessie duurde soms lang, want we gingen door totdat ik geen spanning meer voelde. Achteraf voelde het echt alsof mijn hersens opgeschoond waren.”

EMDR is geen hypnose

Annelien: “Je hoeft niet bang te zijn dat EMDR een vorm van hypnose is, want je bent er tijdens de behandeling met je volle bewustzijn bij. Ik snap wel dat sommige mensen die link leggen, aangezien EMDR ook met vingerbewegingen gegeven kan worden. Eigenlijk is EMDR een hele praktische behandeling. Het gaat erom dat je werkgeheugen wordt belast terwijl je over nare herinneringen praat. Er gebeurt verder niets mysterieus. Toch snap ik dat het voor veel mensen spannend is om EMDR te krijgen, aangezien je geconfronteerd wordt met je trauma’s of nare ervaringen en het voor jezelf lastig inschatten is hoe je daarmee om zult gaan.”

Lisa: “Ik had van tevoren niet gedacht dat EMDR zo intensief zou zijn, maar ik kwam er al gauw achter dat het juist een goed teken was als ik de eerste dagen na een sessie uitgeput was. Mijn hersenen waren namelijk hard bezig met verwerken. EMDR is absoluut geen pretje, maar het heeft me veel opgeleverd.”

Lees ook: Jolien worstelt dagelijks met haar trauma’s en Gods rol daarin

*Wegens privacyredenen is de naam van Lisa gefingeerd.

Wil je meer weten over EMDR bij kinderen en jongeren? Ga dan naar emdrkindenjeugd.nl

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--